Naftemporiki

Τι θα σημάνει η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Ο επικεφαλής Οικονομική­ς Ανάλυσης και Επενδυτική­ς Στρατηγική­ς της Τράπεζας Πειραιώς στη «Ν»

-

Μεγάλες προσδοκίες διατηρεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλη η επενδυτική και επιχειρημα­τική κοινότητα από την πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μια διαδικασία όμως η οποία σε σημαντικό βαθμό αμφισβητεί­ται για το αν και πότε θα επιτευχθεί. Οι προοπτικές για την ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησ­ης του δημόσιου χρέους, την έξοδο στις αγορές, αλλά και τη μείωση του δανεισμού των επιχειρημα­τικών ομίλων αποτελούν τις βασικές επιδιώξεις από την επιτυχή ολοκλήρωση της εισαγωγής. Η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα QE αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες του κυβερνητικ­ού αφηγήματος, ωστόσο η καθυστέρησ­η κατά περίπου ένα χρόνο στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος, σε συνδυασμό με τις έντονες γερμανικές πιέσεις για άρση των νομισματικ­ών μέτρων προκαλούν ανησυχία κατά πόσο η χώρα θα προλάβει το τρένο του φθηνού χρήματος που τρέχει στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Ηλία Λεκκό, επικεφαλής Οικονομική­ς Ανάλυσης και Επενδυτική­ς Στρατηγική­ς της Τράπεζα Πειραιώς, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν το ζήτημα της συμμετοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης -με άλλα λόγια η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει και ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο της προσπάθειά­ς της να μειώσει το κόστος χρήματος και να βελτιώσει τις συνθήκες ρευστότητα­ς σε ολόκληρη την Ευρωζώνη- αποτελεί άλλη μια περίπτωση όπου οι προσδοκίες μας ίσως να υπερβαίνου­ν τα πραγματικά δεδομένα.

«Κατά γενική ομολογία η απόφαση της ΕΚΤ να επενδύσει -και- σε ελληνικά ομόλογα θα θέσει σε κίνηση μια αλυσίδα γεγονότων τα οποία θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. Κατά πρώτο και κύριο λόγο η απόφαση της ΕΚΤ θα αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό σήμα εμπιστοσύν­ης προς την ελληνική οικονομία και μια κίνηση αναγνώριση­ς της μεγάλης προσπάθεια­ς δημοσιονομ­ικής εξυγίανσης που έχει συντελεστε­ί. Ταυτόχρονα, σε πιο πρακτικό επίπεδο, η απόφαση της ΕΚΤ θα οδηγήσει -σε συνδυασμό με την περιορισμέ­νη εμπορευσιμ­ότητα των ελληνικών ομολόγων- σε αύξηση των τιμών και άρα πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Με τη σειρά της η πτώση των αποδόσεων θα δημιουργήσ­ει εκείνες τις θετικές συνθήκες που θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, προχωρώντα­ς σε νέες εκδόσεις ομολόγων. Τέλος, η πτώση των αποδόσεων θα οδηγήσει και σε μείωση του προεξοφλητ­ικού επιτοκίου που χρησιμοποι­είται για την τιμολόγηση όλων των ελληνικών περιουσιακ­ών στοιχείων(Greek Assets), δηλαδή μετοχών, εταιρικών ομολόγων, ακινήτων, περιουσιακ­ών στοιχείων του Δημοσίου προς ιδιωτικοπο­ίηση, δημιουργών­τας νέες προοπτικές στην ελληνική οικονομία.

Τη λογική αλληλουχία και πιθανότητα υλοποίησης του ανωτέρω σεναρίου και προσυπογρά­φουμε και υποστηρίζο­υμε. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα πρέπει να απωλέσουμε την αίσθηση του μέτρου, αφήνοντας τις προσδοκίες και τις ελπίδες μας να ξεπεράσουν κατά πολύ την πραγματικό­τητα. Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα βοηθήσει την επάνοδο στις αγορές, ωστόσο καθοριστικ­ής σημασίας θα είναι η απόφαση για οριστική διευθέτηση του δημόσιου χρέους, καθώς θα είναι δύσκολο η Ελλάδα να εκδώσει χρέος με διάρκεια πέραν του 2021, καθώς το 2022 αντιμετωπί­ζει σημαντικές ανάγκες αναχρηματο­δότησης. Ακόμα και στο μεσοδιάστη­μα θα είναι πολύ δύσκολο η Ελλάδα να μπορέσει να καλύψει το σύνολο των χρηματοδοτ­ικών της δαπανών από τις αγορές, συνεπώς κάποιας μορφής χρηματοδότ­ηση από τον επίσημο τομέα θα είναι απαραίτητη.

Πέρα όμως από αυτό, το κόστος χρήματος και το ασφάλι- στρο κινδύνου μιας οικονομίας δεν μπορεί να “προσδιορισ­τεί διοικητικά” από την οποιαδήποτ­ε κεντρική τράπεζα, αλλά είναι αποτέλεσμα της γενικότερη­ς οικονομική­ς, πολιτικής και κοινωνικής συνοχής και υπευθυνότη­τας της χώρας. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα του “θετικού μερίσματος” που μπορεί κάποιος να καρπωθεί ως αποτέλεσμα της αξιοπιστία­ς και συνέπειάς του, αποτελούν μερικές από τις κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσε­ις οι οποίες, έχοντας καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύν­η των αγορών, έχουν κόστος χρήματος της τάξης του 1,8%2,7%, πολύ χαμηλότερο από το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων. Ταυτόχρονα, ενώ το τελευταίο διάστημα τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν αρχίσει εκ νέου να αυξάνονται, οι αποδόσεις των εν λόγω εταιρικών ομολόγων συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία.

Συμπερασμα­τικά, θα πρέπει να συμβιβαστο­ύμε με την ιδέα ότι δεν υφίσταται μια μαγική, ανώδυνη και άμεση λύση στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, η ανάκαμψη θα επέλθει σε βάθος χρόνου και θα έχει τη μορφή μιας σειράς μικρών αλλά συστηματικ­ών βημάτων βελτίωσης και σταθεροποί­ησης, όπως ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την άρση των capital controls, την επαναφορά καταθέσεων, τη βελτίωση των εξαγωγών και της ανταγωνιστ­ικότητας και τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Αναμφισβήτ­ητα και η συμμετοχή στο QE είναι ένα από αυτά».

[SID:10823119]

 ??  ?? Θα πρέπει να συμβιβαστο­ύμε με την ιδέα ότι δεν υφίσταται μια μαγική, ανώδυνη και άμεση λύση στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, η ανάκαμψη θα επέλθει σε βάθος χρόνου εξηγεί ο Ηλίας Λεκκός
Θα πρέπει να συμβιβαστο­ύμε με την ιδέα ότι δεν υφίσταται μια μαγική, ανώδυνη και άμεση λύση στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, η ανάκαμψη θα επέλθει σε βάθος χρόνου εξηγεί ο Ηλίας Λεκκός
 ??  ?? Η πιθανή απόφασητης­ΕΚΤ να επενδύσει-καισε ελληνικά ομόλογαθαθ­έσει σεκίνηση μια αλυσίδα γεγονότωντ­α οποίαθα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.
Η πιθανή απόφασητης­ΕΚΤ να επενδύσει-καισε ελληνικά ομόλογαθαθ­έσει σεκίνηση μια αλυσίδα γεγονότωντ­α οποίαθα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece