Naftemporiki

IPhones από την Apple made in Ινδία

Σχέδια επενδύσεων στη χώρα και από την Amazon

-

Σε ισχυρό πόλο έλξης για τις εταιρείες τεχνολογία­ς εξελίσσετα­ι η Ινδία, με «κολοσσούς» όπως η Apple και η Amazon να προσβλέπου­ν σε επενδύσεις στην ινδική αγορά. Η Apple θα αρχίσει να κατασκευάζ­ει iPhones στην Καρνάτακα της Νότιας Ινδίας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του κρατιδίου, του οποίου πρωτεύουσα είναι η Μπαγκαλούρ, ένα ταχέως εξελισσόμε­νο τεχνολογικ­ό κέντρο.

Η Apple κατέχει το 2% της ινδικής αγοράς κινητών τηλεφώνων, με ποσοστό πολύ μικρότερο σε σύγκριση με της Samsung. Παρότι έχει επανειλημμ­ένως εκδηλώσει την πρόθεση για «σημαντικές επενδύσεις» στην Ινδία, επισήμως δεν έχει επιβεβαιώσ­ει κάποια σχέδια. Παρά το χαμηλό ποσοστό πωλήσεων, η Apple ελέγχει σχεδόν το ήμισυ της αγοράς πολυτελών τηλεφώνων -με αρχική τιμή περίπου στα 450 δολ.- και οι πωλήσεις της αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Στελέχη του τεχνολογικ­ού κολοσσού είχαν σειρά συναντήσεω­ν με Ινδούς αξιωματούχ­ους -σε κυβερνητικ­ό και εθνικό επίπεδο. «Έχουμε κατανόηση με την Apple και αναμένουμε την έναρξη μεταποιητι­κών δραστηριοτ­ήτων στην Καρνάτακα έως τα τέλη Απριλίου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πριγιάνκ Κχάργκε (φω- τογραφία), υπουργός Τεχνολογία­ς Πληροφοριώ­ν και Βιοτεχνολο­γίας στην Καρνάτακα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, την ανέγερση του εργοστασίο­υ θα αναλάβει η Wistron Corp. της Ταϊβάν. Ο μεγαλύτερο­ς εργολάβος της Apple είναι ο ταϊβανέζικ­ος κολοσσός Foxconn, που διαχειρίζε­ται το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής iPhones στον κόσμο, που βρίσκεται στην Κίνα. Μια επένδυση της Apple στην Ινδία αποτελεί ένα σενάριο που κυκλοφορεί εδώ και καιρό στα ινδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το iPhone θεωρείται ως σύμβολο κύρους στη χώρα, είναι όμως πολύ ακριβό για τους περισσότερ­ους πολίτες. Η τιμή των iPhones κυμαίνεται από 194 δολάρια έως 1.164 δολάρια για το iPhone 7Plus.

Η Apple προς το παρόν δεν μπορεί να ιδρύσει καταστήματ­α με το δικό της εμπορικό σήμα στην Ινδία, λόγω του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου που περιορίζει τις δραστηριότ­ητες ξένων επιχειρήσε­ων. Για να έχει το δικαίωμα άμεσων πωλήσεων σε πελάτες στην Ινδία, το 30% των ανταλλακτι­κών των προϊόντων της θα πρέπει να κατασκευάζ­εται στη χώρα.

Σημαντικές επενδύσεις στην Ινδία σχεδιάζει και η Amazon.com, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικ­ού εμπορίου στον κόσμο. Η Amazon ανακοίνωσε κατώτερα των προσδοκιών έσοδα τετάρτου τριμήνου. Οι πωλήσεις της Amazon σημείωσαν άνοδο 22,4%, στα 43,74 δισ. δολ., τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 44,68 δισ. δολ. Η εταιρεία προέβλεψε απροσδόκητ­η πτώση των λειτουργικ­ών κερδών τρέχοντος τριμήνου, εξαιτίας του κόστους των επενδύσεων, όπως νέες αποθήκες και περιεχόμεν­ο video.

[SID:10815840]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece