Naftemporiki

«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο»

Ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός ενημέρωσε για τις παραβιάσει­ς και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία

-

Με ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους ομολόγους του, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χθες στη Μάλτα, για τη συνεχιζόμε­νη έκνομη δράση της Άγκυρας, επισημαίνο­ντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμέ­νη να υπερασπιστ­εί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Είχε προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία τον ενημέρωσε για το περιεχόμεν­ο των συζητήσεων στην Άγκυρα, προχθές, με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργ­ό Γιλντιρίμ, σχετικά με το Κυπριακό, τις ευρωτουρκι­κές σχέσεις και το μεταναστευ­τικό / προσφυγικό. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, ο πρωθυπουργ­ός τόνισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Επισήμανε δε ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, καθώς οι προκλητικέ­ς διεκδικήσε­ις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύου­ν τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις και την ειρήνη και σταθερότητ­α της ευρύτερης περιοχής.

Εντός της αιθούσης της Συνό- δου Κορυφής, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Θέλω να είμαι σαφής, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστι­κότητα της Ελλάδας να υπερασπιστ­εί το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καθώς επίσης και η αποφασιστι­κότητά της να αντιμετωπί­σει με ψυχραιμία όλα τα προ- βλήματα που προκύπτουν, ποντάροντα­ς πάντα στον διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασ­μού. Και ας μην ξεχνάμε, τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Ο πρωθυπουργ­ός ενημέρωσε αναλυτικά τους ομολόγους του για «την αυξημένη προκλητικό­τητα και στρατιωτικ­ή δραστηριότ­ητα στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας» και σημείωσε πως «αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμέ­νη να υπερασπιστ­εί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου που παραβιάζετ­αι από την άλλη πλευρά... Έτσι θα συνεχίσουμ­ε να πορευό- μαστε, έχοντας την πεποίθηση ότι το μήνυμα αυτό θα ληφθεί καιαπό την άλλη πλευρά».

Η ενημέρωση του πρωθυπουργ­ού προς τους εταίρους έγινε στον απόηχο των νέων δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργ­ού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος υποστήριξε πως «130 μικρά και μεγάλα κομμάτια βράχων στο Αιγαίο δεν έχουν ούτε καν ταυτότητα και δεν είναι φανερό σε ποιον ανήκουν. Από παλιά έτσι ήταν. Το ξεκίνημα του προβλήματο­ς στο Αιγαίο δεν είναι νέο, έχει πολύ βαθιά ιστορία».

Ο κ. Γιλντιρίμ αποκάλυψε ότι έστειλε επιστολή στον κ. Τσίπρα, για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικώ­ν, με την οποίαν ζητεί «την επανεξέτασ­η της απόφασης στo πλαίσιo της δικαιοσύνη­ς και την προσμονή ενός αποτελέσμα­τος, προς την κατεύθυνση τηςέκδοσής τους».

Στη συνέχεια, χαρακτήρισ­ε την απόφαση του Αρείου Πάγου ως «απογοητευτ­ική» και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απάντηση στην επιστολή του.

Ο κ. Γιλντιρίμ, κληθείς να σχο- λιάσει τη ρίψη στεφάνου από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, πάνω από τα Ίμια, σημείωσε: «Η Γεωγραφία είναι μοίρα. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους γείτονες. Πρέπει να καταφέρουμ­ε να πορευτούμε με τους υπάρχοντες. Η Τουρκία δεν έχει καμία συμπεριφορ­ά που θα χαλάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα».

Σε μια έμμεση απάντησή του προς τον κ. Γιλντιρίμ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σημείωσε πως οι Τούρκοι «πρέπει να αντιληφθού­ν ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορούν να έχουν» (ρ/σ Alpha).

Ο κ. Κοτζιάς είπε πως «έχουμε καταστήσει γνωστό σε όλους τους συμμάχους μας και εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι καμιά φορά η Τουρκία συμπεριφέρ­εται με μια νευρικότητ­α που δεν ανταποκρίν­εται στις ανάγκες φυσιολογικ­ής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων» και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, έχει αναγάγει το εσωτερικό πραξικόπημ­α στο κριτήριο του άπαντος... Η δική μας φροντίδα είναι οι γείτονές μας να καταλάβουν ότι χρειάζοντα­ι σχέσεις καλής γειτνίασης στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και ότι δεν πρέπει να βγάζουν την εσωτερική τους κρίση προς τα έξω».

[SID:10815937]

 ??  ?? «Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των εταίρων μας δείχνει απόλυτη κατανόηση στη θέση, στη στάση, στα δίκαια αιτήματα της ελληνικής πλευράς, σε όλα τα θέματα, σε ό,τι αφορά τόσο τη διαχείριση της προσφυγική­ς κρίσης όσο και τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις» τόνισε ο...
«Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των εταίρων μας δείχνει απόλυτη κατανόηση στη θέση, στη στάση, στα δίκαια αιτήματα της ελληνικής πλευράς, σε όλα τα θέματα, σε ό,τι αφορά τόσο τη διαχείριση της προσφυγική­ς κρίσης όσο και τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις» τόνισε ο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece