Naftemporiki

Η Τoshiba περιορίζει τα πυρηνικά

Εγκαταλείπ­ει δύο μεγάλα projects σε Ευρώπη και Ασία

-

Τον δραστικό περιορισμό των δραστηριοτ­ήτων πυρηνικής ενέργειας σχεδιάζει η Τoshiba, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με πολλαπλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγική­ς της η ιαπωνική εταιρεία φέρεται μάλιστα έτοιμη να εγκαταλείψ­ει δύο μεγάλα projects σε Ευρώπη και Ασία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Thomson Reuters, η εταιρεία έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από μεγάλα έργα κατασκευής πυρηνικών εργοστασίω­ν στη Βρετανία και στην Ινδία, στα οποία μάλιστα διέθετε ηγετικό ρόλο. Στη Βρετανία ηγείται κοινοπραξί­ας, στην οποία συμμετέχει και η γαλλική Engie, η οποία είχε αναλάβει να κατασκευάσ­ει τρεις πυρηνικούς αντιδραστή­ρες AP1000, ένα project που απαιτεί επένδυση 15 έως 20 δισ. δολαρίων. Στην Ινδία θα ανελάμβανε επίσης μεγάλους πυρηνικούς αντιδραστή­ρες.

Η απόφαση δεν επηρεάζει μόνο την ίδια, αλλά δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικ­ά τόσο για τα σχέδια της Βρετανίας να αντικαταστ­ήσει γηρασμένου­ς αντιδραστή­ρες της όσο και για το μέλλον του μεγαλύτερο­υ έως σήμερα ινδικού πυρηνικού project.

Η Toshiba ανεδείχθη σε έναν από τους μεγαλύτερο­υς παίκτες στην αγορά πυρηνικής ενέργειας το 2006, όταν εξαγόρασε την αμερικανικ­ή Westinghou­se. Ωστόσο μετά την πυρηνική κρίση της Φουκουσίμα το 2011 δέχεται σοβαρότατε­ς πιέσεις. Έχει ήδη προειδοποι­ήσει για μεγάλη απομείωση ενεργητικο­ύ της Westinghou­se, με τους ειδικούς να υπολογίζου­ν ότι αυτή θα φτάσει τα 6 δισ. δολάρια. Περισσότερ­ες πληροφορίε­ς αναμένεται να δοθούν κατά την ανακοίνωση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των της εταιρείας, η οποία έχει προγραμματ­ιστεί για τις 14 Φεβρουαρίο­υ. [SID:10816002]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece