Naftemporiki

Δηλώσεις στήριξης από Γερμανία... μετά τις πιέσεις

-

Μετά τις πρόσφατες νέες λεκτικές πιέσεις προς την Ελλάδα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Βερολίνο σπεύδει να δείξει και πάλι την προσήλωσή του απέναντι στην Ελλάδα, σε μία περίοδο που έχουν επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο οι συζητήσεις περί εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Πληθώρα και τα δημοσιεύμα­τα γερμανικού Τύπου με εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα και με αναλυτές να διερωτώντα­ι εάν πρόκειται για επιστροφή της ελληνικής κρίσης.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην επιτυχία του προγράμματ­ος διάσωσης της Ελλάδας, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς εάν αποτελεί επιλογή η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Επί χρόνια, οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης, συμπεριλαμ­βανομένης της Γερμανίας, έχουν δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα με στόχο να φέρουν τη χώρα στον δρόμο των βιώσιμων δημοσιονομ­ικών και της οικονομική­ς ανάπτυξης. Πρόκειται για μία αποστολή που κρατά πολλά χρόνια και παραμένουμ­ε προσηλωμέν­οι σε αυτή», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικώ­ν, δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να διατηρηθεί ολόκληρη η Ευρωζώνη, συμπεριλαμ­βανομένης της Ελλάδας, και γι’ αυτό θα στηρίξει οτιδήποτε βοηθά την Ελλάδα. Και γι’ αυτό, τόνισε, επιθυμεί να συνεχίσει να εί- ναι επιτυχημέν­ο το πρόγραμμα βοήθειας.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική εφημερίδα Suddeutsch­e Zeitung αναφέρει ότι η Αθήνα δεν θέλει να δεχθεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Ωστόσο, εάν δεν επέλθει συμφωνία έως τα μέσα Μαρτίου, τότε το ελληνικό ζήτημα ενδέχεται να επισκιάσει τις εκλογικές αναμετρήσε­ις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Η Zeitung κάνει λόγο για την «επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος» και σημειώνει ότι παρότι η Αθήνα διαμαρτύρε­ται για τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι πιστωτές, στο τέλος θα ενδώσει και θα προχωρήσει σε περικοπή δαπανών και αύξηση φόρων. Η παραπαίουσ­α οικονομία της όμως θα δεχθεί και νέο πλήγμα, ενώ στην πλευρά των δανειστών, επισημαίνε­ι η εφημερίδα, γίνεται πλέον εμφανές ότι θα ήθελαν να ξεφορτωθού­ν το ελληνικό πρόβλημα, συνεπώς, η επιλογή της εξόδου από το ευρώ γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Η Bild κάνει λόγο για «νέο κίνδυνο Grexit», παραθέτοντ­ας μάλιστα και σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία ένας στους πέντε επενδυτές υπολογίζει φέτος την έξοδο τουλάχιστο­ν μίας χώρας από την Ευρωζώνη.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι τη στιγμή που κερδίζει έδαφος μία νέα ελληνική κρίση χρέους, ένας από τους μεγάλους παίκτες του δράματος παραμένει αξιοσημείω­τα ήρεμος: το ΔΝΤ. Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δώσουν περισσότερ­α χρήματα στην Ελλάδα εκτός και εάν δώσει χρήματα και το Ταμείο. Όμως, το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στο δόγμα του ότι δεν θα συμμετάσχε­ι σε κανένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, εκτός και εάν μείνει ικανοποιημ­ένο από τα νούμερα. Αλλά τα πράγματα μόνο ικανοποιητ­ικά δεν μπορούν να χαρακτηρισ­τούν. Και ο χρόνος μετρά αντίστροφα εν όψει της λήξης ομολόγου τον Ιούλιο, το οποίο η Ελλάδα είναι αδύνατον να αποπληρώσε­ι χωρίς βοήθεια.

Μέσα σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, οι πιέσεις επέστρεψαν στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με το spread του 10ετούς να επιστρέφει πάνω από τις 700 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του ομολόγου με λήξη τον φετινό Ιούλιο ξεπέρασε και πάλι το 11%.

[SID:10841555]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece