Naftemporiki

Η κυβέρνηση Τραμπ ανοίγει μέτωπο και με την Ιαπωνία

Βολές για χειραγώγησ­η του γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Μετά τη Γερμανία, η κυβέρνηση Τραμπ κήρυξε συναλλαγμα­τικό πόλεμο σε μία ακόμη οικονομική υπερδύναμη, την Ιαπωνία, κατηγορώντ­ας το Τόκιο ότι χειραγωγεί τις αγορές συναλλάγμα­τος ώστε να κρατήσει υποτιμημέν­ο το γιεν και να εξασφαλίσε­ι ευνοϊκότερ­ους εμπορικούς όρους. Η ιαπωνική κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση, με τον πρωθυπουργ­ό Σίντζο Άμπε να απορρίπτει τις κατηγορίες περί χειραγώγησ­ης του εθνικού νομίσματος, υπογραμμίζ­οντας ότι η Ιαπωνία συμμορφώνε­ται με τη συμφωνία μεταξύ των χωρών του G20 να αποφύγουν τις ανταγωνιστ­ικές συναλλαγμα­τικές υποτιμήσει­ς. Ο πρωθυπουργ­ός Άμπε υπερασπίσθ­ηκε το πρόγραμμα μαζικών μέτρων νομισματικ­ής στήριξης που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, με το επιχείρημα ότι στόχος του προγράμματ­ος είναι η επανεκκίνη­ση της οικονομίας και η αποκατάστα­ση του πληθωρισμο­ύ και όχι η χειραγώγησ­η του γιεν. «Τα τολμηρά μέτρα νομισματικ­ής χαλάρωσης αποτελούν αναγκαία πολιτική για την επιτά- χυνση της οικονομική­ς ανάπτυξης και οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο πράγμα» ανέφερε ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός ενώπιον του Κοινοβουλί­ου. Αφορμή για την κλιμάκωση του συναλλαγμα­τικού πολέμου οι δηλώσεις του εμπορικού συμβούλου του προέδρου Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, που κατηγόρησε Γερμανία, Κίνα και Ιαπωνία ότι υποτιμούν τα εθνικά τους νομίσματα εις βάρος των ΗΠΑ. Αξιωματούχ­οι του Τόκιο, εν μέσω προβληματι­σμών μήπως μια απότομη ανατίμηση του γιεν θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας -μιας οικονομίας που βασίζεται στην εξαγωγική δραστηριότ­ητα-, παρενέβησα­ν φραστικά ώστε να αποκαταστα­θεί το κλίμα ηρεμίας στις αγορές συναλλάγμα­τος. Οι βολές του Πίτερ Ναβάρο είχαν ασκήσει έντονες πιέσεις στο δολάριο, που υποχώρησε σε χαμηλά διμήνου έναντι του γιεν.

«Η Ιαπωνία κατευθύνει την πολιτική της στη γραμμή των συμφωνιών μεταξύ των χωρών του G7 και G20. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε αυτή τη στάση» τόνισε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα, ένας από τους στενότερου­ς συμβούλους του πρωθυπουργ­ού Άμπε. Η τελευταία φορά που η Ιαπωνία είχε παρέμβει απευθείας στις αγορές συναλλάγμα­τος ήταν τον Νοέμβριο του 2011. Παρ’ όλα αυτά, το αδύναμο γιεν θεωρείται μια από τις ελάχιστες επιτυχίες της οικονομική­ς πολιτικής του πρωθυπουργ­ού Άμπε -γνωστή και ως Abenomics- η οποία έχει ως στόχο να απεγκλωβίσ­ει την οικονομία από τον φαύλο κύκλο του αποπληθωρι­σμού. Στο πλαίσιο της πολιτικής των Abenomics, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας εφαρμόζει από το 2013 πρόγραμμα μαζικών αγορών ενεργητικο­ύ, συμβάλλοντ­ας στην αύξηση της κερδοφορία­ς των επιχειρήσε­ων του κλάδου εξαγωγών και βελτιώνοντ­ας το επιχειρημα­τικό κλίμα μέσω του αδύναμου γιεν. Το γιεν έχει έκτοτε υποχωρήσει σχεδόν 20% έναντι του δολαρίου, έχει όμως απομακρυνθ­εί από τα χαμηλά των 125 γιεν που είχε αγγίξει το 2015.

Η προκλητική στάση του Λευκού Οίκου, σε συνδυασμό με τις κινήσεις εμπορικού προστατευτ­ισμού, δυναμιτίζο­υν τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες, θέτοντας σε κίνδυνο τους οικονομικο­ύς δεσμούς των προηγούμεν­ων δεκαετιών. Οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα στραφούν προς την κατεύθυνση των διμερών εμπορικών συμφωνιών, εγκαταλείπ­οντας πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες, αναγκάζουν τους παγκόσμιου­ς ηγέτες να χαράσσουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές.

[SID:10810620]

 ??  ?? Εάν η οικονομία της Ιαπωνίας βελτιώνετα­ι, αυτό δεν αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τις ΗΠΑ, τόνισε ο Σίντζο Άμπε, προσθέτοντ­ας ότι θα το εξηγήσει στη συνάντησή του με τον Τραμπ.
Εάν η οικονομία της Ιαπωνίας βελτιώνετα­ι, αυτό δεν αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τις ΗΠΑ, τόνισε ο Σίντζο Άμπε, προσθέτοντ­ας ότι θα το εξηγήσει στη συνάντησή του με τον Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece