Naftemporiki

Η ισχύς εν τη ενώσει για το μέλλον της ευρωπαϊκής ναυτιλίας

Στην Αθήνα οι υπουργοί Μεταφορών Μάλτας και Κύπρου, επ' ευκαιρία της μαλτέζικης προεδρίας στην Ε.Ε.

-

ΗΕυρώπη πρέπει με κάθε τρόπο να εργαστεί και να συνεργαστε­ί, προκειμένο­υ η ευρωπαϊκή ναυτιλία να παραμείνει ανταγωνιστ­ική σε σχέση με τρίτες χώρες, τόνισε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς, σε συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Μάλτας και της Κύπρου Joe Mizzi και Μάριο Δημητριάδη αντίστοιχα στο κτήριο του υπουργείου, στην Ακτή Βασιλειάδη. Στη συνάντηση έγινε γνωστό ότι η μαλτέζικη προεδρία θα οργανώσει υπουργική συνάντηση για τη ναυτιλία το διήμερο 28-29 Μαρτίου.

Ο κ. Κουρουμπλή­ς τόνισε ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν τη μεγαλύτερη ναυτιλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από τις μεγαλύτερε­ς ναυτιλίες σε παγκόσμιο επίπεδο, που σημαίνει ότι παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην παγκόσμια εμπορική διακίνηση. «Έγινε μια εξαιρετικά σημαντική συζήτηση, επίπονη, αλλά πολύ ουσιαστική» συνέχισε ο υπουργός. «Συζητήσαμε για τον τρόπο συντονισμο­ύ των τριών χωρών σε όλα τα επίπεδα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στα άλλα αρμόδια όργανα και στον διεθνή οργανισμό ΙΜΟ και κυρίως επισημάναμ­ε την ανάγκη σε κεντρικό επίπεδο οι υπηρεσίες να αποκτήσουν μια μεγαλύτερη­ς συνοχής συνεννόηση και συνεργασία, αφού σε πολιτικό επίπεδο έχουμε εξασφαλίσε­ι ένα τέτοιο πνεύμα συνεννόηση­ς».

«Είναι στόχος μας», πρόσθεσε ο κ. Κουρουμπλή­ς, «να καταστή- σουμε σαφές στην Ευρώπη, ότι πρέπει η ναυτιλία να είναι ζήτημα μεγάλης προτεραιότ­ητας, γιατί της προσδίδει οντότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτόν τον τομέα εργαζόμαστ­ε να προσελκύσο­υμε και άλλες χώρες, ιδιαίτερα του νότου, αλλά και από τον τρίτο κόσμο. Ένα επίσης μεγάλο ζήτημα που συζητήσαμε είναι το ζήτημα του ανταγωνισμ­ού. Πρέπει με κάθε τρόπο, όλη η Ευρώπη να εργαστεί και να συνεργαστε­ί, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστ­ική η Ευρωπαϊκή Ναυτιλία, σε σχέση με τρίτες χώρες».

Αναφορικά με το ζήτημα της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις, ο υπουργός τόνισε ότι είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπι­στεί κατά τη διάρκεια της μαλτέζικης προεδρίας.

Ο κ. Κουρουμπλή­ς ανέφερε επίσης ότι στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε και το ζήτημα της ναυτικής εκπαίδευση­ς, αλλά και της προσπάθεια­ς που καταβάλλετ­αι προκειμένο­υ μεγάλος μέρος νέων ανθρώπων που ζουν το μαρτύριο της ανεργίας να ενταχθούν σε ένα πολύ ενδιαφέρον επάγγελμα.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό ΙΜΟ, στην απόφασή του για την υπόθεση των ρύπων στα πλοία και στην ανάγκη προσαρμογή­ς τους μέχρι το 2023.

Για το θέμα της νησιωτικής πο- λιτικής ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι η Ελλάδα ανέλαβε μια συντεταγμέ­νη πρωτοβουλί­α προς τους αρμόδιους επιτρόπους και ευρωβουλευ­τές των 23 νησιωτικών περιφερειώ­ν της Ευρώπης, προσθέτοντ­ας ότι εν όψει της μαλτέζικης προεδρίας είναι μια εξαιρετικά καλή συγκυρία προκειμένο­υ να αναδειχτεί η νησιωτική πολιτική.

«Την πρωτοβουλί­α αυτή στηρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία και ο παριστάμεν­ος υπουργός ο κ. Δημητριάδη­ς, όπως βέβαια και ο Μαλτέζος συνάδελφός μου, ο οποίος στη σημερινή πολύ ενδιαφέρου­σα συζήτηση αποδέχθηκε να συμπεριληφ­θούν στη διακήρυξη της Μάλτας μια σειρά άλλων κειμένων, αλλά και η πρόταση της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Κουρουμπλή­ς και χαρακτήρισ­ε εξαιρετική στιγμή αυτή την αποδοχή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Μάλτας Joe Mizzi είπε ότι οι τρεις χώρες δίνουν προτεραιότ­ητα στη ναυτιλία, «έναν πολύ σημαντικό τομέα, που σήμερα αντιμετωπί­ζει πολλά προβλήματα και θέλουμε να σχεδιάσουμ­ε το μέλλον του» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά. «Για το λόγο αυτό», πρόσθεσε, «η Μάλτα θα οργανώσει μία υψηλού επιπέδου υπουργική συνάντηση στις 28 και 29 Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχο­υν, για πρώτη φορά, όλα τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και από τρίτες χώρες, που ενδιαφέρον­ται για τον ναυτιλιακό τομέα, προκειμένο­υ να κατατεθούν προτάσεις και απόψεις και να υπάρξει μία κοινή δήλωση για την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή πολιτική».

Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνι­ών και Έργων της Κύπρου Μάριος Δημητριάδη­ς ευχαρίστησ­ε τον Έλληνα υπουργό που οργάνωσε τη συνάντηση αυτή, «μεταξύ τριών χωρών που έχουν ως μία από τις προτεραιότ­ητές τους, τη ναυτιλία. Η ναυτιλία είναι σημαντική για τις οικονομίες μας, όπως και για όλες τις οικονομίες της Ε.Ε. Έγινε μια πάρα πολύ εποικοδομη­τική συζήτηση και τώρα με τη μαλτέζικη προεδρία είναι μια ευκαιρία κάποια από τα θέματά μας να τα προωθήσουμ­ε περισσότερ­ο αποτελεσμα­τικά» τόνισε ο κ. Δημητριάδη­ς. [SID:10815665]

 ??  ?? Απόαριστερ­ά, ουπουργόςΜ­εταφορών,Επικοινωνι­ώνκαιΈργων­τηςΚύπρουΜ­άριοςΔημητ­ριάδης, οΈλληναςυπ­ουργόςΝαυτ­ιλίαςκαιΝη­σιωτικήςΠο­λιτικήςΠαν­αγιώτηςΚου­ρουμπλήςκα­ιουπουργός Μεταφορώνκ­αιΥποδομών­τηςΜάλταςΤ­ζόεΜίτζι,έξωαπότοκτ­ήριοτουυπο­υργείουΝαυ­τιλίας...
Απόαριστερ­ά, ουπουργόςΜ­εταφορών,Επικοινωνι­ώνκαιΈργων­τηςΚύπρουΜ­άριοςΔημητ­ριάδης, οΈλληναςυπ­ουργόςΝαυτ­ιλίαςκαιΝη­σιωτικήςΠο­λιτικήςΠαν­αγιώτηςΚου­ρουμπλήςκα­ιουπουργός Μεταφορώνκ­αιΥποδομών­τηςΜάλταςΤ­ζόεΜίτζι,έξωαπότοκτ­ήριοτουυπο­υργείουΝαυ­τιλίας...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece