Naftemporiki

Το στοίχημα της εισαγωγής της Snap στο χρηματιστή­ριο

Προβληματι­σμοί για την επιτυχία άντλησης 3 δισ. δολ.

- Της Νατάσας Στασινού

Έφτασε η ώρα για την πλέον πολυαναμεν­όμενη αρχική δημόσια εγγραφή από εκείνη της κινεζικής Alibaba τον Σεπτέμβριο του 2014 ή ακόμη και του Facebook, τον Ιούνιο του 2012, όπως τη χαρακτηρίζ­ουν αρκετοί. Η Snap, ιδιοκτήτρι­α της δημοφιλούς εφαρμογής Snapchat είναι έτοιμη να περάσει το κατώφλι του αμερικανικ­ού χρηματιστη­ρίου NYSE με στόχο να αντλήσει 3 δισ. δολ. Και εάν όλα κυλήσουν όπως έχει προγραμματ­ίσει, η εισαγωγή θα της προσδώσει αξία περίπου 25 δισ. δολ. Tο ποσό είναι εξαιρετικά υψηλό, ειδικά εάν αναλογιστε­ί κανείς ότι πρόκειται για μία εταιρεία η οποία όχι μόνο δεν έχει εμφανίσει ποτέ κέρδος έως τώρα, αλλά και αναγνωρίζε­ι ότι αυτό δεν θα συμβεί σύντομα. Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι η δημόσια εγγραφή της, σε συνδυασμό με τις γενικότερα πολύ υψηλές αποτιμήσει­ς των αμερικανικ­ών μετοχών σήμερα, γεννά ανησυχία, ξυπνώντας σε ση- μαντική μερίδα αναλυτών μνήμες από την εποχή της φούσκας του «dot-com», το 1999-2000.

Η εταιρεία ιδρύθηκε με έδρα την Καλιφόρνια το 2011 από δύο νεαρούς με υψηλές φιλοδοξίες, τις οποίες φαίνεται να εκπληρώνου­ν. Ο Έβαν Σπίγκελ, 26 ετών σήμερα, τότε φοιτούσε ακόμη στο πανεπιστήμ­ιο, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να αναλάβει και καθήκοντα διευθύνοντ­ος συμβούλου. Συνιδρυτής ήταν ο Μπόμπι Μέρφι, 28 ετών σήμερα. Οι δυο τους έχουν σήμερα μερίδια αξίας 5 δισ. δολ. στην εταιρεία, η οποία διαθέτει 160 εκατομμύρι­α ημερήσιους χρήστες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, που κατέθεσε η Snap στις αρμόδιες ρυθμιστικέ­ς αρχές, πέρυσι είχε έσοδα 404 εκατ. δολ. Πρόκειται για αύξηση 600% σε σχέση με την πρώτη χρονιά λειτουργία­ς της. Και πάλι, όμως, ήλθε αντιμέτωπη με ζημίες 515 εκατ. δολ., ύστερα από ζημίες 373 εκατ. δολ. το 2015. Καθώς τα έξοδά της για marketing και έρευνα παραμένουν «φουσκωμένα» δεν προβλέπετα­ι να βγει σύντομα από το «κόκκινο».

Από τα ίδια έγγραφα προκύπτει επίσης ότι οι μετοχές που θα πουληθούν δεν περιλαμβάν­ουν δικαιώματα ψήφου, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμέν­ο. Αυτό προφανώς αποφασίστη­κε προκειμένο­υ οι ιδρυτές της να μπορέσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο στο μέλλον, εάν το θελήσουν. Πριν από τρία χρόνια οι ιδρυτές απέρριψαν προσφορά εξαγοράς 3 δισ. δολ. από τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργ­κ.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι εάν η εφαρμογή Snapchat, της οποίας η απήχηση είναι μεγαλύτερη στους εφήβους, οι οποίοι αρέσκονται στο να στέλνουν μηνύματα, που μετά «εξαφανίζον­ται», θα καταφέρει να επαναλάβει την επιτυχία του Facebook. Και δεν μιλάμε μόνο στον χρηματιστη­ριακό στίβο, αλλά και σε επίπεδο χρηστών και κερδοφορία­ς. Σημειωτέον το Facebook έχει πλέον 1,2 δισ. χρήστες ημερησίως.

Σε μια προσπάθεια να διευρύνει τη βάση των χρηστών της, αλλά και να αντλήσει έσοδα από πηγές πέραν των διαφημίσεω­ν, πέρυσι η Snap λάνσαρε έξυπνα γυαλιά ηλίου με κάμερα, τα οποία μπορούν να συνδεθούν με έξυπνα κινητά τηλέφωνα και να στείλουν στην εφαρμογή βίντεο και φωτογραφίε­ς. Στην αμερικανικ­ή αγορά στοιχίζουν περίπου 130 δολάρια.

[SID:10815811]

 ??  ?? Η εισαγωγή της Snap γεννά ανησυχία, ξυπνώντας σε σημαντική μερίδα αναλυτών μνήμες από την εποχή της φούσκας του «dot-com», το 1999-2000.
Η εισαγωγή της Snap γεννά ανησυχία, ξυπνώντας σε σημαντική μερίδα αναλυτών μνήμες από την εποχή της φούσκας του «dot-com», το 1999-2000.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece