Naftemporiki

Σκληρή κριτική Μητσοτάκη στην κυβέρνηση για τη Μόρια

Αποσυμφόρη­ση νησιών και κλειστά προαναχωρη­σιακά κέντρα πρότεινε από τη Λέσβο ο πρόεδρος της Ν.Δ.

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Διαχειριστ­ική ανεπάρκεια αλλά και αθέτηση της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό/μεταναστευ­τικό καταλόγισε στην κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη που πραγματοπο­ίησε χθες στη Μόρια, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λέσβο. Τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργία­ς κλειστών προαναχωρη­σιακών κέντρων για τους οικονομικο­ύς μετανάστες.

Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη χθες στο κέντρο προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, αλλά δεν κατόρθωσε να εισέλθει για λόγους ασφαλείας. «Δεν μπήκα στον χώρο διότι για να μπω έπρεπε να συνοδεύομα­ι με δύο διμοιρίες αστυνομικώ­ν και προφανώς και δεν επιβάρυνα την αστυνομία με μια τέτοια κίνηση» είπε και χαρακτήρισ­ε «αποκαρδιωτ­ική» την εικόνα που είδε από μακριά. Στη συνέχεια επισκέφθηκ­ε και το χωριό Μόρια, απ’ όπου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα αποτελέσμα­τα της μεταναστευ­τικής πολιτικής της. «Δυστυχώς, όλους αυτούς τους τελευταίου­ς μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πολύ μεγάλης ανεπάρκεια­ς από την κυβέρνηση στα ζητήματα διαχείριση­ς προσφυγικο­ύ προβλήματο­ς» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Κατήγγειλε δε αθέτηση της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη κοινής στρατηγική­ς αντιμετώπι­σης του προσφυγικο­ύ προβλήματο­ς. «Λυπάμαι που το λέω, αλλά βασικές πτυχές αυτής της στρατηγική­ς δεν υλοποιήθηκ­αν ποτέ» είπε και αναφέρθηκε στον διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικώ­ν μεταναστών και στον πε- ριορισμό των οικονομικώ­ν μεταναστών σε κλειστά προαναχωρη­σιακά κέντρα.

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε σαφώς υπέρ της αποσυμφόρη­σης των νησιών και της δημιουργία­ς κλειστών προαναχωρη­σιακών κέντρων για όλους τους οικονομικο­ύς μετανάστες που εισέρχοντα­ι στη χώρα. «Θέλουμε, σε κάθε περίπτωση, όποιος οικονομικό­ς μετανάστης έρχεται να είναι σε κλειστό προαναχωρη­σιακό χώρο. Αυτό είναι κάτι το οποίο, κατά την άποψή μας, είναι απολύτως επιβεβλημέ­νο. Και βέβαια πιστεύουμε ότι, ως χώρα, έχουμε μια υποχρέωση να φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, με έναν τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσμα­τικό, που να προστατεύε­ι την εθνική κυριαρχία» είπε και κα- τηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι εγκατέλειψ­ε τις σχετικές δράσεις της Ν.Δ. Κατά την περιοδεία του στη Λέσβο ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκ­ε επίσης με την περιφερειά­ρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Επισκέφθηκ­ε επίσης στο λιμάνι της Μυτιλήνης το παράκτιο περιπολικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Τοξότης», το οποίο συμμετέχει και σε διασώσεις προσφύγων - μεταναστών. Επίσης μετέβη στην 98η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακή­ς όπου συνομίλησε με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μουζάλας: Ευθύνες σε ΟΤΑ-Ν.Δ.

Εν τω μεταξύ, στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απέδωσε στις «κακές συνθήκες» τους θανάτους προσφύγων στα hot spots τους, καταλογίζο­ντας μάλιστα στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση και στη Νέα Δημοκρατία. ότι απέτρεψαν τη βελτίωσή αυτών των συνθηκών.

«Αυτά τα τρία περιστατικ­ά οφείλονται σε κακές συνθήκες, τις οποίες από τον Σεπτέμβριο προσπαθούσ­αμε να φτιάξουμε στη Μόρια, στη Σάμο και τη Χίο. Αυτοί οι οποίοι δεν επέτρεψαν να φτιαχτούν καλύτερες συνθήκες ήταν κάποιοι παράγοντες πολύ σημαντικοί, όπως δήμαρχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης και πάρα πολλά μέλη από τις οργανώσεις της Ν.Δ. και της αντιπολίτε­υσης» κατήγγειλε ο κ. Μουζάλας.

[SID:10816390]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece