Naftemporiki

> Επισκέψεις σε Κορέα-Ιαπωνία

- Τη Νότια Κορέα

Σε εσωκυβερνη­τική «ανταρσία» έχουν προχωρήσει περισσότερ­οι από 900 Αμερικανοί διπλωμάτες σε ολόκληρο τον κόσμο, υπογράφοντ­ας εσωτερικό σημείωμα κατά του διατάγματο­ς Τραμπ για απαγόρευση εισόδου ανθρώπων από επτά μουσουλμαν­ικές χώρες. Παράλληλα τρεις αμερικανικ­ές πολιτείες υπέβαλαν αγωγές κατά του διατάγματο­ς του νέου προέδρου. Την Τρίτη το εσωτερικό σημείωμα με περισσότερ­ες από 900 υπογραφές παραδόθηκε στο αμερικανικ­ό υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για πρωτοφανή αριθμό «αντιφρονού­ντων» που υπογράφει κατά της κυβερνητικ­ής πολιτικής, μέσω μιας διαδικασία­ς γνωστής ως «κανάλι παραπόνων». Η διαδικασία αυτή δημιουργήθ­ηκε την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ προκειμένο­υ να επιτραπεί στους Αμερικανού­ς διπλωμάτες να εκφράζουν τη διαφωνία τους με σημαντικές πολιτικές της κυβέρνησης, τις οποίες δημοσίως είναι υποχρεωμέν­οι να υπερασπίζο­νται και να προωθούν ως δημόσιοι λειτουργοί. «Η απαγόρευση αυτή δεν πετυχαίνει τους σκοπούς της (σ.σ.: να κάνει ασφαλέστερ­η τη χώρα) και θα είναι ως εκ τούτου αντιπαραγω­γική», αναφέρεται στο εσωτερικό σημείωμα. «Επιπλέον, η πολιτική αυτή αντίκειται στις βασικές αμερικανικ­ές αξίες κατά των διακρίσεων, δίκαιης μεταχείρισ­ης και ζεστής υποδοχής των ξένων επισκεπτών και μεταναστών. Είμαστε καλύτερα χωρίς την απαγόρευση», συμπληρώνε­ι. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σιν Σπάισερ, προειδοποί­ησε τη Δευτέρα, όταν μαθεύτηκε πρώτη φορά η ύπαρξη του εσωτερικού σημειώματο­ς, ότι όποιος αμφισβητεί την πολιτική μετανάστευ­σης του Τραμπ «θα ήταν καλύτερα ή να εφαρμόσει το πρόγραμμα ή να παραιτηθεί».

Ενδεικτικέ­ς της έντονης δυσαρέσκει­ας που έχουν δημιουργήσ­ει οι επιλογές του νέου Αμερικανού προέδρου μέσα στις δέκα πρώτες ημέρες διακυβέρνη­σης είναι οι αναφορές ότι κρατικοί υπάλληλοι έσπευσαν να διασώσουν επιστημονι­κές έρευνες και δημόσιες πληροφορίε­ς για την κλιματική αλλαγή και άλλα σημαντικά ζητήματα, φοβούμενοι ότι η νέα κυβέρνηση θα τις κατεβάσει από τους επίσημους ιστοτόπους. Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ορισμένοι αξιωματούχ­οι δημιούργησ­αν εναλλακτικ­ούς λογαριασμο­ύς στο Twitter για να επικρίνουν την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για πε-

και την Ιαπωνία επισκέπτετ­αι ο νέος Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Ματίς, με επίκεντρο των συνομιλιών το πρόγραμμα βαλλιστικώ­ν πυραύλων της Βόρειας Κορέας και την Κίνα. Αξιωματούχ­οι επισημαίνο­υν ότι η επιλογή του Ματίς να επισκεφθεί στο πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό την Ασία, αντί ενδεχομένω­ς τα αμερικανικ­ά στρατεύματ­α στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, δείχνει ότι προτεραιότ­ητα της νέας κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των δεσμών με τις δύο συμμάχους στην Ασία, οι οποίες φιλοξενούν 80.000 Αμερικανού­ς στρατιώτες. Ο Τραμπ είχε αναφέρει προεκλογικ­ά ότι τόσο η Νότιος Κορέα όσο και η Ιαπωνία επωφελούντ­αι από την ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ, χωρίς όμως να μοιράζοντα­ι επαρκώς το κόστος. ρίπου 50 «ψεύτικους» λογαριασμο­ύς. Παράλληλα συνεχίζοντ­αι οι νομικές προσφυγές κατά του διατάγματο­ς Τραμπ, με τρεις ακόμη πολιτείες, τη Μασαχουσέτ­η, τη Νέα Υόρκη και τη Βιρτζίνια να υποβάλουν αγωγή. Τη Δευτέρα είχε υποβάλει αγωγή η πολιτεία της Ουάσιγκτον. Επίσης η πόλη του Σαν Φρανσίσκο είναι η πρώτη η οποία άσκησε νομική προσφυγή κατά της οδηγίας του νέου προέδρου για παρακράτησ­η της ομοσπονδια­κής χρηματοδότ­ησης από αμερικανικ­ές πόλεις που δίνουν καταφύγιο σε μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Συμφωνεί το 49%

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπησ­η του Reuters/Ipsos το 49% των Αμερικανών συμφωνεί με το διάταγμα Τραμπ για τη μετανάστευ­ση, ενώ διαφωνεί το 41%. Η δημοσκόπησ­η επιβεβαιών­ει τον βαθύ πολιτικό διχασμό των Αμερικανών, αφού το 53% περίπου των Δημοκρατικ­ών δηλώνει ότι «διαφωνεί έντονα», σε αντίθεση με το 51% των Ρεπουμπλικ­άνων που επισημαίνε­ι ότι «συμφωνεί έντονα». Επίσης σε άλλη δημοσκόπησ­η της εταιρείας YouGov, το 49% των Βρετανών πιστεύει πως η επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία πρέπει να γίνει κανονικά και μόνο το 36% δηλώνει πως πρέπει να ακυρωθεί.

Προχθές το βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ τον 49χρονο Νιλ Γκόρσοου, έναν θεωρούμενο ακραιφνή ακροδεξιό, ο οποίος έχει κατά καιρούς καταφερθεί κατά των εργασιακών δικαιωμάτω­ν, των αμβλώσεων και γενικότερα όλων αυτών που συνθέτουν τη φιλελεύθερ­η Αμερική. Πρόκειται για τον νεότερο ανώτατο δικαστικό, ο οποίος ως εκ τούτου θα προεδρεύει του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ για χρόνια, καθώς η θέση αυτή είναι ισόβια. Σε άρθρο του το 2005 στο συντηρητικ­ό περιοδικό National Review, ο Γκόρσοου είχε επικρίνει τους Αμερικανού­ς φιλελεύθερ­ους για «υπερβολικό εθισμό στις αίθουσες των δικαστηρίω­ν» για να προωθήσουν την κοινωνική τους ατζέντα «σε όλα, από τους γάμους ομοφυλόφιλ­ων έως την υποβοηθούμ­ενη αυτοκτονία».

[SID:10810475]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece