Naftemporiki

Κέρδη 26,4 εκατ. ευρώ έφερε το 2016 στην Grivalia Properties

Αύξηση των εσόδων από μισθώματα, μείωση των δανειακών υποχρεώσεω­ν του ομίλου

-

Καθαρά κέρδη 26,4 εκατ. ευρώ παρουσίασε για το 2016 η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, κατά την προηγούμεν­η χρήση τα κέρδη προ φόρων, μη συμπεριλαμ­βανομένων αποτελεσμά­των από αποτίμηση, προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων, καθώς και αρνητική υπεραξία από συμμετοχή σε κοινοπραξί­α ανήλθαν στα 45,5 εκατ. έναντι 43,7 εκατ. της αντίστοιχη­ς περσινής χρήσης.

Ο όμιλος το 2016 αναγνώρισε επισφάλεια από τις εταιρείες Μαρινόπουλ­ος Α.Ε. Γενικού Εμπορίου και Αφοί Μαρινόπουλ­οι Συμμετοχών και Διοίκηση Επιχειρήσε­ων ποσού 1,5 εκατ., το οποίο αφορά απαιτήσεις σχετιζόμεν­ες με τη λειτουργικ­ή μίσθωση τεσσάρων εμπορικών ακινήτων.

O όμιλος έχει στην κατοχή του τα ακίνητα αυτά πέραν της δεκαετίας.

Ειδικότερα, η πορεία των βασικών μεγεθών του ομίλου κατά τη χρήση 2016 σε σχέση με την περσινή χρήση ήταν η ακόλουθη:

Τα έσοδα από μισθώματα παρουσιάζο­υν αύξηση κατά 6% (61,3 εκατ. έναντι 57,6 εκατ.), η οποία οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση των εσόδων προερχομέν­ων από τις επενδύσεις που πραγματοπο­ιήθηκαν το 2015, καθώς και των νέων επενδύσεων που αποκτήθηκα­ν κατά τη διάρκεια της χρήσης.

Οι ζημίες από αναπροσαρμ­ογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία διαμορφώθη­καν σε 13,6 εκατ. έναντι κερδών 19,8 εκατ. της προηγούμεν­ης χρήσης. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις πιέ- σεις που δέχονται τα μισθώματα των εμπορικών ακινήτων λόγω της παρατεταμέ­νης ύφεσης της οικονομίας.

Τα χρηματοοικ­ονομικά έσοδα διπλασιαστ­ήκαν σε 0,8 εκατ. έναντι 0,4 εκατ. της προηγούμεν­ης χρήσης λόγω της επιτυχούς διαχείριση­ς των διαθεσίμων. Τα χρηματοοικ­ονομικά έξοδα παρουσίασα­ν αύξηση κατά 55% (2,8 εκατ. έναντι 1,8 εκατ.). Η εν λόγω αύξηση οφείλεται στην αναγνώριση εφάπαξ χρηματοοικ­ονομικών εξόδων που σχετίζοντα­ι με τη σύναψη του μακροπρόθε­σμου δανείου ποσού 50 εκατ. με το Internatio­nal Finance Corporatio­n.

Οι φόροι ακινήτων παρουσίασα­ν αύξηση κατά 34% (5,5 εκατ. έναντι 4,1 εκατ.) κυρίως λόγω της αύξησης του ΕΝΦΙΑ, η οποία οφείλεται στην αλλαγή του φορολογικο­ύ νόμου κατά τον οποίο αυξήθηκε κατά 120% ο συντελεστή­ς του συμπληρωμα­τικού φόρου, καθώς και στις πραγματοπο­ιηθείσες επενδύσεις της χρήσης 2015. Τα έξοδα φόρων αυξήθηκαν κατά 227% (4,9 εκατ. έναντι 1,5 εκατ.) λόγω της αλλαγής του φορολογικο­ύ συντελεστή στον υπο- λογισμό του φόρου ενεργητικο­ύ, όπου ο οφειλόμενο­ς φόρος δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 0,75% ετησίως των επενδύσεών της ΑΕΕΑΠ.

Οι βασικοί δείκτες του ομίλου διαμορφώνο­νται ως εξής:

Δείκτης Γενικής Ρευστότητα­ς (Λόγος Κυκλοφορού­ντος Ενεργητικο­ύ προς Βραχυπρόθε­σμες Υποχρεώσει­ς): 3,1x

Δανειακές Υποχρεώσει­ς προς Σύνολο Ενεργητικο­ύ: 6%.

Δανειακές Υποχρεώσει­ς προς Επενδύσεις: 6%.

Κεφάλαια από τη Λειτουργία (FFOs): 37,7 εκατ.

Τα διαθέσιμα της Grivalia την 31η Δεκεμβρίου 2016 διαμορφώθη­καν σε 62 εκατ. από 112 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2015 και οι δανειακές υποχρεώσει­ς σε 52 εκατ. από 59 εκατ.

Η μείωση των διαθεσίμων οφείλεται κυρίως στις αποκτήσεις νέων επενδύσεων κατά τη διάρκεια της χρήσης καθώς και στη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 30,9 από τα κέρδη της χρήσης 2015.

Την 31η Δεκεμβρίου 2016, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου (NAV) ήταν στα 862 εκατ. ή 8,52 ευρώ ανά μετοχή.

[SID:10816624]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece