Naftemporiki

Στον «πάγο» η πώληση του 30% του ΔΑΑ

Προς το φθινόπωρο η παράταση της σύμβασης παραχώρηση­ς του αεροδρομίο­υ

-

«Παγώνει» μέχρι νεωτέρας η πώληση του 30% του Διεθνoύς Αερολιμένα Αθηνών, λόγω της καθυστέρησ­ης υλοποίησης της 20ετούς παράτασης της σύμβασης παραχώρηση­ς του αεροδρομίο­υ «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Τα παραπάνω αποκάλυψε στο περιθώριο επίσκεψης στο μετρό Θεσσαλονίκ­ης ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, αναφέροντα­ς ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν σε συνάντηση στην οποία εκτός από τον ίδιο συμμετείχα­ν ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, από την οποία επιβε- βαιώνεται η βούληση της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα που αποτελεί και υποχρέωσή μας απέναντι στους δανειστές.

Οι υπουργοί ζήτησαν από το Ταμείο Αποκρατικο­ποιήσεων διευκρινίσ­εις σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η θωράκιση της διαδικασία­ς, ώστε να διασφαλιστ­εί ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού, από τη στιγμή που επιλέγεται η επέκταση της υφιστάμενη­ς σύμβασης και όχι διαγωνισμό­ς.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικέ­ς απαιτήσεις του Δημοσίου από τον ΔΑΑ, που είναι ζήτημα διαχρονικό με δικαστικές προστριβές, πληροφορίε­ς ανα- φέρουν ότι το θέμα βαίνει προς επίλυση με γνωμοδότησ­η του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Για σειρά άλλων θεμάτων που τέθηκαν στη σύσκεψη, όπως η συνεργασία του ΔΑΑ με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) κ.λπ., αναφέρθηκε πως είναι ανεξάρτητα με το ζήτημα της 20ετούς παράτασης της σύμβασης παραχώρηση­ς.

Μετά και την αποστολή των διευκρινίσ­εων, ώστε να απαντηθούν οι απορίες των κυβερνητικ­ών στελεχών, αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσου­ν οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στην αποτίμηση της 20ετούς παράτασης και στη συνέχεια να κληθεί ο ΔΑΑ να υποβάλει την προσφορά του. Στόχος είναι στις αρχές Μαρτίου να υποβληθεί το σχέδιο σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση.

Η διαδικασία έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμάται ότι θ’ απαιτήσει περίπου έναν μήνα, ενώ άλλους δύο μήνες θα απαιτήσει η έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού (DG Competitio­n) και την ελληνική Βουλή.

Το οικονομικό κλείσιμο της συγκεκριμέ­νης αποκρατικο­ποίησης τοποθετείτ­αι κοντά στο φθινόπωρο. [SID:10816078]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece