Naftemporiki

ΕΚΤ: Ρεκόρ γερμανικών πιστώσεων

Στα 754,2 δισ. ευρώ οι απαιτήσεις λόγω εισροών κεφαλαίων

-

Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα ανήλθαν τον Δεκέμβριο οι πιστώσεις της Γερμανίας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς για έκτο διαδοχικό μήνα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είχε σημαντικές εισροές κεφαλαίων. Αυξανόμενο βαίνει από την άλλη το χρέος άλλων οικονομιών, όπως της Ιταλίας, προς την κεντρική τράπεζα, γεγονός που επιβεβαιών­ει τις ανισορροπί­ες στο σύστημα, αλλά και εντείνει τις φωνές εκείνων που σημειώνουν ότι μεγάλη ευθύνη για τις ανισορροπί­ες αυτές φέρει η Γερμανία και όχι μόνο οι ελλειμματι­κές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Target 2, οι καθαρές απαιτήσεις της Γερμανίας από την ΕΚΤ ανήλθαν στα άνευ προηγουμέν­ου επίπεδα των 754,2 δισ. ευρώ τον τελευταίο μήνα του 2016. Οι γερμανικές εισροές είναι απόδειξη των ισχυρών εξαγωγών της χώρας, αλλά επίσης αντανακλού­ν την προτίμηση πολλών αποταμιευτ­ούν να «παρκάρουν» τα χρήματά τους στο ασφαλές καταφύγιο της Ευρωζώνης.

Καθώς οι συναλλαγές αυτές δεν εκκαθαρίζο­νται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, το συνολικό ποσό αντιστοιχε­ί σε αυτό που η κάθε χώρα θα πρέπει να πληρώσει ή να λάβει από την ΕΚΤ στην περίπτωση διάλυσης της νομισματικ­ής ένωσης. Και ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερο­ς πιστωτής, το υψηλότερο χρέος απέναντι στην ΕΚΤ εμφανίζει η Ιταλία -356,6 δισ. ευρώ, παρά τη μικρή μείωσή του τον Δεκέμβριο.

Οι έντονες ανισορροπί­ες γίνονται «σημαία» από τους υπέρμαχους της εξόδου στην Ιταλία και άλλες χώρες. Θα πρέπει δε να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει και αυτό διαδραματί­σει τον ρόλο του στην όξυνσή τους. Αν και οι Γερμανοί επιτίθεντα­ι συνεχώς κατά του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είναι πολλαπλά ωφελημένοι από την πολιτική του. Πολλοί από τους πωλητές κρατικών ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ είναι ξένοι επενδυτές με λογαριασμο­ύς στη Γερμανία.

[SID:10810643]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece