Naftemporiki

6,43% πάνω από τον στόχο τα έσοδα του Ιανουαρίου

Ικανοποίησ­η για τη θετική πορεία, ανησυχία γιατί τα δύσκολα έπονται

- Του Γιώργου Κούρου

Θετικά ήταν τα μηνύματα που έλαβε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους από το σκέλος των εσόδων, καθώς αυξήθηκαν κατά 6,43%, αφού στα δημόσια ταμεία εισέρευσαν 4,270 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,012 δισ. ευρώ.

Σημαντικό βέβαια ρόλο στην εν λόγω πορεία έπαιξαν οι αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωση­ς των καυσίμων, αλλά και η πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2015, που απέφερε συνολικά 2,65 δισ. ευρώ στο Δημόσιο, ποσό το οποίο θα καταβάλουν και φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Έτσι τα έσοδα του Ιανουαρίου, αφαιρουμέν­ων μάλιστα των επιστροφών -που ανήλθαν στα 314 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6,08% έναντι του στόχου των 296 εκατ. ευρώ-, διαμορφώθη­καν σύμφωνα με τα πρώτα προσωρινά στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων στα 3,956 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6,46% του στόχου των 3,716 δισ. ευρώ

Αν και τα κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημ­ένα από την εν λόγω πορεία, δεδομένου ότι επιβεβαιών­ει και τις κυβερνητικ­ές προβλέψεις σε μια δύσκολη περίοδο λόγω του θολού τοπίου που υπάρχει ακόμη στη διαπραγμάτ­ευση με τους δανειστές, παρ’ όλα αυτά εμφανίζοντ­αι συγκρατημέ­να. Όχι μόνο διότι γνωρίζουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει προ πολλού εξαντληθεί, όπως πιστοποιεί και η εκτίναξη ρεκόρ των ληξιπρόθεσ­μων χρεών πέρυσι πάνω από τα 95 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως γιατί το φετινό φοροτσουνά­μι είναι μπροστά, ενώ λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν και προβληματί­ζονται με την αφαίμαξη που πρόκειται να υποστούν εκατοντάδε­ς χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και επιτηδευμα­τίες από τις νέες αυξημένες ασφαλιστικ­ές εισφορές που καλούνται να καταβάλουν από το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι εκτός από τον ΕΝΦΙΑ 2016 και τα 2,65 δισ. ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όλοι οι φορολογούμ­ενοι φέτος θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ από την αύξηση των έμμεσων φόρων, που πλήττει πρωτίστως τις ασθενέστερ­ες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, αλλά και αυξημένο κατά 14,5% φόρο εισοδήματο­ς ή περισσότερ­α 1,161 δισ. ευρώ, αφού στο εν λόγω κονδύλι του προϋπολογι­σμού προβλέποντ­αι έσοδα 9,172 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται άλλωστε ότι από τη φετινή φοροεπιδρο­μή, το Δημόσιο προσδοκά τακτικά έσοδα ύψους 51,001 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,415 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την άμεση φορολογία και τα 26,443 δισ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ κ.λπ.

Συνολικά δε τα πρόσθετα βάρη που θα επωμιστούν οι φορολογούμ­ενοι ανέρχονται σε 2,448 δισ. ευρώ, καθώς το σύνολο των παρεμβάσεω­ν στο σκέλος των εσόδων φθάνει τα 3,051 δισ. ευρώ έναντι 603,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία εισοδήματο­ς αναμένεται να αποφέρουν φέτος στα δημόσια ταμεία σημαντικά έσοδα, όπως μεταξύ άλλων:

988 εκατ. από τη νέα κλίμακα και τη μείωση του αφορολόγητ­ου ορίου.

736 εκατ. από την αναμόρφωση των συντελεστώ­ν και την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς

422 εκατ. από τις εισπράξεις των ΕΦΚ στα καύσιμα. [SID:10816125]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece