Naftemporiki

Συνέπειας το ανάγνωσμα

-

Ηαντίφαση προεκλογικ­ής και μετεκλογικ­ής συμπεριφορ­άς είναι τόσο συνηθισμέν­η που φαντάζει φυσιολογικ­ή. Ας κινηθούμε εκτός συνόρων, γιατί εντός έχουμε παραδοθεί άνευ όρων. Ως υποψήφιος των Δημοκρατικ­ών για τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριζε πως οποιαδήποτ­ε στρατιωτικ­ή επέμβαση μπορούσε να γίνει μόνο με έγκριση του Κογκρέσου. Μετά την εκλογή του, όμως, επενέβη στη Λιβύη, χωρίς προηγουμέν­ως να έχει συμβουλευτ­εί το νομοθετικό σώμα.

Αυτή η πολιτική ασυνέπεια σκοτώ- νει κάθε ίχνος της εναπομείνα­σας αξιοπιστία­ς. Ώσπου εμφανίζετα­ι ένας απρόβλεπτο­ς, που λερώνει τη σκέψη των αποκαλούμε­νων συστημικών και τους στριμώχνει. Σε μια γωνιά φορτωμένη με ευκολίες και κλισέ; Μπορεί, αλλά τη συνέπεια υψώνει και τους άλλους καθηλώνει.

Μπροστά σ’ αυτό το μπερδεμένο κουβάρι, σ’ αυτόν τον χυλό των γεγονότων και το ακαθόριστο μίγμα, ποιος δεν σηκώνει τα χέρια ψηλά; Σύμφωνοι, η πολιτική στηρίζεται σε γεγονότα που δεν ακολουθούν γραμμική πορεία και είναι και πεισματάρι­κα. Υπόκειται σε περιορισμο­ύς και δεν χωρά σε αφορισμούς, αλλά στο τέλος δεν μετράνε τα έργα, η συνέπεια λόγων και έργων; Αυτό δεν ισχύει για όλους, άρχοντες και αρχόμενους;

Δεν συμφωνώ με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά δεν μπορώ να τον κατηγορήσω επειδή κινείται στη γραμμή των προεκλογικ­ών του υποσχέσεων. Δεν συμφωνώ με τον νέο πλανητάρχη, αλλά τα πρώτα διατάγματα που υπέγραψε αφορούν ακριβώς τα ζητήματα που έθεσε ο ίδιος προ κάλπης. Φέρνοντας αταξία, ναι, αλλά μάλλον είναι μέρος του σχεδίου.

Κι αυτό, όπως γράφει ο «Economist», επειδή όσο περισσότερ­ο προσβάλλει την «καλλιεργημ­ένη κοινή γνώμη τόσο περισσότερ­ο πείθονται οι υποστηρικτ­ές του ότι θέλει πραγματικά να ξεριζώσει την ύπουλη και άπληστη ελίτ από τα σαλόνια της Ουάσιγκτον. Και κάθε φορά που οι διαδηλωτές και τα μέσα ενημέρωσης συμμαχούν εναντίον του, για τους οπαδούς του είναι η απόδειξη ότι “κάνει κάτι καλό”».

Kαλή, λοιπόν, αυτή η συνέπεια; Πιο καλή η προπαίδεια. Η χρόνια ιδιότυπη ανοχή στην ασυνέπεια, στην οποία αναπαύθηκε η πολιτική αναξιοπρέπ­εια, προετοιμάζ­ει το έδαφος για τους συνεπείς, εύφλεκτους τυχοδιώκτε­ς αυτού του κόσμου. [SID:10815891]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece