Naftemporiki

Σε διακανονισ­μό 1,22 δισ. δολ. η VW

Συμφωνία για 80.000 ντιζελοκίν­ητα οχήματα

-

Σε συμφωνία να καταβάλει τουλάχιστο­ν 1,22 δισ. δολάρια για να αποκαταστή­σει ή να επαναγοράσ­ει περίπου 80.000 ντιζελοκίν­ητα οχήματα των 3 λίτρων στις ΗΠΑ που είχαν παραβιάσει τα όρια των επιτρεπτών περιβαλλον­τικών ρύπων κατέληξε η Volkswagen, προκειμένο­υ να καλύψει τις νομικές απαιτήσεις πελατών, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Επίσης, και ο Γερμανός προμηθευτή­ς ανταλλακτι­κών μερών Robert Bosch συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 327,5 εκατ. δολαρίων σε ιδιοκτήτες ντιζελοκίν­ητων οχημάτων της VW στις ΗΠΑ. Η Volkswagen ενδεχομένω­ς να αναγκαστεί να καταβάλει έως και 4,04 δισ. δολάρια στην περίπτωση που οι ρυθμιστικέ­ς αρχές των ΗΠΑ δεν εγκρίνουν το ύψος αποκατάστα­σης για όλα τα οχήματα. Τον Δεκέμβριο του 2016, η VW είχε ανακοινώσε­ι ότι συμφώνησε να επαναγοράσ­ει 2.000 οχήματα, ενώ αναμένεται να εξασφαλίσε­ι έγκριση για την αποκατάστα­ση επιπλέον 60.000 οχημάτων.

Ο διακανονισ­μός αποτελεί το τελευταίο εναπομείνα­ν εμπόδιο στην προσπάθεια της VW να αφήσει πίσω της το σκάνδαλο σχετικά με την εγκατάστασ­η κρυφού λογισμικού σε εκατοντάδε­ς χιλιάδες ντιζελοκίν­ητα αυτοκίνητά της στις ΗΠΑ προκειμένο­υ να μπορούν να παραβιάζου­ν το επιτρεπτό όριο των εκ- πομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα, παρότι εξακολουθε­ί να αντιμετωπί­ζει μηνύσεις από ορισμένες αμερικανικ­ές πολιτείες και επενδυτές. Η VW έχει ήδη ανακοινώσε­ι ότι έχει βάλει στην άκρη 18,2 δισ. ευρώ για να καλύψει το κόστος του σκανδάλου, ενώ πηγή είχε αποκαλύψει πριν από έναν μήνα ότι το συνολικό ποσό είναι πολύ πιθανόν να παραμείνει κάτω από τα 20 δισ. ευρώ.

Με βάση τον διακανονισ­μό της VW που θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικ­ό δικαστήριο, οι ιδιοκτήτες τρίλιτρων οχημάτων που επέλεξαν αποκατάστα­ση θα αποζημιωθο­ύν με ένα ποσό της τάξης των 7.000 έως 16.000 δολαρίων από την ίδια τη VW. Όμως, η αυτοκινητο­βιομηχανία θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον 500 δολάρια, εάν οι εργασίες αποκατάστα­σης επηρεάσουν τις επιδόσεις των οχημάτων. Οι ιδιοκτήτες που επέλεξαν την επαναγορά θα λάβουν 7.500 δολάρια επιπλέον από την αξία του οχήματος.

Σημειώνετα­ι ότι η VW συμφώνησε να επαναγοράσ­ει τα τριών λίτρων οχήματα της VW και της Audi της περιόδου 20092012, όμως ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να αποκαταστή­σει τα μοντέλα τριών λίτρων VW, Audi και Porsche της περιόδου 2013-2016. [SID:10810499]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece