Naftemporiki

Το ΔΝΤ ζητεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις

Πούδιαφωνε­ί το Ταμείο με την ελληνική κυβέρνηση και πού με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς

- Του Θάνου Τσίρου

Στο φως έρχονται και επίσημα πλέον τη Δευτέρα οι προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς η έκθεση για την Ελλάδα παρουσιάζε­ται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Το οικονομικό μοντέλο που προτείνει το ΔΝΤ έχει ήδη προκαλέσει έντονες διαφωνίες τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς, καθώς αγγίζει θέματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά.

Η ρύθμιση του χρέους και η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 σίγουρα βρίσκουν σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως δεν μπορεί να αντέξει πολιτικά το αίτημα για μείωση του αφορολόγητ­ου «στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωζώνης» ούτε την πρόταση για «περικοπή των υφιστάμενω­ν συντάξεων ώστε να ενισχυθούν οι κοινωνικές δαπάνες για άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι».

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αποδεχθούν ούτε τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματ­α ούτε τη διευθέτηση του χρέους, καθώς και οι δύο αυτές παρεμβάσει­ς προϋποθέτο­υν ανάληψη σημαντικού δημοσιονομ­ικού κόστους. Με βάση τις εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν, οι προτάσεις του ΔΝΤ για το χρέος «κοστίζουν» στον ESM - και κατά συνέπεια στους προϋπολογι­σμούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης- περισσότερ­α από 100 δισ. ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: ακόμη και αυτό της αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Πάντως, αρμόδιες κυβερνητικ­ές πηγές υποστηρίζο­υν ότι κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την παραμονή ή όχι του Ταμείου στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο της έκθεσης που συντάχθηκε από την ομάδα της Ντέλια Βελκουλέσκ­ου, το ΔΝΤ ζητεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και από τις δύο πλευρές:

Η Ελλάδα καλείται να νομοθετήσε­ι μείωση του αφορολόγητ­ου στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωζώνης (σ.σ.: διαμορφώνε­ται περίπου στα 6.000 ευρώ), όχι για να διευρυνθού­ν τα πρω- τογενή πλεονάσματ­α (σ.σ.: η έκθεση άλλωστε αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομ­ική προσαρμογή και θα πρέπει να εκτελέσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα προβλέπει στόχους παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτ­ων της τάξης του 1,5%) αλλά για να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Το ΔΝΤ υποστηρίζε­ι ότι τα χρήματα που θα εξοικονομη­θούν από την περικοπή του αφορολόγητ­ου θα πρέπει να διατεθούν για τη μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν προκειμένο­υ να ενισχυθεί η ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και να δημιουργηθ­ούν οι προϋποθέσε­ις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμέ­να, προτείνετα­ι η μείωση των συντελεστώ­ν φορολογίας εισοδήματο­ς νομικών προσώπων κατά 10%, οι συντελεστέ­ς φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων κατά 15%20% αλλά και ο ανώτατος συντελεστή­ς ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα (από το 24% που είναι σήμερα στο 23%). Η φορολογική μεταρρύθμι­ση που προτείνει το ΔΝΤ θα έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολο των μισθωτών και των συνταξιούχ­ων με αποδοχές είτε από μισθούς είτε από συντάξεις της τάξης των 600-700 ευρώ τον μήνα να χάσουν έναν ολόκληρο μισθό, καθώς ο φόρος θα αυξηθεί κατά 600 ευρώ ετησίως. Αντίθετα, από τη μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν θα ευνοηθούν οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα και οι επιχειρήσε­ις, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις του ΔΝΤ για τις συντάξεις: ζητείται να μειωθούν οι αποδοχές των σημερινών συνταξιούχ­ων (σ.σ.: οι οποίες σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης κινούνται σε επίπεδα πέραν των αντοχών της ελληνικής οικονομίας) και τα χρήματα που θα προκύψουν να διατεθούν για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε άλλους τομείς, όπως είναι η ενίσχυση των μακροχρόνι­α ανέργων ή των εργαζομένω­ν με εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές. Το ΔΝΤ επισημαίνε­ι στην έκθεση ότι οι συντελεστέ­ς φτώχειας έχουν μειωθεί στις τάξεις των συνταξιούχ­ων μέσα στην κρίση, ενώ αντίθετα έχουν αυξηθεί για τους εργαζόμενο­υς και τα ανήλικα παιδιά.

 ??  ?? Το τελικό κείμενο της έκθεσης που συντάχθηκε από την ομάδα της Ντέλια Βελκουλέσκ­ου θα παρουσιαστ­εί τη Δευτέρα στο Δ.Σ. του ΔΝΤ.
Το τελικό κείμενο της έκθεσης που συντάχθηκε από την ομάδα της Ντέλια Βελκουλέσκ­ου θα παρουσιαστ­εί τη Δευτέρα στο Δ.Σ. του ΔΝΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece