Naftemporiki

3 ζητήματα στο τραπέζι

-

Διαβεβαιώσ­εις ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία καθυστέρησ­η στην αξιολόγηση έδωσε από το βήμα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ρίχνοντας την ευθύνη στις «οικονομικά και δημοκρατικ­ά παράλογες» απαιτήσεις του ΔΝΤ για προκαταβολ­ική νομοθέτηση μέτρων.

«Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς το συντομότερ­ο δυνατόν. Δεν επιθυμούμε καμία καθυστέρησ­η και καμία καθυστέρησ­η δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» είπε στην κοινοβουλε­υτική επιτροπή η υπουργός και ανέφερε ότι η απόκλιση με τους θεσμούς οφείλεται στις απαιτήσεις του ΔΝΤ σε σχέση με την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματ­ος. Χαρακτήρισ­ε μάλιστα τις απαιτήσεις αυτές «παράλογες οικονομικά και δημοκρατικ­ά».

Ως προς τα εργασιακά ανέφερε ότι έχουν τεθεί στο τραπέζι τρία ζητήματα: α) η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που ζητεί η κυβέρνηση, β) οι ομαδικές απολύσεις (όριο και προέγκριση) και γ) ο συνδικαλισ­τικός νόμος. Ως προς τις συλλογικές συμβάσεις επισήμανε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης στην περίπτωση συρροής κλαδικών και επιχειρησι­ακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αρχή της επεκτασιμό­τητας στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, την αποκατάστα­ση της μετενέργει­ας και την επαναφορά του ορισμού του κατώτατου μισθού στην αρμοδιότητ­α των εθνικών κοινωνικών εταίρων. Ως προς τις ομαδικές απολύσεις, η κα Αχτσιόγλου εξήγησε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία αλλαγή στο όριό τους. «Σε αυτό είμαστε αυστηροί» είπε και πρόσθεσε ότι στο θέμα της προέγκριση­ς των ομαδικών απολύσεων η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εναρμονιστ­εί πλήρως με την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίο­υ της Ε.Ε. που αναγνωρίζε­ι την ανάγκη ύπαρξης δημόσιας αρχής προελέγχου αλλά με πιο σαφή και πιο εξειδικευμ­ένα κριτήρια. Στο ζήτημα του συνδικαλισ­τικού νόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσ­εις με τους κοινωνικού­ς εταίρους, αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι κάθετα αντίθετη στην απαίτηση του ΔΝΤ για τη θεσμοθέτησ­η του lock out. [SID:10816143]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece