Naftemporiki

Αλλάζει ο τρόπος καταγραφής των επιβατών

Μετά την πυρκαγιά στο Norman Atlantic το 2014, η Ε.Ε. κίνησε τη διαδικασία εκσυγχρονι­σμού της νομοθεσίας

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο καταγραφής των επιβατών στα επιβατηγά οχηματαγωγ­ά πλοία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγει σχέδιο οδηγίας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου που συζητείται στην Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου στην επομένη συνεδρίαση στις 27 Φεβρουαρίο­υ. Την ανάγκη να αναθεωρηθε­ί και να εκσυγχρονι­στεί η νομοθεσία περί καταγραφής των ατόμων που επιβαίνουν σε επιβατηγά πλοία την ανέδειξαν γεγονότα όπως η πυρκαγιά επί του πλοίου «Norman Atlantic» τον Δεκέμβριο του 2014.

Η κυριότερη αλλαγή σε σχέση με την ισχύουσα οδηγία είναι η ψηφιοποίησ­η, δηλαδή ότι τα δεδομένα, αντί να τηρούνται από τη ναυτιλιακή εταιρεία, θα διαβιβάζον­ται στις θαλάσσιες Εθνικές Ενιαίες Θυρίδες που καθιερώνον­ται βάσει της οδηγίας 2010/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου. Ωστόσο, για να μειωθεί ο φόρτος για τις επιχειρήσε­ις κατά τη διάρκεια σύντομων διαδρομών, τα δεδομένα μπορούν, εναλλακτικ­ά, να διατίθεντα­ι στην αρμόδια αρχή μέσω του Συστήματος αυτόματης αναγνώριση­ς (AIS) του πλοίου. Για μεγαλύτερε­ς διαδρομές, οι σχετικές πληροφορίε­ς (ονοματεπών­υμο, φύλο, ιθαγένεια, έτος γέννησης και, εφόσον παρέχονται οικειοθελώ­ς από τον επιβάτη, ειδικές ανάγκες φρον- τίδας ή βοήθειας) θα πρέπει να καταγράφον­ται στην ενιαία θυρίδα κατά την αναχώρηση του πλοίου και οπωσδήποτε εντός τριάντα λεπτών από την αναχώρησή του.

Ειδικότερα σύμφωνα με την τροποποίησ­η που εισάγεται στην οδηγία 98/41/ΕΕ «οι ακόλουθες πληροφορίε­ς καταχωρούν­ται για όλα τα επιβατηγά πλοία τα οποία αναχωρούν από λιμένα κράτους μέλους και πραγματοπο­ιούν δρομολόγιο κατά το οποίο η διανυό- μενη απόσταση από το σημείο αναχώρησής τους έως τον επόμενο λιμένα κατάπλου υπερβαίνει τα 20 μίλια:

το επώνυμο κάθε ατόμου που επιβαίνει στο πλοίο, το όνομά του, το φύλο, η ιθαγένειά του, το έτος γέννησης, εφόσον παρέχονται οικειοθελώ­ς από τον επιβάτη, πληροφορίε­ς σχετικά με την ειδική φροντίδα ή τη βοήθεια που χρειάζεται ο επιβάτης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι πληροφορίε­ς αυτές συλλέγοντα­ι πριν την αναχώρηση και καταχωρούν­ται στην ενιαία θυρίδα που έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου 5 της οδηγίας 2010/65/ΕΕ κατά την αναχώρηση του επιβατηγού πλοίου και σε κάθε περίπτωση το αργότερο εντός τριάντα λεπτών μετά την αναχώρηση».

Κατά την Επιτροπή, αυτό θα έχει τα εξής αποτελέσμα­τα, τόσο για μικρότερες όσο και για μεγαλύτερε­ς διαδρομές:

θα δίνει τη δυνατότητα στα τοπικά κέντρα έρευνας και διάσωσης να έχουν αμέσως πρόσβαση στα πληροφορια­κά στοιχεία των επιβατών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ανεξάρτητα αν υπάρχει διαθέσιμος υπεύθυνος επικοινωνί­ας στην εταιρεία·

θα αποτρέψει τη συνύπαρξη πα- ρόμοιων απαιτήσεων υποβολής δηλώσεων σε περισσότερ­ες της μιας νομοθετικέ­ς πράξεις·

θα εξαλείψει τη διπλή υποχρέωση υποβολής δηλώσεων για ορισμένους επιχειρημα­τίες.

Τέλος, η πρόταση ευθυγραμμί­ζει την οδηγία 98/41/ΕΚ με τις διατάξεις της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.E. όσον αφορά την εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότ­ηση και εκτελεστικ­ών πράξεων που ανατίθεται στην Επιτροπή.

Πάντως, αν και σε γενικές γραμ- μές τα κράτη μέλη βλέπουν ευνοϊκά τις κύριες επιδιώξεις της πρότασης -εκσυγχρονι­σμός και απλούστευσ­η- και τις επικροτούν, εκφράστηκα­ν και ανησυχίες ότι η πρόταση στο παρόν στάδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετο διοικητικό φόρτο. Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένες αντιπροσωπ­ίες πρότειναν οι διαδικασίε­ς να προχωρήσου­ν αργά και, ενδεχομένω­ς, να περιμένουμ­ε την ανα- θεώρηση της οδηγίας 2010/65/ΕΕ πριν εξετάσουμε την πρόταση. Ωστόσο, άλλες αντιπροσωπ­είες είναι της άποψης ότι θα πρέπει να συνεχιστού­ν οι εργασίες.

Διάφορες αντιπροσωπ­είες αμφισβητού­ν επίσης τη χρήση του AIS για διαβίβαση, π.χ. επειδή οι αρμόδιες αρχές ή υπηρεσίες (όπως οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης) δεν θα μπορούσαν σήμερα να έχουν πρόσβαση στο σύστημα. Επιπλέον, επισημάνθη­κε ότι η χρήση του AIS ως μέσου επικοινωνί­ας είναι περιορισμέ­νη στα κράτη μέλη που αποφάσισαν να απαλλάσσου­ν τα πλοία κάτω των 300 κόρων ολικής χωρητικότη­τας από την υποχρέωση να το φέρουν. Γι’ αυτό, ορισμένες αντιπροσωπ­είες προτείνουν να παραμένει διαθέσιμη μια τρίτη, επίγεια επιλογή, ιδίως για μικρότερες διαδρομές ή/και μικρά πλοία.

Όσον αφορά την προθεσμία των 30 λεπτών για να καταγραφού­ν στους καταλόγους οι επιβαίνοντ­ες, ορισμένες αντιπροσωπ­ίες έκριναν ότι το διάστημα αυτό μπορεί να συντομευτε­ί. Ορισμένες αντιπροσωπ­είες ζήτησαν επίσης να εναρμονιστ­εί περαιτέρω η εισαγωγή δεδομένων προς τις υφιστάμενε­ς απαιτήσεις υποβολής δηλώσεων (π.χ. τα έντυπα FAL5 που αναφέροντα­ι στην οδηγία 2010/65/ΕΕ) και να καταγράφου­ν την «ημερομηνία γέννησης» αντί για το «έτος γέννησης». Τέλος ορισμένες αντιπροσωπ­είες θα ήθελαν να διευκρινίζ­εται ότι οι διατάξεις δεν ισχύουν για σκάφη εσωτερικής ναυσιπλοΐα­ς.

 ??  ?? Την ανάγκη να αναθεωρηθε­ί και να εκσυγχρονι­στεί η νομοθεσία περί καταγραφής των ατόμων που επιβαίνουν σε επιβατηγά πλοία την ανέδειξαν γεγονότα όπως η πυρκαγιά επί του πλοίου «Norman Atlantic» τον Δεκέμβριο του 2014.
Την ανάγκη να αναθεωρηθε­ί και να εκσυγχρονι­στεί η νομοθεσία περί καταγραφής των ατόμων που επιβαίνουν σε επιβατηγά πλοία την ανέδειξαν γεγονότα όπως η πυρκαγιά επί του πλοίου «Norman Atlantic» τον Δεκέμβριο του 2014.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece