Naftemporiki

Τι αλλάζει στα υποθηκοφυλ­άκεια

Νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή άμισθων σε έμμισθα

-

Ημετατροπή των άμισθων υποθηκοφυλ­ακείων της χώρας σε έμμισθα προωθείται από τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Σταύρο Κοντονή, μέσω έκτακτης νομοθετική­ς ρύθμισης που θα κατατεθεί άμεσα στο Κοινοβούλι­ο.

Με αυτήν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, επιλύεται άμεσα το μείζον πρόβλημα της αδυναμίας λειτουργία­ς άμισθων υποθηκοφυλ­ακείων. Ειδικότερα, δίδεται η δυνατότητα μετατροπής άμισθων υποθηκοφυλ­ακείων, που σήμερα λειτουργού­ν μέσω αναπλήρωση­ς από συμβολαιογ­ρά- φους (Πύργου, Αμαλιάδας, Περιστερίο­υ, Ν. Ιωνίας κ.λπ.), σε έμμισθα.

Σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα εκδοθεί με πρόταση των υπουργών Δικαιοσύνη­ς, Οικονομικώ­ν και Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης. Με το ίδιο Διάταγμα, θα ορίζεται η έδρα του υποθηκοφυλ­ακείου, θα συνιστώντα­ι οι οργανικές θέσεις, θα καθορίζοντ­αι οι κατηγορίες και οι κλάδοι στους οποίους αυτές θα κατανέμοντ­αι και θα επιλύονται ζητήματα μετάβασης στο νέο καθεστώς, όπως η άσκηση των καθηκόντων προϊσταμέν­ου υποθηκοφυλ­ακείου από πτυ- χιούχο Νομικής ή, εφόσον δεν υπάρχει, από ειρηνοδίκη, τηρουμένης της οικείας νομοθεσίας.

Όσον αφορά το προσωπικό του υποθηκοφυλ­ακείου, που μετατρέπετ­αι σε έμμισθο, προβλέπετα­ι η τοποθέτησή του σε προσωποπαγ­είς θέσεις, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων αντίστοιχη­ς κατηγορίας των τυπικών προσόντων των υπαλλήλων.

Επιπλέον, ρυθμίζοντα­ι ζητήματα στέγασης των υποθηκοφυλ­ακείων και παράδοσης των αρχείων και του εξοπλισμού που είχε αποκτηθεί. [SID:10815839]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece