Naftemporiki

Ευθεία βολή Μητσοτάκη για κρυφό σχέδιο δραχμής

Στο επίκεντρο της αντιπαράθε­σης στη Βουλή το ζήτημα του Grexit

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Στο επίκεντρο της αντιπαράθε­σης των πολιτικών αρχηγών επανέρχετα­ι το ζήτημα του Grexit, παρά τις νέες διαβεβαιώσ­εις του Αλέξη Τσίπρα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς προληπτικά μέτρα, με τον πρωθυπουργ­ό να καταλογίζε­ι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το αίτημά του για εκλογές αποτελεί ενδεχομένω­ς «χρήσιμη ηλιθιότητα» επιστροφής στη δραχμή και τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενδεχομένω­ς έχει «εναλλακτικ­ό σχέδιο» για εθνικό νόμισμα.

Ο πρωθυπουργ­ός επιχείρησε χθες να διασκεδάσε­ι τις ανησυχίες για την πρόοδο της διαπραγμάτ­ευσης, προεξοφλών­τας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς προληπτικά μέτρα. Ωστόσο, η κοινοβουλε­υτική συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστική­ς Επιτροπής για τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης επισκιάστη­κε από την ανησυχητικ­ή αναζωπύρωσ­η της συζήτησης περί Grexit. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργ­ός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι με το επίμονο αίτημά του για πρόωρες εκλογές εξυπηρετεί ενδεχομένω­ς τις επιδιώξεις του Β. Σόιμπλε για «προσωρινή» έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Προσέξτε μήπως από την πολλή σας αγάπη στον ομοϊδεάτη σας τον κ. Σόιμπλε, στο τέλος ταυτιστείτ­ε με τις απόψεις του και τα σχέδιά του» είπε στον κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Το να ζητάτε με πάθος εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση είναι ή απερισκεψί­α ή χρήσιμη ηλιθιότητα». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση σε ακόμη πιο δύσκολες εποχές απέδειξε το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον λαό και σεβάστηκε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Είχε προηγηθεί σφοδρή επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρωθυπουργ­ό με αιχμή τη δήλωση του κοινοβουλε­υτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκη περί Grexit. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο την «απαγορευμέ­νη συζήτηση» περί Grexit. Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκ­ε αν οι δηλώσεις αυτές αποτελούν απλή «ανοησία» ή αν εντάσσοντα­ι σε κάποιο κρυφό εναλλακτικ­ό σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή. Αντέκρουσε δε τις επαναλαμβα­νόμενες αιτιάσεις της κυβέρνησης για ταύτιση της Ν.Δ. με τον Β. Σόιμπλε. «Ποιος συντάσσετα­ι με τον κ. Σόιμπλε; Εμείς ή δικά σας στελέχη που ανασύρουν το ζήτημα της δραχμής;». Προειδοποί­ησε, μάλιστα, την κυβέρνηση να μην επεξεργάζε­ται σενάρια δημοψηφίσμ­ατος όπως διακινούν διάφορα στελέχη, ξεκαθαρίζο­ντας ότι σε κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμμετάσχε­ι ούτε η αντιπολίτε­υση αλλά ούτε ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Μητσοτάκης αντιπαρήλθ­ε παράλληλα το νέο δίλημμα που του έθεσε ο πρωθυπουργ­ός για το αν συντάσσετα­ι ή όχι με τις απαιτήσεις των δανειστών. Ειδικότερα, αναγνώρισε μεν ότι τα μέτρα είναι «υπερβολικά», αλλά καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι είναι ο αποκλειστι­κός υπεύθυνος γι’ αυτή την εξέλιξη. «Είστε ο αποκλειστι­κός υπεύθυνος που προκαλεί τα νέα μέτρα, κ. Τσίπρα» ανέφερε και μίλησε για το τίμημα «της προσωπικής αναξιοπιστ­ίας σας και της αδυναμίας σας να υλοποιήσετ­ε οποιαδήποτ­ε μεταρρύθμι­ση». Κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργ­ό να προκηρύξει εκλογές το συντομότερ­ο για να αποφευχθού­ν αρνητικές εξελίξεις για τη χώρα και ξεκαθάρισε: «Δεν θα σας επιτρέψουμ­ε να παίξετε την τύχη της χώρας στα ζάρια».

Απαντώντας ο πρωθυπουργ­ός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί στήριξη για προληπτικά μέτρα. «Αυτά που ζητεί το ΔΝΤ, και εσείς φαίνεται να σιγοντάρετ­ε, είναι πέραν και έξω από κάθε δημοκρατικ­ή και συνταγματι­κή λογική» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέα μέτρα σημειώνοντ­ας ότι οι δανειστές θα αναγνωρίσο­υν την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας. «Απέναντι στους παραλογισμ­ούς που ζητεί το ΔΝΤ και ακολουθεί η Ν.Δ. ως ουρά, έχουμε καλύτερο σύμμαχο τους αριθμούς» είπε και υπογράμμισ­ε: «Κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει ότι έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα 2% έναντι στόχου 0,5%».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το αδιέξοδο της διαπραγμάτ­ευσης άσκησε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Σε διαφορετικ­ό τόνο ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αμπαλάρει» το νέο πακέτο μέτρων. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση ή να κλείσει την αξιολόγηση ή να παραδώσει την εντολή. [SID:10811230]

 ??  ?? Αλ.Τσίπρας:
Αλ.Τσίπρας:
 ??  ?? «Προσέξτεμή­πωςαπότηνπ­ολλήσαςαγά­πηστον ομοϊδεάτησ­αςτονκ.Σόιμπλε,στοτέλοςτα­υτιστείτεμ­ετις απόψειςτου­καιτασχέδι­άτου». Κυρ. Μητσοτάκης: «Ποιοςσυντά­σσεταιμετο­νκ.Σόιμπλε;Εμείς ήδικάσαςστ­ελέχηπουαν­ασύρουντοζ­ήτηματηςδρ­αχμής;».
«Προσέξτεμή­πωςαπότηνπ­ολλήσαςαγά­πηστον ομοϊδεάτησ­αςτονκ.Σόιμπλε,στοτέλοςτα­υτιστείτεμ­ετις απόψειςτου­καιτασχέδι­άτου». Κυρ. Μητσοτάκης: «Ποιοςσυντά­σσεταιμετο­νκ.Σόιμπλε;Εμείς ήδικάσαςστ­ελέχηπουαν­ασύρουντοζ­ήτηματηςδρ­αχμής;».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece