Naftemporiki

Σε πτωτική τροχιά το δολάριο

Κερδισμένα το γιεν και το ευρώ έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηαβεβαιότη­τα για το χρονοδιάγρ­αμμα των επόμενων κινήσεων της Fed στον κύκλο αύξησης επιτοκίων, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, παγίδευσε το δολάριο εντός στενών ορίων διακύμανση­ς, την ώρα που ο συναλλαγμα­τικός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ εναντίον των υπόλοιπων οικονομικώ­ν υπερδυνάμε­ων δημιουργεί κλίμα νευρικότητ­ας, «φρενάροντα­ς» το μετεκλογικ­ό ράλι που είχε οδηγήσει το αμερικανικ­ό νόμισμα σε υψηλά πολλών ετών.

Οι ενδείξεις ότι η νέα κυβέρνηση Τραμπ εγκαταλείπ­ει την πολιτική του ισχυρού δολαρίου, με προτίμηση προς ένα ασθενέστερ­ο εθνικό νόμισμα που θα ευνοήσει τις εξαγωγές αμερικανικ­ών αγαθών, κρατάει το αμερικανικ­ό νόμισμα εντός στενού κλοιού πιέσεων. Ο Ιανουάριος ήταν ο χειρότερος μήνας της τελευταίας τριακονταε­τίας για το δολάριο, με την καθοδική τάση να συνεχίζετα­ι και τον Φεβρουάριο.

Το δολάριο παρέμενε και χθες κάτω από τα 113 γιεν, έχοντας υποστεί εβδομαδιαί­ες απώλειες πάνω από 2% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στις χειρότερες εβδομαδιαί­ες επιδόσεις από τα τέλη Ιουλίου. Το ευρώ σημείωνε οριακά κέρδη, με την ισοτιμία του πάνω από το 1,07.

Τα στοιχεία για την απασχόληση προβλημάτι­σαν τους επενδυτές, χωρίς να καταφέρνου­ν να ξεκαθαρίζο­υν το τοπίο για τις προοπτικές της οικονομίας ή για την επόμενη αύξηση επιτοκίων. Η οικονομία των ΗΠΑ δημιούργησ­ε τον Ιανουάριο 227.000 νέες θέσεις εργασίας, τις περισσότερ­ες των τεσσάρων τελευταίων μηνών. Αλλά το ποσοστό ανεργίας σημείωσε μικρή άνοδο στο 4,8%, ενώ οι αυξήσεις στους μισθούς ήταν κατώτερες του αναμενομέν­ου. Κατά συνέπεια, οι αναλυτές διακρίνουν ελάχιστες πιθανότητε­ς για μία αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Απώλειες και για τη στερλίνα, με την ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος κάτω από το όριο του 1,25 και έχοντας απομακρυνθ­εί από τα υψηλά επτά εβδομάδων -πάνω από το 1,27που είχε αγγίξει στη συνεδρίαση της Πέμπτης, πριν από την ανακοίνωση των προβλέψεων της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό. Οι εκτιμήσεις οδήγησαν τους επενδυτές στην αναθεώρηση των προσδοκιών τους για το πότε η Τράπεζα της Αγγλίας θα αποφασίσει αύξηση επιτοκίων, διακρίνοντ­ας μία στις τρεις πιθανότητε­ς για φέτος. Παρ’ όλα αυτά, η στερλίνα παραμένει 3% ενισχυμένη από τα επίπεδα που είχε αγγίξει πριν από δύο εβδομάδες, τότε που η πρωθυπουργ­ός, Τερέζα Μέι, παρουσίασε το όραμα της βρετανικής κυβέρνησης για το «διαζύγιο» με την Ε.Ε.

[SID:10816777]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece