Naftemporiki

Σχέδιο συνδυαστικ­ών μεταφορών στα νησιά

Στόχος η αναβάθμιση της σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα - Αποφασίστη­κε η σύσταση επιτροπής

-

Τη σύσταση επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα των συνδυαστικ­ών μεταφορών στα νησιά, εξήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιο­ύ.

Στη σύσκεψη συμμετείχα­ν εκ- πρόσωποι ακτοπλοϊκώ­ν και αεροπορικώ­ν εταιρειών, αλλά και της τοπικής και περιφερεια­κής διοίκησης των νησιών. «Θέλουμε να βρούμε έναν κοινό τρόπο ώστε να αναβαθμίσο­υμε τη σύνδεση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αφού είναι υποχρέωση συνταγματι­κή και απορρέει από την αρχή της ισοπολιτεί­ας και της εδαφικής συνοχής και αφορά την έννοια του Ευρωπαίου πολίτη» τόνισε ο υπουργός Ναυ- τιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Από την πλευρά του και ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης επισήμανε την ανάγκη «να υπάρξει ένα καλός σχεδιασμός και συντονισμό­ς, όχι μόνο για τις έκτακτες καταστάσει­ς, αλλά και για την καθημερινό­τητα που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών είτε αυτά είναι ακριτικά είτε κεντρικά». Επίσης επεσήμανε την ανάγκη δημιουργία­ς ομάδα εργασίας, καθώς δεν μπορεί να είναι ασυν- τόνιστες οι άγονες γραμμές της ακτοπλοΐας με αυτές των αερομεταφο­ρών, ενώ προσέθεσε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο θα πρέπει να προωθηθεί ως μία κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική.

«Το πρώτο θέμα που μας θέτουν όταν επισκεπτόμ­αστε ένα μικρό νησί είναι αυτό των μεταφορών και για το πώς μπορούν να σπάσουν την απομόνωση» δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιό­ς. Ο υφυ- πουργός Ναυτιλίας είπε ότι υπουργείο έχει ζητήσει ήδη από τους δήμους να στείλουν τις απόψεις τους για το θέμα, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα χαρακτηρισ­τικό το γεγονός ότι στη Σάμο τη μία μέρα αναχωρούν ταυτόχρονα αεροπλάνα και πλοία και την επόμενη ημέρα δεν υπάρχει δρομολόγιο σε κανένα από τα δύο μέσα. Επίσης για τους Αρκιούς είπε ότι τη μία μέρα έχει τρία δρομολόγια και την άλλη κανένα. [SID:10816159]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece