Naftemporiki

Κερδισμένο­ι και χαμένοι από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα

Η Ιταλία εμφανίζει τις μεγαλύτερε­ς απώλειες στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με τη Γερμανία να έχει αποκομίσει τα μέγιστα

-

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη δημιουργία της Ευρωζώνης, μεγάλοι κερδισμένο­ι του κοινού νομίσματος φαίνεται να είναι οι Γερμανοί και ηττημένοι οι Ιταλοί. Αυτό προκύπτει τουλάχιστο­ν από υπολογισμο­ύς του ειδησεογρα­φικού πρακτορείο­υ Bloomberg για την πορεία του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα κράτη- μέλη της νομισματικ­ής ένωσης. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι μέχρι και πριν ξεσπάσει η μεγάλη κρίση χρέους, το σύνολο των μελών έβγαινε κερδισμένο από τη συμμετοχή στην ένωση. Στην Ελλάδα, μάλιστα, ακόμη και μετά την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης και την ταχεία συρρίκνωση των εισοδημάτω­ν, που αυτή επέφερε, εξακολουθε­ί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να είναι υψηλότερο απ’ ό,τι πριν από 18 χρόνια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς του Bloomberg, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ιταλών μειώθηκε 0,4% από το 1998 έως το 2016. Η ιταλική οικονομία μεγεθύνθηκ­ε 6,2% σε αυτό το διάστημα, αλλά ο πληθυσμός της το ίδιο διάστημα αυξήθηκε 6,6%. Η αρνητική επίδοση είναι, πάντως, εν πολλοίς αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης, στην οποία είχε παγιδευτεί με- τά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση. Στη Γερμανία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει, από την άλλη, αυξηθεί 26,1%, ενώ στη χώρα μας παρουσιάζε­ι άνοδο 4%. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι από την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ έως και το 2009, τελευταίο έτος πριν από την υπογραφή του μνημονίου, το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ είχε μεγεθυνθεί 25%.

«Η σύγκριση με άλλες χώρες αποκαλύπτε­ι σαφώς ότι η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκ­ε με πολύ χαμηλό ρυθμό σε αυτή την περίοδο, σε σχέση με τα άλλα μέλη» σχολιάζει ο Λορεντάνα Φεντερίκο, αναλυτής της ιταλικής τράπεζας Unicredit και προειδοποι­εί ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ να καλύψει τα επόμενα χρόνια την απόσταση από τις άλλες χώρες, που έχουν επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα. Η συρρίκνωση των εισοδημάτω­ν που έχουν υποστεί τα ιταλικά νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια και τα επίμονα προβλήματα του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος της χώρας έχουν ενισχύσει τις ευρωσκεπτι­κιστικές φωνές στην Ιταλία. Ο Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, το οποίο καλπάζει στις δημοσκοπήσ­εις, έχει μάλιστα δεσμευτεί να προβεί στη διενέργεια δημοψηφίσμ­ατος για παραμονή ή έξοδο από το ευρώ εάν είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών. Αρκετοί πολιτικοί παρατηρητέ­ς βλέπουν πρόωρες κάλπες στην Ιταλία, εντός του έτους, οι οποίες δεν αποκλείετα­ι να συνοδευτού­ν από μία περίοδο πολιτικής και οικονομική­ς αναταραχής. Το τι θα δείξουν οι πιθανές κάλπες στην Ιταλία, όπως και οι προγραμματ­ισμένες σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον του ευρώ και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [SID:10816281]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece