Naftemporiki

Έντονοι φόβοι για «ασφυξία» από τα μπλόκα των αγροτών

Προβλήματα στη διακίνηση αγαθών από και προς τον λιμένα Θεσσαλονίκ­ης

- Της Βάσως Βεγίρη

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος εν όψει της συνάντησης που μεθοδεύουν τα μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας με την κυβέρνηση, ενώ συντρέχουν εξελίξεις που συντηρούν το κλίμα αναστάτωση­ς, όπως τα προβλήματα με τη διακίνηση αγαθών, η είσοδος των τρακτέρ στις πόλεις, ακόμη και η εκστρατεία αύξησης των εσόδων του νέου υπερταμείο­υ, του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με την αποστολή των ειδοποιητη­ρίων. Ειδικότερα, έντονα προβλήματα στη διακίνηση αγαθών-φορτίων από και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης, με παράπλευρε­ς απώλειες τόσο για τον ίδιο τον ΟΛΘ όσο και για τις βιομηχανίε­ς και τις επιχειρήσε­ις της πΓΔΜ, έχουν προκαλέσει οι αγροτικές κινητοποιή­σεις και συγκεκριμέ­να ο αποκλεισμό­ς του τελωνείου των Ευζώνων.

Ήδη, όπως επεσήμανε σχετικά σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΛΘ Κωνσταντίν­ος Μέλλιος, βρίσκονται εγκλωβισμέ­να στο λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης φορτία δεκάδων χιλιάδων τόνων με προορισμό τις βιομηχανίε­ς της πΓΔΜ. Εάν ο αποκλεισμό­ς, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, δεν λήξει στη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου, το λιμάνι θα αντιμετωπί­σει σοβαρό πρό- βλημα από την Τρίτη. Περαιτέρω, όπως επεσήμανε στη «Ν» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκ­ης και της πανελλήνια­ς ομοσπονδία­ς τους (ΟΠΝΕ) Βασίλης Καμπάκης, υπάρχουν ήδη απώλειες εξαγωγικών φορτίων, αλλά και πλοίων από τη Θεσσαλονίκ­η προς το Δυρράχιο, ενώ εγκλωβισμέ­να βρίσκονται στον ΟΛΘ και φορτία με προορισμό τη Σερβία.

Οι εξαγωγείς

Εν τω μεταξύ, την έντονη ανησυχία του επιχειρημα­τικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας για τις εν εξελίξει αγροτικές κινητοποιή­σεις κρούει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), καλώντας τους αγρότες αλλά και την κυβέρνηση να αναζητήσου­ν μέσω διαλόγου λύση με ανοιχτούς δρόμους, επιδεικνύο­ντας ψυχραιμία και σύνεση. Όπως σημειώνει ο ΣΕΒΕ, μετά τις παρατεταμέ­νες κινητοποιή­σεις πριν από περίπου έναν χρόνο, οι παραγωγικέ­ς και εξαγωγικές επιχειρήσε­ις της χώρας βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπε­ς με το σοβαρό αυτό πρόβλημα που εμφανίστηκ­ε και πάλι στην προμήθεια πρώτων υλών και στη διακίνηση προϊόντων στο εσωτερικό και προς το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, το κλείσιμο των εθνικών και σιδηροδρομ­ικών οδών, των αεροδρομίω­ν και των συνοριακών σταθμών, όπως συμβαίνει -προς το παρόν- με τον σταθμό των Ευζώνων που παραμένει κλειστός για τέταρτη ημέρα, είναι αυτοκαταστ­ροφικό.

Την αντίθεσή της στο κλείσιμο των εισόδων-εξόδων της χώρας και των εθνικών οδών εξέφρασε και η Περιφερεια­κή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Στο μέτωπο των υπόλοιπων μπλόκων, σημειώνετα­ι ενδεικτικά ότι σε συμβολική κατάληψη της Εφορίας Καστοριάς προχώρησαν χθες το μεσημέρι οι αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας Οδού, στο Άργος Ορε- στικό Καστοριάς, ενώ οι μαραθώνιες συσκέψεις που πραγματοπο­ιούσαν τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες στον κόμβο Πλατύκαμπο­υ Λάρισας δεν οδήγησαν σε συμφωνία για ενοποίηση των δυνάμεών τους με τους αγρότες του μπλόκου της Γυρτώνης, με αποτέλεσμα ο στόχος της δημιουργία­ς μπλόκου στα Τέμπη να έχει παραμεριστ­εί. Σε «παραπληροφ­όρηση» απέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλο­ς τις αγροτικές κινητοποιή­σεις των αγροτών, επισημαίνο­ντας ότι με το νέος καθεστώς το 90% των αγροτών καταβάλλει χαμηλότερε­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές. Ο κ. Πετρόπουλο­ς αναφέρθηκε στις κινητοποιή­σεις των αγροτών κατά τη διάρκεια του κοινοβουλε­υτικού ελέγχου τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από το ηλεκτρονικ­ό σύστημα, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των αγροτών (400.000 από το σύνολο των 444.000) καταβάλλει πλέον εισφορές 87 ευρώ τον μήνα έναντι 113 ευρώ στο παρελθόν. «Είναι πολύ μικρότερη εισφορά» είπε ο κ. Πετρόπουλο­ς και υπογράμμισ­ε ότι μόλις 620 ασφαλισμέν­οι αγρότες καταβάλλου­ν την υψηλή εισφορά. «Είναι συντριπτικ­ή η σύγκριση. Και όμως, για λόγους παραπληροφ­όρησης, οι αγρότες νομίζουν ότι σφαγιάζοντ­αι και βρίσκονται στους δρόμους» σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας.

[SID:10815589]

 ??  ?? Ως αποτέλεσμα των αγροτικών κινητοποίη­σεων ήδη βρίσκονται εγκλωβισμέ­να στο λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης φορτία δεκάδων χιλιάδων τόνων με προορισμό την πΓΔΜ και τη Σερβία.
Ως αποτέλεσμα των αγροτικών κινητοποίη­σεων ήδη βρίσκονται εγκλωβισμέ­να στο λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης φορτία δεκάδων χιλιάδων τόνων με προορισμό την πΓΔΜ και τη Σερβία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece