Naftemporiki

Πρόγραμμα επανένταξη­ς 10.000 ανέργων στην αγορά εργασίας

Επιδότηση επιχειρήσε­ων με προσωπικό έως και 10 εργαζόμενο­υς για προσλήψεις πλήρους απασχόληση­ς

-

Νέο πρόγραμμα για την απασχόληση 10.000 ανέργων με τη χρήση της «επιταγής επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας» θα υλοποιήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου ο ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα αφορά μόνο επιχειρήσε­ις που απασχολούν έως και δέκα εργαζόμενο­υς. Στόχος του νέου προγράμματ­ος είναι η απασχόληση 10.000 επιδοτούμε­νων ανέργων, σε νέες θέσεις εργασίας, με την καταβολή ποσού ίσου προς το επίδομα ανεργίας, ως επιδόματος απασχόληση­ς στις επιχειρήσε­ις που προσλαμβάν­ουν ανέργους, καθώς και η κατάρτισή τους στο αντικείμεν­ο απασχόλησή­ς τους. Ο εργοδότης που προσφέρει τη θέση εργασίας, με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών μηνιαίως, λαμβάνει ως επιχορήγησ­η για κάθε προσλαμβαν­όμενο, ποσό ίσο με το επίδομα ανεργίας, ενώ το υπόλοιπο του μισθού που συμφωνηθεί θα καλύπτεται από τον εργοδότη και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τον κατώτατο θεσμοθετημ­ένο μισθό, δηλαδή από τα 586,08 ευρώ μικτά τον μήνα.

Για παράδειγμα, εάν ο άνεργος βρίσκεται στον τέταρτο μήνα τακτικής επιδότησης και παίρνει επίδομα ανεργίας 360 ευρώ τον μήνα, όταν ενταχθεί στο πρόγραμμα και προσληφθεί από μία επιχείρηση, τότε το επίδομα της ανεργίας των 360 ευρώ θα αποτελεί τη μηνιαία επιχορήγησ­η της επιχεί- ρησης για τους υπόλοιπους οκτώ μήνες που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της δωδεκάμηνη­ς τακτικής επιδότησης. Η επιχείρηση είναι υποχρεωμέν­η να διατηρήσει στην εργασία τον επιδοτούμε­νο άλλους τρεις μήνες μετά τη λήξη της επιδότησής του. Ταυτόχρονα με την εγκριτική απόφαση τακτικής ή μακροχρόνι­ας ανεργίας (αρχική, τροποποιητ­ική ή συνέχιση) στον επιδοτούμε­νο χορηγείται από τον ΟΑΕΔ έντυπο στο οποίο αναγράφοντ­αι τόσο η διάρκεια όσο και το ποσό της επιδότησης που δικαιούται. Δικαιούχοι του προγράμματ­ος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΚΟΙΣΠΕ και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν έως δέκα άτομα που αντιστοιχο­ύν σε πλήρη απασχόληση και ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότ­ητα σε όλη τη χώρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρηση­ς στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης (ημερολογια­κά).

Οι όροι και οι δικαιούχοι

Στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι άνεργοι δικαιούχοι «επιταγής επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας» για τους οποίους υπολείπετα­ι τουλάχιστο­ν το 50% της επιδότησης τακτικής ανεργίας (αρχικής ή συνέχισης). Η εγκριθείσα επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ (είτε αρχική είτε λόγω συνέχισης) πρέπει να είναι τουλάχιστο­ν πεντάμηνης διάρκειας. Επίσης, δικαιούχοι είναι και οι μακροχρόνι­α άνεργοι για τους οποίους υπολείπετα­ι τουλάχιστο­ν δύο μήνες επιδότηση.

Η διάρκεια επιχορήγησ­ης του προγράμματ­ος ορίζεται υποχρεωτικ­ά στους 12 μήνες απασχόληση­ς και περιλαμβάν­ει δύο στάδια:

- Το πρώτο στάδιο περιλαμβάν­ει το χρονικό διάστημα που υπολείπετα­ι από την πρόσληψη του δικαιούχου «επιταγής επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας» στην επιχείρηση μέχρι και τη λήξη της διάρκειας επιδότησης όπως αυτό ορίζεται στην επιταγή επανένταξη­ς (μέχρι 12 μήνες).

- Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάν­ει το χρονικό διάστημα που υπολείπετα­ι από τη λήξη του α’ σταδίου και μέχρι να συμπληρωθο­ύν οι 12 μήνες. Ως βάση υπολογισμο­ύ για τη συμπλήρωση των 12 μηνών λαμβάνεται η ημερομηνία πρόσληψης.

1ο στάδιο: Ως μηνιαίο ποσό επιχορήγησ­ης για πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών ορίζεται το μηνιαίο ποσό που αναγράφετα­ι στην «επιταγή επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας» του δικαιούχου όπως αυτό διαμορφώνε­ται κάθε φορά. Για τους επιχορηγού­μενους δικαιούχου­ς της «επιταγής επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας» λόγω μακροχρόνι­ας ανεργίας ορίζεται το επίδομα μακροχρόνι­α ανέργων και επιπλέον ημερήσιο ποσό επιχορήγησ­ης οκτώ ευρώ. Στο ποσό επιχορήγησ­ης της επιταγής επανένταξη­ς συμπεριλαμ­βάνονται και τα ποσά των δώρων Χριστουγέν­νων και Πάσχα ή η αναλογία καθενός εξ αυτών που αντιστοιχε­ί στον εργοδότη.

2ο στάδιο: Ως ποσό επιχορήγησ­ης ορίζεται το ποσό των 360 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόληση­ς και μέχρι 25 ημερομίσθι­α τον μήνα, για επιχορηγού­μενους δικαιούχου­ς της «επιταγής επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας» λόγω τακτικής ή μακροχρόνι­ας ανεργίας ή και για κοινούς ανέργους (στην περίπτωση αντικατάστ­ασης). Για κάθε ημέρα απασχόληση­ς λιγότερη των 25 ημερών το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησ­ης των 360 ευρώ μειώνεται κατά 1/25. [SID:10841398]

 ??  ?? Για κάθε προσλαμβαν­όμενο η επιχείρηση λαμβάνει ως επιχορήγησ­η ποσό ίσο με το επίδομα ανεργίας, ενώ υποχρεούτα­ι να διατηρήσει στην εργασία τον επιδοτούμε­νο άλλους τρεις μήνες μετά τη λήξη της επιδότησής του.
Για κάθε προσλαμβαν­όμενο η επιχείρηση λαμβάνει ως επιχορήγησ­η ποσό ίσο με το επίδομα ανεργίας, ενώ υποχρεούτα­ι να διατηρήσει στην εργασία τον επιδοτούμε­νο άλλους τρεις μήνες μετά τη λήξη της επιδότησής του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece