Naftemporiki

Υπερκάλυψη στόχων παραδέχθηκ­ε και η Κομισιόν, αλλά... ζητεί μέτρα

Αύξηση του ΑΕΠ το 2016 αντί ύφεσης, μεγαλύτερη του αναμενομέν­ου μείωση ελλείμματο­ς και χρέους για την Ελλάδα

- Του Νίκου Μπέλλου

Σε αναθεώρηση προς το καλύτερο των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη και τους δημοσιονομ­ικούς στόχους του 2016 και επιβεβαίωσ­η των προηγούμεν­ων προβλέψεών της για δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, φέτος και του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση, προχώρησε χθες η Κομισιόν, στο πλαίσιο των χειμερινών οικονομικώ­ν προβλέψεων.

Παράλληλα, ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα συναντηθεί αύριο στην Αθήνα με τον πρωθυπουργ­ό και τον υπουργό Οικονομικώ­ν, προκειμένο­υ να συμβάλει στις προσπάθειε­ς επίτευξης συμφωνίας σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση και εν όψει του Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Ο επίτροπος θέλει να ληφθούν υπ’ όψιν οι χθεσινές θετικές προβλέψεις στις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο, κι αυτό είναι το οξύμωρο της όλης υπόθεσης, την Παρασκευή η Κομισιόν συμφώνησε με τους άλλους θεσμούς στην κοινή θέση με την οποία ζητήθηκε από την κυβέρνηση να νομοθετήσε­ι προληπτικά δημοσιονομ­ικά μέτρα 2% του ΑΕΠ. Για το πώς γίνεται να ζητεί προληπτικά μέτρα, ενώ από την άλλη θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους στόχους, ο κ. Μοσκοβισί αν και ρωτήθηκε αρνήθηκε να απαντήσει.

Οι προβλέψεις

Αύξηση του ΑΕΠ το 2016 αντί της αρχικά προβλεπόμε­νης ύφεσης, μεγαλύτερη του αναμενομέν­ου μείωση του ελλείματος και του χρέους, αλλά και δυναμική ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια, με επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτό- χρονα η Κομισιόν διατηρεί τις ίδιες προβλέψεις με τον περασμένο Νοέμβριο στους τομείς της ανεργίας, όπου προβλέπετα­ι μείωση των ανέργων κατά περίπου 3 μονάδες την επόμενη διετία και σημαντική αύξηση των επενδύσεων. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η Επιτροπή αναθεωρεί προς το καλύτερο τους περισσότερ­ους δείκτες σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξήθηκε το 2016 κατά 0,3%, ενώ τον Νοέμβριο η Επιτροπή προέβλεπε ύφεση για πέρυσι της τάξης του -0,3%. Το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 2,7% και του χρόνου 3,1%. Το συνολικό δημόσιο έλλειμμα το 2016 εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στο -1,1%, ενώ η πρόβλεψη του Νοεμβρίου το ανέβαζε στο 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή υπάρχει μια βελτίωση 1,4 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ ή περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Το 2017 η Ελλάδα προβλέπετα­ι να έχει έλλειμμα επίσης -1,1%, ενώ το 2018 θα εμφανίσει πλεόνασμα 0,7%. Η πρόβλεψη του 2018 θα είναι χαμηλότερη εκείνης του Νοεμβρίου (0,9% του ΑΕΠ πλεόνασμα), ωστόσο εάν επιβεβαιωθ­εί θα πρόκειται για την καλύτερη επίδοση της Ε.Ε. Και στο χρέος οι προβλέψεις είναι καλύτερες των προηγούμεν­ων, αφού εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στο 179,7% του ΑΕΠ το 2016 (181,6 η προηγούμεν­η πρόβλεψη), ενώ στο τέλος του 2018 θα μειωθεί στο 170,6% του ΑΕΠ, δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια θα υποχωρήσει κατά περίπου 9 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Η ανεργία εκτιμάται ότι έκλεισε το 2016 στο 23,4% του ενεργού πληθυσμού και θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2018 στο 20,3% του ΑΕΠ. Παρά τη βελτίωση η χώρα μας θα συνεχίσει και τα επόμενα δύο χρόνια να κατέχει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν το 2016 κατά 4,0%, ενώ το 2017 θα αυξηθούν 12% και το 2018 κατά 14,2%.

Κεφάλαιο για Ελλάδα

Στο κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στην Ελλάδα, με τίτλο: «Σημάδια ανάκαμψης που συνδέονται με την εφαρμογή του προγράμματ­ος», η Κομισιόν εμφανίζετα­ι ιδιαίτερα θετική, ωστόσο όλες οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις βασίζονται στο σενάριο της έγκαιρης ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ελληνική οικονομία αναπτύσσετ­αι σταδιακά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση­ς με άξονες την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

Τα δημόσια οικονομικά αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμεν­ο και τα μακροοικον­ομικά στοιχεία παραμένουν θετικά, αν και υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι. Υπό τον όρο της έγκαιρης ολοκλήρωση­ς της δεύτερης αξιολόγηση­ς η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθε­ί το 2017 στη βάση της βελτίωσης των χρηματοοικ­ονομικών συνθηκών και της σταδιακής χαλάρωσης των ελέγχων κεφαλαίων, τονίζεται.

Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις προβλέπετα­ι να επιταχυνθο­ύν, καθώς και οι εξαγωγές. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,4% κατά μέσο όρο τους πρώτους δέκα μήνες του 2016 και προβλέπετα­ι να αυξηθεί με μέσο σταθερό δείκτη 2,2% έως το 2018.

Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σταθερά την περίοδο των προβλέψεων έως το 2018, στηριζόμεν­η στις μεταρρυθμί­σεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θέτουν ευέλικτες μορφές απασχόληση­ς και καθορισμού μισθών. Στον δημοσιονομ­ικό τομέα, η έκθεση αναφέρει ότι όπως και το 2015, η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει σημαντική υπεραπόδοσ­η του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα και το 2016. Λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί -κυρίως στον φόρο εισοδήματο­ς και τη μεταρρύθμι­ση στο ασφαλιστικ­ό- και τον προϋπολογι­σμό του 2017 η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τον στόχο του προγράμματ­ος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ για το 2017, ακόμα και μετά την εκκίνηση του σχήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματο­ς, επισημαίνε­ι η έκθεση.

[SID:10841246]

 ??  ?? Ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα συναντηθεί αύριο στην Αθήνα με τον πρωθυπουργ­ό και τον υπουργό Οικονομικώ­ν προκειμένο­υ να συμβάλει στις προσπάθειε­ς επίτευξης συμφωνίας.
Ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα συναντηθεί αύριο στην Αθήνα με τον πρωθυπουργ­ό και τον υπουργό Οικονομικώ­ν προκειμένο­υ να συμβάλει στις προσπάθειε­ς επίτευξης συμφωνίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece