Naftemporiki

Σε διαλυτήριο της Ινδίας το γηραιότερο VLCG στον κόσμο

Η Dryships ναύλωσε για πέντε χρόνια νεότευκτο έναντι 912.000 δολ. τον μήνα

-

Σε διαλυτήριο στην Ινδία κατέληξε το μεγαλύτερο σε ηλικία σε όλο τον κόσμο, Very Large Gas Carrier. Το χωρητικότη­τας 80.000 cbm «Gas Concord», 41 ετών, ανήκε στην εταιρεία LGT Shipping με έδρα τη Σιγκαπούρη. Η εταιρεία αποφάσισε να το πουλήσει σε διαλυτήριο στην Ινδία έναντι 343 δολαρίων ανά τόνο light, εισπράττον­τας το ποσό των 5,9 εκατ. δολ. Με την κίνηση αυτή η LGT βγήκε από τη ναυτιλία αφού το «Gas Concord» ήταν το μοναδικό πλοίο που είχε στον στόλο της. Το είχε αγοράσει από τη Naftomar το 2004 έναντι 8,8 εκατ. δολ. Για scrap

Το LPG carrier, που είχε κατασκευασ­τεί στα Kawasaki Heavy Industries το 1976, δεν ήταν το μόνο πλοίο αυτού του τύπου που πουλήθηκε για scrap. Η Penta Ocean Ship Management πούλησε και αυτή με τη σειρά της ένα LPG σε διαλυτήριο στην Ιν- δία. Πρόκειται για το «Turk Gaz 1» ναυπήγησης 1989 και χωρητικότη­τας 3.200 cbm, χωρίς όμως να γίνει γνωστό το ύψος του αντιτίμου. Η εταιρεία διαθέτει ένα ακόμα παλιό LPG, το «Russell» χωρητικότη­τας 11.600 cbm και ναυπήγησης 1989.

Στον αντίποδα, και στα νεότευκτα Gas carriers, η Dryships, που βρίσκεται σε φάση πλήρους αναδιάρθρω­σης, ναύλωσε το πρώτο VLCG του στόλου της. Πιο συγκεκριμέ­να, η εταιρεία συμφερόντω­ν Γιώργου Οικονόμου, που εφαρμόζει ένα εκτεταμένο σχέδιο «διαφυγής» από το «shut down» στην αγορά των drill- ships αλλά και τη μεγάλη κρίση στα bulk carriers, ναύλωσε το πλοίο για περίοδο πέντε ετών έναντι 912.000 δολαρίων το μήνα. Στη συμφωνία προβλέπετα­ι και option για επέκταση του ναυλοσυμφώ­νου για τρία χρόνια.

Το υπό ναυπήγηση πλοίο αγοράστηκε έναντι 83,5 εκατ. δολαρίων από την TMS Cardiff Gas και αναμένεται να παραδοθεί από τα Hyundai Heavy Industries τον προσεχή Ιούνιο. Η Dryships έχει στη διάθεσή της και ένα option προκειμένο­υ να αγοράσει ακόμα τρία αδελφά πλοία από την Cardiff.

[SID:10840891]

 ??  ?? το41 ετώνGasCon­cordτηςLGT­Shipping χωρητικότη­τας80.000cbm.
το41 ετώνGasCon­cordτηςLGT­Shipping χωρητικότη­τας80.000cbm.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece