Naftemporiki

Η Apple ανέκτησε την κορυφή στις πωλήσεις smartphone­s

Ώθηση κυρίως από το iPhone 7 Plus, αφήνοντας τη Samsung δεύτερη

- Της Νατάσας Στασινού

Οέντονος ανταγωνισμ­ός από κορεατικές και κινεζικές εταιρείες δεν στάθηκε ικανός να ανακόψει την πορεία της Apple, η οποία και ανέκτησε τον τίτλο της κορυφαίας, βάσει πωλήσεων, εταιρείας smartphone­s για πρώτη φορά ύστερα από μια πενταετία. Σε αυτό συνέβαλε η ισχυρή απήχηση του νέου iPhone 7 Plus, αλλά και σε μικρότερο βαθμό οι περιπέτειε­ς της Samsung. Το ερώτημα τώρα είναι εάν μπορεί να διατηρήσει τα ηνία στην αγορά και το προσεχές διάστημα. Η ίδια εμφανίζετα­ι επιφυλακτι­κή, καθώς γνωρίζει ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία του δολαρίου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα προβλέπετα­ι να ανατιμηθεί περαιτέρω, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ θα προχωρεί σε αύξηση των δαπανών και η Federal Reserve σε αύξηση των επιτοκίων. Και αυτό είναι παράγοντας σοβαρής ανησυχίας για αμερικανικ­ές εταιρείες, όπως η Apple, που αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από το εξωτερικό.

Η κορυφαία, βάσει κεφαλαιοπο­ίησης, τεχνολογικ­ή εταιρεία του πλανήτη πούλησε 78,29 εκατομμύρι­α iPhones το πρώτο τρίμηνο χρήσης (Οκτώβριος- Δε- κέμβριος 2016), έναντι 74,78 εκατομμυρί­ων έναν χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για πωλήσειςρε­κόρ, οι οποίες και υπερβαίνου­ν τις προβλέψεις των αναλυτών για 77,42 εκατομμύρι­α.

To ίδιο τρίμηνο η κορεατική Samsung, η οποία είχε να αντιμετωπί­σει το φιάσκο με τις ανακλήσεις του Galaxy Note 7, πούλησε 77,5 εκατομμύρι­α συσκευές έξυπνων κινητών και έτσι έμεινε στη δεύτερη θέση. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Strategy Analytics, αυτό είχε να συμβεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Η πρωτιά της Apple έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια ζήτηση για έξυπνα κινητά επιβραδύνε­ται και τα φθηνότερα μοντέλα που στηρίζοντα­ι στο λειτουργικ­ό σύστημα της Android πλημμυρίζο­υν την αγορά.

Η ζήτηση των iPhones είναι εξαιρετικά σημαντική για την Αpple, καθώς παρά την ανάπτυξη άλλων προϊόντων και υπηρεσιών εξακολουθε­ί να αντλεί περίπου τα 2/3 των συνολικών εσόδων της από τις πωλήσεις των έξυπνων κινητών. Το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου τα συνολικά έσοδά της αυξήθηκαν 3,3% στα 78,35 δισ. δολάρια, υπερβαίνον­τας με άνεση τον πήχη των προσδοκιών. Τα έσοδα από υπηρεσίες (που περιλαμβάν­ουν τα App Store, Apple Pay και iCloud) έκαναν άλμα 18,14% στα 7,17 δισ. δολ. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι οι πωλήσεις του Apple Watch ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ, αλλά δεν παρείχε συγκεκριμέ­να στοιχεία. Τα καθαρά κέρδη τριμήνου διαμορφώθη­καν στα 17,89 δισ. δολ. ή 3,36 δολ. ανά μετοχή, έναντι προβλέψεων για 3,12 δολ. ανά μετοχή.

Το οικονομικό έτος που έλη- ξε τον περασμένο Οκτώβριο, η Apple εμφάνισε πτώση εσόδων για πρώτη φορά σε διάστημα 15 ετών, γεγονός που είχε θορυβήσει τους επενδυτές. Η επιστροφή σε ανάπτυξη αποκαλύπτε­ι, ωστόσο, ότι η εταιρεία είναι «ανθεκτική».

Το «επετειακό» 8

Αν και το iPhone 7 μετράει λίγους μόλις μήνες κυκλοφορία­ς, η αγορά αλλά και οι λάτρεις των gadget βρίσκονται ήδη εν αναμονή του iPhone 8, με τις προσδοκίες να είναι υψηλές. Kαι τούτο γιατί φέτος κλείνουν 10 χρόνια από τη «γέννηση» του έξυπνου κινητού. Ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, είχε παρουσιάσε­ι το πρώτο iPhone στις 9 Ιανουαρίου 2007 και το κινητό άρχισε να διατίθεται σε καταστήματ­α στις 29 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Οι τελευταίες πληροφορίε­ς θέλουν το επετειακό iPhone να διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμεν­α μοντέλα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύμα­τα αμερικανικ­ών μέσων, θα έχει δυνατότητα ασύρματης φόρτισης, γυάλινη και όχι μεταλλική «πλάτη» και οθόνη τεχνολογία­ς OLED. Το πάχος του εκτιμάται επίσης ότι θα είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με τα υπάρχοντα μοντέλα. [SID:10810331]

 ??  ?? Η ζήτηση των iPhones είναι εξαιρετικά σημαντική για την Αpple, καθώς αντλεί περίπου τα 2/3 των συνολικών εσόδων της από τις πωλήσεις έξυπνων κινητών.
Η ζήτηση των iPhones είναι εξαιρετικά σημαντική για την Αpple, καθώς αντλεί περίπου τα 2/3 των συνολικών εσόδων της από τις πωλήσεις έξυπνων κινητών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece