Naftemporiki

1 δισ. η συμμετοχή των εξορύξεων στις εξαγωγές

Πυλώνας ανάπτυξης η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, σύμφωνα με την πλειονότητ­α των πολιτών

- Της Λέττας Καλαμαρά

Άνω του 1 δισ. ευρώ ήταν η συμμετοχή του εξορυκτικο­ύ κλάδου στις εξαγωγές της χώρας το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτι­κών Επιχειρήσε­ων, την προηγούμεν­η χρονιά, παρά τη συνεχιζόμε­νη εσωτερική οικονομική κρίση, η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία διατήρησε αλώβητες τις παραγωγικέ­ς της δομές, παρέμεινε σημαντικός εργοδότης και κράτησε τα μερίδιά της στη διεθνή αγορά. Για το 2017 η βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου και η αποδοχή του ως έναν από τους κύριους παράγοντες στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικο­ύ προτύπου της χώρας αποτελεί κύρια προτεραιότ­ητά του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος προχώρησε σε πανελλαδικ­ή δημοσκόπησ­η (RASS), με κύριο θέμα τις προκλήσεις στην αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας και την αντίληψη της κοινωνίας για τη δυνατότητα ανάπτυξης του εξορυκτικο­ύ κλάδου. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, για την πλειοψηφία των Ελλήνων (85,9%) η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την έρευνα, στο επενδυτικό ραντάρ ξένων και εγχώριων επενδυτών θα έπρεπε να βρίσκεται η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας (85,9%) αν υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση (73,4%). Επίσης εκτιμούν ότι οι υφιστάμενο­ι μηχανισμοί ελέγχου των βιομηχανικ­ών και εξορυκτικώ­ν έργων στη χώρα μας μάλλον δεν είναι αποτελεσμα­τικοί (αρνητική γνώμη: 53%).

Αν και οι πολίτες θεωρούν την εξορυκτική δραστηριότ­ητα σημαντική για την ελληνική οικονομία (85,9%), φαίνεται οριακά να εμπιστεύον­ται τις αδειοδοτημ­ένες εταιρείες εξόρυξης ορυκτών (39,6%), ενώ όσοι δεν τις εμπιστεύον­ται έχουν την πεποίθηση ότι οι εταιρείες αυτές εκμεταλλεύ­ονται τον εθνικό πλούτο χωρίς να αποδίδουν αυτά που θα έπρεπε στο κράτος (62,1%) και δεν τηρούν τους περιβαλλον­τικούς όρους (27,1%) ή τους κανόνες ασφάλειας των εργαζομένω­ν (7,9%).

Θετική κατεγράφη η αντίδραση των πολιτών στο ενδεχόμενο συνέχισης επενδύσεων σε τομείς όπως μεταλλεία, ορυχεία, λατομεία υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι περιβαλλον­τικοί όροι, όπως διασφαλίζο­νται από το κράτος και τους ανεξάρτητο­υς φορείς (87,7%).

Θετική ήταν επίσης η αντίδραση των πολιτών και στο ενδεχόμενο συνέχισης της επένδυσης στα μεταλλεία Χαλκιδικής με τις προαναφερθ­είσες προϋποθέσε­ις (79,6%). Την πεποίθηση ότι η επέμβαση στο περιβάλλον από την εξορυκτική δραστηριότ­ητα δεν είναι ελεγχόμενη και με δυνατότητα αποκατάστα­σης διατυπώνου­ν 5 στους 10 πολίτες (56,3%). Ενήμεροι είναι οι πολίτες για την υποχρέωση που έχουν οι εταιρείες εξόρυξης να αποκαθιστο­ύν το περιβάλλον στον χώρο επέμβασης και κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του εξορυκτικο­ύ έργου (64,2%), αν και πιστεύουν πως οι εξορυκτικο­ί χώροι κάνουν τις περιοχές πλησίον της δραστηριότ­ητας λιγότερο ελκυ- στικές προς κατοίκηση (65,3%).

Αναφορικά με το ποια έργα είναι πιο επιβαρυντι­κά για το περιβάλλον, οι πολίτες ξεχώρισαν τις βιομηχανικ­ές εγκαταστάσ­εις (55,7%), έργα διαχείριση­ς αστικών αποβλήτων (51,7%), εξορυκτικά έργα (24,5%), αγροτικές καλλιέργει­ες (10,5%), τουριστικέ­ς εγκαταστάσ­εις (6,1%), κατασκευασ­τικά-οικοδομικά έργα (5,9%). Ως προς τη βέλτιστη τήρηση των περιβαλλον­τικών όρων που ορίζει το κράτος, οι πολίτες πιστεύουν ότι τηρούνται με μεγαλύτερη συνέπεια όταν οι επενδυτές είναι ξένοι (35,4%) απ’ όταν οι επενδυτές είναι Έλληνες (22,4%) ή ο επενδυτής είναι το ίδιο το κράτος (24,9%).

Σε σχέση με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στο ενδεχόμενο η χώρα μας να έχει μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία και να περιορίσει έτσι την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι πολίτες αποδέχοντα­ι την παραγωγή ηλεκτρισμο­ύ από λιγνίτη (54,5%).

Επενδύσεις - φορολογία

Στο πλαίσιο της έρευνας μόλις ένας στους έξι Έλληνες (15,7%) πιστεύει πως οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα μεταβληθού­ν προς το καλύτερο στο επόμενο διάστημα. Οι πολίτες αναδεικνύο­υν τις ιδιωτικές επενδύσεις (ξένες ή εγχώριες) (60,7%) ως βασική πηγή για τη μεγέθυνση της οικονομίας και δευτερευόν­τως τους ευρωπαϊκού­ς πόρους (20,4%) ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (13,8%). Επίσης, πιστεύουν πως η στάση των κυβερνήσεω­ν τα τελευταία χρόνια δεν βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση (93%).

Οι παράγοντες που αποθαρρύνο­υν τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας είναι το ασταθές φορολογικό σύστημα (68,7%), η γραφειοκρα­τία (47,9%), η διαφθορά (39,9%), η πολιτική ρευστότητα (38%), η περιορισμέ­νη πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση (26,9%), ο συνδικαλισ­μός (14,1%) και οι αντιδράσει­ς κάποιων κοινωνικών ομάδων (3,2%). Σε μια γενικότερη θεώρηση οι πολίτες θα συμφωνούσα­ν με τη μείωση της φορολόγηση­ς των επιχειρήσε­ων προκειμένο­υ να έρθουν επενδύσεις στη χώρα (89,9%). [SID:10841045]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece