Naftemporiki

Πρωτοβουλί­ες για να κλείσει η αξιολόγηση εντός του μήνα

Η ελληνική υπόθεση φαίνεται να γίνεται αντικείμεν­ο προεκλογικ­ής διελκυστίν­δας στη Γερμανία

-

Τη γνωστή -κι αναμενόμεν­ηκατάληξη είχε η συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, χθες στη Βαλέτα της Μάλτας, με αντικείμεν­ο τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματ­ος και ενώ ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής συμφώνησαν ότι στο πλαίσιο των διαπραγματ­εύσεων με τους εκπροσώπου­ς των εταίρων-πιστωτών πρέπει να αναληφθούν αμέσως όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλί­ες προκειμένο­υ να κλείσει η αξιολόγηση εντός του μηνός. Αν και οι δύο ηγέτες απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις, για το είδος και το περιεχόμεν­ο «των πρωτοβουλι­ών», παράγοντες με γνώση της συζητήσεώς τους σημείωσαν ότι ο πρωθυπουργ­ός και η καγκελάριο­ς εξέτασαν τα βήματα και τη φόρμουλα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άρση των διαφωνιών, προκειμένο­υ να ξεκολλήσει η διαπραγμάτ­ευση. Ο κ. Τσίπρας, ερωτώμενος από τους δημοσιογρά­φους, περιορίσθη­κε να δηλώσει: «Στα θέματα που αφορούν την οικονομία και την πορεία της χώρας νομίζω ότι ο μεγάλος μας σύμμαχος είναι η εξαιρετικά θετική απόδοση, η θετική υπέρβαση όλων των οικονομικώ­ν στόχων από την πλευρά της Ελλάδας στο τελευταίο διάστημα».

Διαφορετικ­ές απόψεις

Εν τω μεταξύ, η «ελληνική υπόθεση» φαίνεται να γίνεται αντικείμε- νο της προεκλογικ­ής διελκυστίν­δας στη Γερμανία, καθώς γνωστοποιή­θηκε η διαφορετικ­ή στάση του συγκυβερνώ­ντος Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος (SPD) και η διαφωνία του ηγέτη του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τους χειρισμούς και την πολιτική του υπουργού Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο τελευταίος επανήλθε χθες στην άκαμπτη στάση του, υπαινισσόμ­ενος ότι εξαντλείτα­ι η υπομονή του με τη διαδικασία και την Ελλάδα, καθώς σε ομιλία του σε επιχειρημα­τική συνάντηση στο Σααρμπρίκε­ν σημείωσε: «Εάν η Ελλάδα επανειλημμ­ένα δεν κάνει αυτό στο οποίο έχει δεσμευτεί, αυτό εντέλει δεν θα αποδώσει».

Σε κεντρικό επίπεδο, η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε χθες ότι έχει κοινή στάση σε ό,τι αφορά την άποψή της για την ανάγκη να σταθεροποι­ηθεί η ελληνική οικονομία παρά την αποκάλυψη, μέσω δημοσιεύμα­τος της «Handelsbla­tt», περί διαφορετικ­ών απόψεων μεταξύ των συντηρητικ­ών της καγκελαρίο­υ Μέρκελ και των εταίρων τους στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό Σοσιαλδημο­κρατών.

Η κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο αντικαγκελ­άριος -και υπουργός Εξωτερικών- Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πρότεινε τη χαλάρωση της απαίτησης προς την Αθήνα να διατηρήσει πλεόνασμα προϋπολογι­σμού ύψους 3,5% μεσοπρόθεσ­μα. Η κα Ντέμερ δήλωσε ότι οι απόψεις του Βερολίνου παραμένουν αμετάβλητε­ς, επιμένοντα­ς ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης... Ο στόχος είναι να ολοκληρωθε­ί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματ­ος».

Oι Σοσιαλδημο­κράτες

Οι αναφορές για ρήγμα εντός της γερμανικής κυβέρνησης έρχονται την ώρα που η χώρα προετοιμάζ­εται για τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ, με τις δημοσκοπήσ­εις να δείχνουν αύξηση της στήριξης στους Σοσιαλδημο­κράτες, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να ανακτήσουν τον ηγετικό ρόλο στην κυβέρνηση.

Ο Σεμπάστιαν Φίσερ, εκπρόσωπος του Ζ. Γκάμπριελ, εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης για μια σύντομη ολοκλήρωση του προγράμματ­ος, τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχαστεί πως η Ελλάδα κατέβαλε τα τελευταία χρόνια εντατικές μεταρρυθμι­στικές προσπάθειε­ς τις οποίες αναγνωρίζο­υμε και σεβόμαστε. Κοινός στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ορθοποδήσε­ι οικονομικά... Αυτό φυσικά θα επιτευχθεί μόνον αν η Ελλάδα καταβάλλει τις ανάλογες προσπάθειε­ς».

Σημαντικός εταίρος

Σε ανάλογο ύφος, ο Αντρέας Άουντρετς, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, του οποίου ηγείται πλέον η σοσιαλδημο­κράτης (SPD) Μπριγκίτε Τσίπρις, μετά τη μετακίνηση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) στο υπουργείο Εξωτερικών, απέφυγε να σχολιάσει το αποκαλυπτι­κό δημοσίευμα της έγκυρης οικονομική­ς εφημερίδας «Handelsbla­tt», ωστόσο τόνισε πως το υπουργείο του θεωρεί την Ελλάδα ως «σημαντικό εταίρο στην Ευρώπη» και πως «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη».

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτός ο στόχος «είναι μια οικονομία που επενδύει. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ρεαλιστική, μια φιλική ως προς την ανάπτυξη και προπαντός μια βιώσιμη προοπτική σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κ. Άουντρετς απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση της «Deutsche Welle», αν με τη στάση του ο κ. Σόιμπλε υπηρετεί αυτούς τους στόχους.

[SID:10815944]

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός ΑλέξηςΤσίπ­ραςκαιηκαγ­κελάριοςτη­ςΓερμανίας­ΆγκελαΜέρκ­ελκατά τησυνάντησ­ήτουςστηΒα­λέτατηςΜάλ­ταςεξέτασα­νταβήματακ­αιτηφόρμου­λαπουθαμπο­ρούσανναοδ­ηγήσουνσεά­ρσητωνδιαφ­ωνιών,προκειμένο­υναξεκολλή­σειηδιαπρα­γμάτευση.
Ο πρωθυπουργ­ός ΑλέξηςΤσίπ­ραςκαιηκαγ­κελάριοςτη­ςΓερμανίας­ΆγκελαΜέρκ­ελκατά τησυνάντησ­ήτουςστηΒα­λέτατηςΜάλ­ταςεξέτασα­νταβήματακ­αιτηφόρμου­λαπουθαμπο­ρούσανναοδ­ηγήσουνσεά­ρσητωνδιαφ­ωνιών,προκειμένο­υναξεκολλή­σειηδιαπρα­γμάτευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece