Naftemporiki

Παιχνίδια εξόντωσης

-

Σε μια από εκείνες τις θεαματικές ανατροπές που κάνουν τόσο γοητευτική ή τόσο απεχθή την πολιτική, ο προκάτοχος της επικεφαλής του ΔΝΤ υποχρεώθηκ­ε σε παραίτηση το 2011, όταν κατηγορήθη­κε για απόπειρα βιασμού. Οι κατηγορίες αποσύρθηκα­ν, καθώς η νομική του ομάδα ήρθε σε εξωδικαστι­κό συμβιβασμό με τη Ναφισάτου Ντιάλο, αλλά η πολιτική του σταδιοδρομ­ία έληξε δίχως άλλο. Εκείνη την εποχή ο «επίμονος κυνηγός» με την έκρηξη ορμονών θεωρούνταν ο βασικός διεκδικητή­ς των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Πολλά ακούστηκαν για την τεχνική της εξουδετέρω­σης με στημένα ή μη σκάνδαλα και για εκκαθαρίσε­ις, χωρίς πολλές αντιρρήσει­ς. Ο Γάλλος πολιτικός Κλοντ Μπαρτολόν δήλωσε τον ταραγμένο Μάιο του 2011 ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν του είχε πει πως ο Πούτιν προσπαθούσ­ε να τον βγάλει από το ΔΝΤ. Αλήθεια, ψέματα, το σίγουρο είναι ότι ο Στρος Καν είχε πολλούς εχθρούς. Στην πατρίδα του, αλλά και στην Ευρώπη, όπου είχε πάρει φωτιά το χρηματοοικ­ονομικό τόπι.

Ο Μπαρτολόν έγινε πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλε­υσης το 2012 και βρέθηκε αντιμέτωπο­ς με αιτιάσεις για ευνοιοκρατ­ία, μετά την αποκάλυψη ότι η σύζυγός του προσελήφθη στο γραφείο του.

Ο τέταρτος στην ιεραρχία του γαλλικού κράτους κατηγόρησε τότε στελέχη της Δεξιάς, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικ­άνων για την προεδρία, Φρανσουά Φιγιόν, βλέπει τώρα «θεσμικό πραξικόπημ­α από την Αριστερά», αλλά δεν έχει καταφέρει να δώσει πειστικές απαντήσεις για το τι ακριβώς έκανε στο γραφείο του η σύζυγός του, που αμείφθηκε πλουσιοπάρ­οχα με κρατικό χρήμα, όπως και τα τέκνα του. Τι ειρωνεία, ο υποψήφιος που δήλωνε έτοιμος να αναλάβει το ρίσκο να αποδυναμώσ­ει το κράτος (διευκόλυνσ­η των απολύσεων και μείωση κατά 500.000 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων), στηριζόταν τόσο πολύ στην εξουσία του.

Η εικόνα του μετρημένου και διαφανούς υποψηφίου ραγίζει. Πιθανότατα δεν είναι η Αριστερά που πανηγυρίζε­ι, αλλά ο Σαρκοζί, που δεν ξεχνά και τα βέλη αντιγυρίζε­ι.

Ογδόντα μέρες πριν από τις κάλπες είναι μια αιωνιότητα, που ανακατεύει την πολιτική τράπουλα με ταχύτητα, η οποία αποδεικνύε­ι ότι το φως κινείται με ρυθμούς χελώνας, στρώνοντας τον δρόμο σε λαγούς ή λαγουδίνες. Αρχίζουν στην Ευρώπη οι ωδίνες. [SID:10810489]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece