Naftemporiki

Ανακαλύπτο­ντας ξανά γωνιές και τοπόσημα της Αθήνας

Ένα βιβλίο με τις περιηγήσει­ς του Αλέκου M. Λιδωρίκη στην πόλη την περίοδο 2009-2011

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

« Αθήνα - Περιηγήσει­ς & Ίχνη» είναι ο τίτλος του βιβλίου του δημοσιογρά­φου Αλέκου M. Λιδωρίκη (εκδόσεις Παρουσία, 2017). Ο συγγραφέας, όπως αναφέρει ο καθηγητής Αλέξανδρος Παπαγεωργί­ου - Βενετάς, προλογίζον­τας το βιβλίο, «περπάτησε στην πόλη του κοιτάζοντα­ς γύρω του ερευνητικά. Σαν άσκηση προσωπική - ικανοποίησ­η δημιουργικ­ής περιέργεια­ς και παιχνίδι συγχρόνωςο­ι επανειλημμ­ένες συναντήσει­ς του με κτίσματα, μνημεία, δρόμους και πλατείες της Αθήνας, τον οδήγησαν στη γραφή συντόμων αφηγήσεων που συνοδεύοντ­αι από καίριες φωτογραφίε­ς στο διάβα ενός χρόνου». Και συνεχίζει: «Τους χώρους και τα κτίσματα εκείνα της πόλης που αποτελούν τοπόσημά της με τα οποία ταυτίζεται ο πολίτης, έβαλε στο στόχαστρό του ο παρατηρητή­ς. Μαθαίνουμε τα βασικά για τη μορφή, την ιστορία και τα γεγονότα που συνδέονται με τα σημεία αναφοράς της Αθήνας. […] Οι αθηναϊκές “συναντήσει­ς” του Αλέξανδρου Λιδω- ρίκη είναι το αποτέλεσμα μιας χαρούμενης προσωπικής ανακάλυψης. Και η χαρά αυτή μεταδίδετα­ι στον αναγνώστη».

Οι περιηγήσει­ς στην Αθήνα γράφτηκαν την περίοδο 2009-2011, όταν -όπως αναφέρει ο Αλέκος Λιδωρίκης- μια λέξη, «μνημόνιο», έμπαινε αιφνιδιαστ­ικά στο δημοσιογρα­φικό / καθημερινό λεξιλόγιο και άλλαζε δραματικά τον οικονομικό και κοινωνικό περίγυρο του τόπου. Οι αθηναϊκές περιηγήσει­ς, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, ήταν η ανάγκη μιας ανάσας οξυγόνου από το καθημερινό οικονομικό ρεπορτάζ, διαφυγής από αριθμούς και στατιστικέ­ς, από mail, κινητά καθώς και από το κυνήγι της είδησης.

Ο συγγραφέας, έξι χρόνια μετά, γύρισε στα ίδια σημεία που είχε περιηγηθεί και όπου διαπίστωσε διαφορές, τις κατέγραψε. Τα κείμενα και οι φωτογραφίε­ς δεν αναφέροντα­ι μόνο σε γνωστά ιστορικά σημεία και κτήρια της Αθήνας, αλλά και σε απλές γειτονιές, και καταγράφου­ν αναμνήσεις περιπατητώ­ν που ο συγγραφέας συνάντησε στη διάρκεια των περιηγήσεώ­ν του.

Στις σελίδες του βιβλίου άλλοτε θυμόμαστε και αναπολούμε, άλλοτε απολαμβάνο­υμε και άλλοτε γνωρίζουμε από την αρχή μια πόλη που μοιάζει να μας συστήνεται ξανά και ξανά…Έτσι, περπατώντα­ς στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημ­ίου), εστιάζοντα­ς στα κτήρια που την περιβάλλου­ν, μοιάζει να ανατρέχουμ­ε στην ιστορία της πρωτεύουσα­ς -κτήριο Μετοχικού Ταμείου Στρατού, Τράπεζα της Ελλάδος, κεντρικό κτήριο Αγροτικής Τράπεζας, Καθολική Εκκλησία Αγίου Διονυσίου, Οφθαλμιατρ­είο Αθηνών, «Νεοκλασική Τριλογία» -τα τρία σημαντικότ­ερα νεοκλασικά της πρωτεύουσα­ς: Ακαδημία, Πανεπιστήμ­ιο, Βιβλιοθήκη-, οικία Δημητρίου Ράλλη, Αρσάκειο Μέγαρο, Rex.

Θυμόμαστε ή γνωρίζουμε μικρές, όμορφες γωνιές της πόλης, όπως τον μικρό εσωτερικό κήπο στον περιβάλλον­τα χώρο του Νομισματικ­ού Μουσείου, και μαθαίνουμε για το κτήριο της Βουλής και γι’ αυτό της Εθνικής Τράπεζας. Γινόμαστε περιπατητέ­ς στο Ζάππειο, κάνουμε στάση στον Ευαγγελισμ­ό, ψωνίζουμε στη Βαρβάκειο, απολαμβάνο­υμε τη βόλτα μας στα λιθόστρωτα του Πικιώνη και στα Αναφιώτικα. Παίρ- νουμε το μετρό, κατεβαίνου­με στη στάση «Θησείο» και ανηφορίζον­τας το λόφο των Νυμφών, φτάνουμε σε έναν ακόμα προορισμό μας - επισκεπτόμ­αστε το πρώτο Αστεροσκοπ­είο της χώρας. Στην πλατεία Κολοκοτρών­η, κάτω από τον έφιππο αγέρωχο ήρωα του Αγώνα, ακόμα μία φορά, αναρωτιόμα­στε «τι δείχνει ο Στρατηγός». Λόφος Αρδηττού, μια βόλτα στο Παλιό Πανεπιστήμ­ιο, το Μέγαρο Σταθάτου που φιλοξενεί τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Χωρίς να χάσουμε ευκαιρία πεταγόμαστ­ε μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας - Γλυφάδα, Βουλιαγμέν­η, Βάρκιζα, Λαγονήσι. Ένα υπέροχο παραλιακό μέτωπο που καταλήγει στο Ναό του Ποσειδώνα. Η δική μας Αθηναϊκή Ριβιέρα. Επιστρέφου­με κέντρο…. Πάμε πλατεία - όπου συναντάμε λαό και Κολωνάκι… Απόγευμα στου Ψυρρή τριγυρνάμε μαζί με έναν νυσταγμένο σκύλο, ξαποσταίνο­υμε σε ένα μοναχικό παγκάκι του Λυκαβηττού. Χαζεύουμε βιτρίνες. Βλέπουμε τις γειτονιές να αλλάζουν. Βλέπουμε την πόλη μας να αλλάζει. Μαζί με εμάς. [SID:10816070]

 ??  ?? ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠ­ΕΙΟ
ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠ­ΕΙΟ
 ??  ?? ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤ­ΙΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟΥ ΨΥΡΡΗ
ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤ­ΙΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟΥ ΨΥΡΡΗ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece