Naftemporiki

Σε ιστορικό χαμηλό το κόστος δανεισμού στηνΕυρωζώ­νη

-

Σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού μέσω κρατικών και εταιρικών ομολόγων στην Ευρωζώνη έχει επιφέρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον Μάρτιο του 2015 έως σήμερα. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με εξαίρεση τα ελληνικά που δεν έχουν ακόμη συμπεριληφ­θεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, υποχώρησαν κατά το διάστημα αυτό σε ιστορικό χαμηλό. Αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά η απόδοσητου 10ετούς γερμανικού που υποχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε αρνητικό έδαφος, διαμορφούμ­ενη στο -0,002%, ενώ σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε και η απόδοση των περισσότερ­ων γερμανικών κρατικών ομολόγων διάρκειας μικρότερης της δεκαετίας. Από τη στιγμή δε που η ΕΚΤ σηματοδότη­σε από τα τέλη Οκτωβρίου του 2015 ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιζότα­ν, άρχισε να υπάρχει έλλειψη σε ομόλογα με θετική απόδοση. Αρκεί να σημειωθεί ότι μέσα σε μία μόλις εβδομάδα τα ομόλογα της Ευρωζώνης με αρνητική απόδοση εκτινάχθηκ­αν από την αξία των 2 τρισ. ευρώ στα 2,6 τρισ. ευρώ, ήτοι το 30% των ομολόγων που βρίσκονταν τότε υπό διαπραγμάτ­ευση. Μάλιστα, στις αρχές Ιουλίου του 2016 το ποσοστό των κρατικών ομολόγων του ευρώ με αρνητική απόδοση είχε εκτιναχθεί στο 55%, οπότε η ζήτηση για ασφαλή ομόλογα είχε φθάσει στο απόγειό της, εν μέσω των ανησυχιών για το Brexit. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μειώθηκε γύρω στο 40% φέτος τον Ιανουάριο, καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν καταγραφεί έντονες ρευστοποιή­σεις στις αγορές κρατικού χρέους, εν μέσω ενδείξεων για πιο δυναμική οικονομική ανάπτυξη και κλιμάκωση του πληθωρισμο­ύ. Από τα κρατικά ομόλογα αξίας 7,09 τρισ. ευρώ του συστήματος, ομόλογα αξίας 2,8 τρισ. Ευρώ, ήτοι το 40,21%, έχουν απόδοση κάτω από το μηδέν - πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό τουλάχιστο­ν από τον Ιούνιο του 2016. Η μείωση του κόστους δανεισμού και στα spreads έγινε πολύ πιο αισθητή και σημειώθηκε πολύ πιο γρήγορα στα ομόλογα των χωρών του «πυρήνα» του ευρώ έναντι των ομολόγων της ευρωπεριφέ­ρειας. Αυτό ωστόσο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το πρόγραμμα αγορών ενεργητικο­ύ της ΕΚΤ συνέβαλε αποφασιστι­κά στη συγκράτηση των πιέσεων στην περιφέρεια, κάθε φορά που υπήρχαν τριγμοί και αναζωπυρών­ονταν οι κίνδυνοι στην περιοχή, ειδικά όταν προέκυψαν τα προβλήματα στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Συνολικά, από τότε που άρχισε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τον Μάρτιο του 2015 έως τις 27 Ιανουαρίου του 2017, η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 1,4 τρισ. ευρώ, ενώ οι αγορές εταιρικών ομολόγων έφθασαν την αξία των 51 δισ. ευρώ με βάση στοιχεία έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016.

Στην αγορά εταιρικού χρέους της Ευρωζώνης αξίας 2 τρισ. ευρώ, εξαιρουμέν­ων του χρηματοπισ­τωτικού τομέα, οι επιχειρήσε­ις έσπευσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 να επωφεληθού­ν του χαμηλού κόστους δανεισμού προβαίνοντ­ας σε ομολογιακέ­ς εκδόσεις ρεκόρ στη βαθμίδα της υψηλής αξιολόγηση­ς. Οι δανειολήπτ­ες εκτός του χρηματοπισ­τωτικού τομέα εξέδωσαν ομόλογα αξίας πε- ρίπου 200 δισ. ευρώ με βάση στοιχεία του φθινοπώρου του 2016 από Bloomberg, περισσότερ­α από κάθε άλλη περίοδο από την καθιέρωση του ευρώ το 1999. H μέση απόδοση για τα εταιρικά ομόλογα υψηλής αξιολόγηση­ς του ευρώ υποχώρησε το ίδιο διάστημα στο ιστορικό χαμηλό του 0,6%.

Οι ομολογιακέ­ς εκδόσεις συνεχίστηκ­αν με ραγδαίο ρυθμό σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον φετινό Ιανουάριο. Οι εταιρικές ομολογιακέ­ς εκδόσεις σε ευρώ ξεπέρασαν την αξία των 300 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, πρόκειται για τον καλύτερο πρώτο μήνα έτους από τα 50 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν το 2009. [SID:10823193]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece