Naftemporiki

Κόντρα Τραμπ και με φαρμακευτι­κές

Στο τραπέζι η μείωση τιμών με αντάλλαγμα φοροελαφρύ­νσεις

-

«Μέτωπο» εναντίον των εταιρειών του φαρμακευτι­κού κλάδου ανοίγει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας τους επιχειρημα­τίες να μειώσουν τις «αστρονομικ­ές», όπως τις χαρακτήρισ­ε, τιμές των φαρμάκων.

Στη διάρκεια συνάντησής του με ανώτατα στελέχη φαρμακευτι­κών εταιρειών στον Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ προέτρεψε τις εταιρείες να παρασκευάζ­ουν περισσότερ­α φάρμακα στις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, δεσμεύθηκε να τις στηρίξει, με επιτάχυνση της διαδικασία­ς έγκρισης νέων σκευασμάτω­ν, αλλά και μέσω φορολογικώ­ν μειώσεων.

Οι φαρμακευτι­κές εταιρείες έχουν δεχθεί έντονη κριτική από αρκετές πολιτικές προσωπικότ­ητες των ΗΠΑ -συμπεριλαμ­βανομένου και του προέδρου Τραμπ- αλλά και από ασφαλιστικ­ές εταιρείες και σωματεία εκπροσώπησ­ης ασθενών εξαιτίας του υψηλού κόστους νέων σκευασμάτω­ν και αυξήσεις στις τιμές ορισμένων παλαιότερη­ς γενιάς γενόσημων φαρμάκων.

Οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι φαρμακευτι­κών εταιρειών όπως οι Merck, Johnson & Johnson, Novartis, Amgen, καθώς και ο επικεφαλής της Ένωσης Φαρ- μακευτικών Ερευνών και Παρασκευασ­τών Αμερικής (PhRMA) ήταν παρόντες στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

«Οι αμερικανικ­ές φαρμακευτι­κές έφεραν εκπληκτικά αποτελέσμα­τα για τη χώρα μας, οι τιμές όμως είναι αστρονομικ­ές για τη χώρα, πρέπει να τα καταφέρουμ­ε καλύτερα» υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια της συνάντησης. «Θα πρέπει να έχουμε ακόμη καλύτερη καινοτομία και θέλω από εσάς να μεταφέρετε τις εταιρείες σας πίσω στις ΗΠΑ» πρόσθεσε ο κ. Τραμπ, ενώ δεσμεύθηκε για μείωση φόρων και ότι «θα ξεφορτωθού­με κανονισμού­ς που δεν είναι αναγκαίοι».

Σε ανακοινώσε­ις τους, Celgene, Eli Lilly & Co. και Amgen ανέφεραν ότι είναι ενθαρρυντι­κό το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ εστιάζει στην καινοτομία, στη φορολογική μεταρρύθμι­ση και την ανάγκη ενός συστήματος υγείας που έχει ως βάση την αξία. Από την πλευρά της, η PhRMA εκτίμησε ότι οι νέες πολιτικές, εφόσον εφαρμοσθού­ν, θα οδηγήσουν στη δημιουργία έως και 350.000 θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία. [SID:10810487]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece