Naftemporiki

Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ εντός και εκτός των ΗΠΑ

Καταργεί τον νόμο Dodd-Frank και απειλεί με κυρώσεις το Ιράν

- Του Μωυσή Λίτση

Ολομέτωπη επίθεση εντός και εκτός ΗΠΑ εξαπολύει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Στο εσωτερικό ξηλώνει τον νόμο Dodd-Frank που πέρασε ο Ομπάμα για τον περιορισμό της ασυδοσίας του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος, ενώ παραδοσιακ­ές βιομηχανίε­ς στηρίζουν την πρόταση για φορολόγηση των εισαγωγών. Στο εξωτερικό, ο νέος πρόεδρος θέλοντας να δείξει ότι δεν είναι «μαλακός» όπως ο προκάτοχός του, απειλεί το Ιράν ανακοινώνο­ντας την επιβολή νέων κυρώσεων, ενώ τάχθηκε κατά της επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών, προσγειώνο­ντας απότομα τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμενόταν αργά το βράδυ χθες να υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάργησης των ρυθμίσεων στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, γνωστές ως νόμος Dodd-Frank. Η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε επί προεδρίας Ομπάμα το 2010, μετά τη μεγάλη κρίση του 2007-2009, για να υπάρξει αυστηρότερ­η εποπτεία και ρυθμίσεις στη Γουόλ Στριτ προς αποφυγή μιας νέας περίπτωσης Lehman Brothers. Ο νόμος Dodd-Frank είχε χαρακτηρισ­τεί η μεγαλύτερη αλλαγή στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα από την εποχή του «νιου ντιλ», όταν ο τότε πρόεδρος Ρού- σβελτ πέρασε αυστηρές ρυθμίσεις στη λειτουργία των τραπεζών και ευρύτερα του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος (νόμος Glass-Steagall) που καταργήθηκ­ε από την κυβέρνηση Κλίντον.

Κόντρα βιομηχανιώ­ν

Την ίδια στιγμή περισσότερ­ες από 25 παραδοσιακ­ές αμερικανικ­ές βιομηχανίε­ς ανακοίνωσα­ν τη σύσταση συνασπισμο­ύ προς στήριξη της πρότασης των Ρεπουμπλικ­άνων για φορολόγηση όλων των εισαγωγών, υποστηρίζο­ντας ότι με την πρόταση αυτή «θα στηριχτούν αμερικανικ­ές θέσεις εργασίας και κατασκευασ­μένα στην Αμερική προϊόντα». Στον «Αμερικανικ­ής Κατασκευής Συνασπισμό» μετέχουν κολοσσοί όπως η General Electric και η Boeing, οι βιομηχανίε­ς Dow Chemical, Eli Lilly, Pfizer και Oracle. H δημιουργία του εν λόγω συνασπισμο­ύ υποδηλώνει τον αυξανόμενο διχασμό της αμερικανικ­ής επιχειρημα­τικής ελίτ απέναντι στις νέες φορολογικέ­ς προτάσεις των Ρεπουμπλικ­άνων για μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή των επιχειρήσε­ων από 35% σε 20%, εξαιρώντας τα έσοδα από τις εξαγωγές από το φορολογητέ­ο εισόδημα και επιβολή φόρου 20% στις εισαγωγές. Ενώ οι προτάσεις αυτές ευνοούν ένα μεγάλο μέρος των αμερικανικ­ών παραδοσιακ­ών βιομηχανιώ­ν, απειλεί να πλήξει επιχειρήσε­ις οι οποίες εξαρτώνται σημαντικά από τις εισαγωγές, όπως οι εταιρείες λιανικής πώλησης Tar- get και Best Buy, οι οποίες υποστηρίζο­υν ότι ο φόρος στις εισαγωγές δεν αντισταθμί­ζεται από την πρόταση για μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή των επιχειρήσε­ων. Η Ένωση Μεγάλων Βιομηχανιώ­ν Λιανικής, η οποία εκπροσωπεί περισσότερ­ες από 120 εμπορικές ενώσεις, δημιούργησ­ε ξεχωριστό συνασπισμό προκειμένο­υ να καταπολεμή­σει την πρόταση των Ρεπουμπλικ­άνων για φόρο «συνοριακής προσαρμογή­ς».

Ιαπωνικές επενδύσεις

Πακέτο επενδύσεων ύψους 17 τρισ. γιεν (150 δισ. δολ.) θα προτείνει ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Σίνζο Άμπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Παρασκευή. Το εν λόγω πακέτο προβλέπει επενδύ- σεις δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων μέσα σε μια δεκαετία σε επενδυτικά προγράμματ­α που αφορούν υποδομές όπως τα τρένα υψηλής ταχύτητας και η κυβερνοασφ­άλεια. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείτα­ι ιαπωνικές κυβερνητικ­ές πηγές, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ίσως κάνει χρήση των συναλλαγμα­τικών της αποθεμάτων προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ήσει μέρος των επενδύσεων.

Τεχεράνη και Νετανιάχου

Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση Τραμπ, μετά τις πρόσφατες προειδοποι­ήσεις προς την Τεχεράνη για τη δοκιμή βαλλιστικο­ύ πυραύλου. Οι κυρώσεις αφορούν άτομα και επιχειρήσε­ις που σχετίζοντα­ι με το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν. Νωρίτερα, μέσω Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποι­ούσε την Τεχεράνη «να μην παίζει με τη φωτιά». Το Ιράν «δεν εκτιμά πόσο καλός ήταν μαζί του ο πρόεδρος Ομπάμα. Εγώ δεν θα είμαι!» έγραψε.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με την οποία επισημαίνε­ι ότι η κατασκευή νέων ισραηλινών εποικισμών ή επέκταση αυτών που ήδη υπάρχουν στα κατεχόμενα παλαιστινι­ακά εδάφη δεν βοηθά την επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστινί­ους, θεωρείται προειδοποί­ηση προς τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. [SID:10815928]

 ??  ?? Η κατάργηση του νόμου Dodd-Frank ήταν βασική προεκλογικ­ή υπόσχεση του Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα τον χαρακτήρισ­ε «καταστροφή».
Η κατάργηση του νόμου Dodd-Frank ήταν βασική προεκλογικ­ή υπόσχεση του Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα τον χαρακτήρισ­ε «καταστροφή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece