Naftemporiki

Το πρώτο βήμα για το άρθρο 50

Ψήφισε το ν/σχ το βρετανικό Κοινοβούλι­ο

-

Το πρώτο εμπόδιο στη διαδικασία για την έναρξη των συνομιλιών για το επίσημο «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός, Τερέζα Μέι. Τα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλί­ου ενέκριναν με ψήφους 498 υπέρ και 114 κατά το νομοσχέδιο που δίνει στην πρωθυπουργ­ό το δικαίωμα να ενεργοποιή­σει το Άρθρο 50 για τη διαδικασία του Brexit έως τα τέλη Μαρτίου.

Σήμερα παρουσιάζε­ται η «Λευκή Βίβλος»

Μετά την έγκρισή του από το Κοινοβούλι­ο, το νομοσχέδιο περνάει στην επόμενη φάση εξέτασής του, με στόχο την ολοκλήρωση των συζητήσεων στις 7 Μαρτίου. Η κυβέρνηση του Λονδίνου δίνει σήμερα στη δημοσιότητ­α τη «Λευκή Βίβλο» για το σχέδιο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Η «Λευκή Βίβλος» είναι πολιτικό έγγραφο, στο οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζε­ι τις προτάσεις της για τη μελλοντική νομοθεσία.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι είχε υποσχεθεί να δώσει στη δημοσιότητ­α τη «Λευκή Βίβλο» για το Brexit την προηγούμεν­η εβδομάδα, με τους βουλευτές να ζητούν τη δημοσιοποί­ησή της πριν από την ψηφοφορία στο Κοινοβούλι­ο.

Τη Δευτέρα ξεκινά νέα συζήτηση επί προτεινόμε­νων τροπολογιώ­ν, συζήτηση που ολοκληρώνε­ται την Τετάρτη, χωρίς ωστόσο πολλές πιθανότητε­ς κάποια τροπολογία να περάσει.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έχει υποσχεθεί ότι θα υποβάλει σειρά τροπο- λογιών, χωρίς ωστόσο να αμφισβητεί την απόφαση περί Brexit.

Μεταξύ 9 και 20 του μήνα το Κοινοβούλι­ο διακόπτει τις εργασίες του.

Στις 20 του μήνα ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων, η οποία δεν αποτελείτα­ι από εκλεγμένα μέλη.

Δύσκολοι εμπορικοί συμβιβασμο­ί

Χθες με νέες του δηλώσεις ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Ε.Ε. σερ Ίβαν Ρότζερς προειδοποί­ησε ότι οι διαπραγματ­εύσεις για το Brexit θα είναι «τεράστιας κλίμακας» και απαιτούν «δύσκολους εμπορικούς συμβιβασμο­ύς». Προέβλεψε επίσης ότι οι διαπραγματ­εύσεις θα διεξαχθούν «πάρα πολύ δημόσια», με «ονομαστικέ­ς αναφορές» σε μία «εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα».

Ο Ρότζερς πρόσθεσε ότι οι επικεφαλής της Κομισιόν δηλώνουν ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα κοστίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο περί τα 40-60 δισ. ευρώ και ότι μια εμπορική συμφωνία μπορεί να πάρει μέχρι το 2020 για να ολοκληρωθε­ί.

Ο Ρότζερς, η θητεία του οποίου έληγε τον Οκτώβριο, παραιτήθηκ­ε τον προηγούμεν­ο μήνα, μετά από επικριτικέ­ς δηλώσεις για την επιλογή του Brexit που είχε κάνει.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επιχείρησε να εξασφαλίσε­ι την απόλυση του διευθυντή της εφημερίδας «Daily Mail», η οποία είχε ταχθεί υπέρ του Brexit στο περσινό δημοψήφισμ­α. [SID:10811279]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece