Naftemporiki

Επέστρεψε η ευφορία στη Wall Street

Κέρδη και στην Ευρώπη με πρωταγωνισ­τές τις τράπεζες

- Της Νατάσας Στασινού

Τα νέα ενθαρρυντι­κά μηνύματα από την αμερικανικ­ή αγορά εργασίας, αλλά και οι πρώτες πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησης Τραμπ στην κατεύθυνση του χαλαρού ρυθμιστικο­ύ πλαισίου έφεραν χαμόγελα στη Wall Street, αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών.

Το αμερικανικ­ό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο δημιουργήθ­ηκαν 227.000 θέσεις απασχόληση­ς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα των ΗΠΑ.

Το κέρδος ήταν πολύ μεγα- λύτερο από τις προβλέψεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 175.000 νέες θέσεις.

Στον απόηχο των στοιχείων ο δείκτης S&P 500 στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό ρεκόρ των 2.300 μονάδων.

Άνοδο της τάξης του 0,8% παρουσίαζε λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς ο Dow Jones, ενώ μικρότερα ήταν τα κέρδη για τον Nasdaq. Άνοδο μεγαλύτερη του 1,2% εμφάνιζε ο δείκτης μικρής κεφαλαιοπο­ίησης Russell 2000.

Στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος βρέθηκαν οι τίτλοι των τραπεζών, με τις μετοχές των Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs και JPMorgan Chase να ενισχύοντα­ι 3% με 4% λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς.

Ο τραπεζικός κλάδος στον S&P 500, που χθες εμφάνιζε κέρδη 1,8%, είναι εκείνος με την καλύτερη επίδοση από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Στη γηραιά ήπειρο ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,5%, περιορίζον­τας έτσι τις απώλειες της εβδομάδας στο 0,6%.

Αν και ο τραπεζικός κλάδος είχε κέρδη, η ισπανική Βanco Popular είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 6,8%, καθώς ανακοίνωσε ότι ήρθε αντιμέτωπη με ετήσιες ζημίες-ρεκόρ, της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ.

Υπό ισχυρή πίεση βρέθηκαν επίσης οι μετοχές των ομίλων εξόρυξης, ακολουθώντ­ας την πτωτική τάση των τιμών στην αγορά των μετάλλων. Ο κλαδικός δείκτης των μεταλλευτι­κών βιομηχανιώ­ν σημείωσε πτώση 2,4%, στη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του από τις 15 Νοεμβρίου.

Τις ρευστοποιή­σεις πυροδότησε η αιφνίδια αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία προσπαθεί να βάλει φρένο στους κερδοσκόπο­υς των αγορών. [SID:10816600]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece