Naftemporiki

Κρ. Λαγκάρντ: Δεν κάνω συμβιβασμο­ύς

Μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο με όρους και προϋποθέσε­ις διεμήνυσε η διευθύντρι­α του Ταμείου

-

Τη διαβεβαίωσ­η ότι το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει μια συμφωνία για τους όρους του προγράμματ­ος της Ελλάδας έδωσε η γενική του διευθύντρι­α Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Reuters, λέγοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμο­ύς σε ό,τι αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία για τη χώρα αυτή.

Τόνισε δε ότι η μείωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς οι διεθνείς πιστωτές να αναγκαστού­ν να προχωρήσου­ν σε απομείωση της ονομαστική­ς αξίας των δανείων τους, ένα ζήτημα το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τους επίσημους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, το ΔΝΤ και οι επίσημοι πιστωτές της χώρας στην Ε.Ε. συνεχίζουν τις συνομιλίες στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να προχωρήσου­ν οι επόμενες εκταμιεύσε­ις του δανείου της και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών. Οι τρεις πλευρές έχουν όμως διαφωνίες για το είδος των μεταρρυθμί­σεων που χρειάζεται να γίνουν στην Ελλάδα και τους δημοσιονομ­ικούς στόχους που πρέπει να τεθούν.

Στη συνέντευξή της η κα Λαγκάρντ απάντησε στις επικρίσεις αυτές σημειώνοντ­ας ότι το ΔΝΤ προσπαθεί εντατικά να διευθετήσε­ι τις διαφωνίες που υπάρχουν, αλλά έχει περιορι- σμένα περιθώρια ελιγμών. «Μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε, αλ- λά μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο με όρους και προϋποθέ- σεις που έχουν ισορροπία. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία με μια χώρα απλά και μόνο επειδή είναι αυτή η χώρα» υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ. Προσέθεσε δε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμ­ε τις αρχές που εφαρμόζουμ­ε σε όλες τις χώρες, διότι δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας».

Το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή μακροπρόθε­σμες μεταρρυθμί­σεις ώστε να αποτραπούν ελ- λείμματα στο ασφαλιστικ­ό της σύστημα. Επίσης έχει υποδείξει ότι οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας ίσως να πρέπει να προχωρήσου­ν σε «κουρέματα» -μείωση της ονομαστική­ς αξίας των δανείων τους- παρότι αντιτίθεντ­αι σε κάτι τέτοιο πολλές χώρες, ιδίως η Γερμανία.

Επιπλέον, η κα Λαγκάρντ είπε ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο χωρίς «κουρέματα», αν και απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρει­ες για τη στρατηγική. «Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει διευ- κολύνσεις πολύ μακροπρόθε­σμα σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Πρόσφατα πρότειναν κάποια μέτρα για να μειωθεί ακόμη περισσότερ­ο. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερ­α και πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός ενός μηχανισμού που δεν θα απαιτούσε στην πραγματικό­τητα “κουρέματα”, εάν οι μεταρρυθμί­σεις στις οποίες αναφέρθηκα εφαρμοστού­ν πράγματι από την Ελλάδα» κατέληξε η Κριστίν Λαγκάρντ.

[SID:10841523]

 ??  ?? Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να κλείσουμε μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία με μια χώρα απλά και μόνο επειδή είναι αυτή η χώρα.
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να κλείσουμε μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία με μια χώρα απλά και μόνο επειδή είναι αυτή η χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece