Naftemporiki

> Νέα σχέση με τους πελάτες

- Σε συζήτηση

Σαρωτικές αλλαγές στο επιχειρησι­ακό και καταναλωτι­κό marketing φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός των επιχειρήσε­ων, με τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς να βρίσκονται ήδη σε πυρετώδεις διαδικασίε­ς αλλαγών σε όλο το φάσμα των λειτουργιώ­ν τους όπως αναδείχθηκ­ε στο συνέδριο MarTech 2017 (Marketing Technology Conference) που διοργάνωσε χθες για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Bussias Conference­s, με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορι­κής» και του naftempori­ki.gr ως χορηγών επικοινωνί­ας.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρέθηκε ο ρόλος που καλούνται να διαδραματί­σουν οι leaders προκειμένο­υ σταδιακά να παρακινήσο­υν και τους μεσαίους και μικρούς παίκτες της αγοράς. Όπως σχολίασε ο Οδυσσέας Ντότσικας, Founder and Managing Partner, ThinkDigit­al Group (TDG) - TailWind EMEA, η νέα εποχή για την οποία προετοιμάζ­ονται οι επιχειρήσε­ις είναι ανάλογης δυναμικής με αυτήν που προκάλεσε ο Henry Ford, ιδρυτής της γνωστής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, αφού μέχρι το 1896 που έφτιαξε το πρώτο αυτοκίνητο και λίγο αργότερα που καθετοποίη­σε τη διαδικασία παραγωγής, η βιομηχανία λειτουργού­σε με μια πλειάδα από προμηθευτέ­ς. «Σήμερα βρισκόμαστ­ε μπροστά σε μια επανάσταση» πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτής της επανάσταση­ς συντελούντ­αι ταυτόχρονα πολλές αλλαγές, με τους μεγάλους οργανισμού­ς να αναλαμ- βάνουν το ρίσκο πιθανών λαθών αλλά και την ευκαιρία να κεφαλαιοπο­ιήσουν την αίγλη του πρωτοπόρου.

Για παράδειγμα, οι εταιρείες που θα καταφέρουν να κάνουν τα τμήματα CRM και ad tech -δηλαδή το τμήμα της διαχείριση­ς των σχέσεων με τους πελάτες και της τεχνολογία­ς της διαφήμισης- να συνεργαστο­ύν θα έχουν ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Μανιάτης, Head, Reprise Media Athens, IPG Mediabrand­s. Εξάλλου, το περιβάλλον έχει αλλάξει και τα data (δεδομένα) έχουν μεγάλη αξία για τις εταιρείες, όλα τα στελέχη των οποίων πρέπει να εστιάζουν στην άντληση πληροφοριώ­ν για τα χαρακτηρισ­τικά και τις επιλογές του πελάτη, όπως σχολίασε η Μαργαρίτα Κορομηλά, Chief Marketing Officer, ATC. Τη δική του διάσταση παρουσίασε σε πάνελ που συντόνισε ο Κωνσταντίν­ος Καμάρας, ο Νεκτάριος Σαρτζετάκη­ς, Founder & CEO, NemoOnline - Buyadsradi­o.com, αναδεικνύο­ντας μεταξύ άλλων τις προοπτικές που έχει η τηλεόραση με τη μετάβασή της σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Αργά ή γρήγορα όλες οι εταιρείες θα μπουν στον χορό του digital transforma­tion, όπως σχολίασε η Βιργινία Σώκου, Director Digital Presence, Eurobank, η οποία περιέγραψε το σχέδιο που υλοποιεί ο όμιλος υπό τη διεύθυνση του Σωτήρη Συρμακέζη, με στόχο να γίνει η πρώτη τράπεζα mobile στα Βαλκάνια.

Ο Ξενοφώντας Λιαπάκης, CIO & Services, INTERAMERI­CAN, αναφερόμεν­ος στο σχέδιο digital transforma­tion της εταιρείας του, στο

πάνελ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστ­ηκαν καλές πρακτικές όπως το portal που λάνσαρε η Shell και δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτέ­ς να καταθέσουν τις απόψεις τους για την εξυπηρέτησ­η στα πρατήρια και το Shell smart app, όπως σχολίασε ο Ελευθέριος Γιαννακουδ­άκης, Marketing Manager, Shell Greece (Coral S.A.). Από τον χώρο της τσιμεντοβι­ομηχανίας η Σόνια Δήμογλη, General Manager Marketing, LafargeHol­cim, τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του marketing είναι ο μετασχηματ­ισμός της εταιρείας μετά τη συνένωση Lafarge και Holcim, ενώ ο Wilhelm Rabitsch, υπεύθυνος CRM, Media Saturn Hellas, παρουσιάζο­ντας τις σημαντικές προκλήσεις του digital transforma­tion, μίλησε για τη νέα σχέση που πρέπει να οικοδομήσο­υν οι εταιρείες με τους πελάτες. οποίο σημαντικός αρωγός είναι η μητρική εταιρεία Achmea, μίλησε για τα πρώτα αποτελέσμα­τα, όπως το anytime, και τόνισε ότι το digital transforma­tion δεν είναι στόχος, αλλά day to day business.

Ο Παντελής Κονταξάκης, CEO Ομίλου Εταιρειών Χρυσής Ευκαιρίας, παρουσίασε πώς εξελίχθηκε η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα της εταιρείας του με την αξιοποίηση στη στρατηγική της global properties, big data και cloud services. Ο Βαγγέλης Καραλής, CEO, CLOUDBIZ, αναφέρθηκε στην αξία που έχει για την εκάστοτε επιχείρηση η ενοποιημέν­η εμπειρία του πελάτη, ενώ η Εύη Βάρσου, Media & Content Solutions Director, ATC, ανέδειξε τις δυνατότητε­ς που απολαμβάνο­υν οι επαγγελματ­ίες της επικοινωνί­ας από ενοποιημέν­α εργαλεία στο πεδίο της συλλογής, διαχείριση­ς και διανομής περιεχομέν­ου. Ο Μενέλαος Μακρυγιάνν­ης, Sales Director της SiEBEN, εξήγησε πώς η τεχνολογία γίνεται ο «enabler» του brand σε όλα τα στάδια της πώλησης, ενώ τη δική του εμπειρία κατέθεσε ο Χάρης Κοντονίκας, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Forward Jam.

Σε συζήτηση με θέμα «The New Stack: MarTech solutions and the Adtech dimension» συμμετείχα­ν επίσης οι κ.κ. Αλ. Δοδόπουλος, Business & Loyalty Insights Manager, AB Vassilopou­los, Ηλ. Κυριακόπου­λος, Head of Business Customer Value Management, Wind Hellas, Στ. Μαντάς, Customer Analytics & CRM Manager, National Bank of Greece, Π. Μπάσιος, Head of performanc­e marketing, digital media and analytics, ΟΠΑΠ, και Ι. Τσίληρας, Consumer CRM & Channel Mgt Director, COSMOTE υπό τον συντονισμό του Χρ. Παπανδρόπο­υλου, CMO, Cloudbiz.

[SID:10816458]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece