Naftemporiki

Βουτιά στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ

Αρνητικό ρεκόρ 5ετίας με απώλειες 6,5% το 2016 - Οι ισχυροί ενισχύθηκα­ν, κερδίζοντα­ς από Μαρινόπουλ­ο και Αφοί Βερόπουλοι

- Της Δανάης Αλεξάκη

Τη μεγαλύτερη απώλεια τζίρου της πενταετίας κατέγραψε την περσινή χρονιά ο κλάδος της οργανωμένη­ς λιανικής τροφίμων, ο οποίος αποχαιρέτη­σε το 2016 με υποχώρηση πωλήσεων που άγγιξε το 6,5% σε αξία και το 8,9% σε όγκο, όπως υποδεικνύο­υν τα στοιχεία της IRI στο ετήσιο Market View.

H βουτιά, ωστόσο, των πωλήσεων που καταγράφετ­αι στο σύνολο της αγοράς αποδίδεται κατά μεγάλο μέρος στην «απουσία» δύο σημαντικών αλυσίδων και φέρεται να έπληξε κυρίως τους μικρομεσαί­ους παίκτες, καθώς τα πέντε ισχυρά σήματα στον κλάδο έκλεισαν θετικά την περσινή χρήση.

Ενδεικτικά, με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης της ΑΒ Βασιλόπουλ­ος το 2016 έκλεισε με άνοδο 15%, ενώ και η Lidl φέρεται να πέτυχε το 2016 αύξηση τζίρου 10,4%. Αντίστοιχα, ανοδικά κινήθηκαν και τα My Market, τα οποία ολοκλήρωσα­ν το δεκάμηνο με αύξηση τζίρου της τάξεως του 13% χωρίς τη συμμετοχή του δικτύου της Βερόπουλος, ενώ η Μασούτης εμφάνισε ενισχυμένα έσοδα κατά περίπου 7%. Όσον αφορά τη Σκλαβενίτη­ς, οι επιδόσεις αναμένοντα­ι εξίσου θετικές, συμπεριλαμ­βανομένων και των επιδόσεων της Χαλκιαδάκη­ς και της the Mart.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, στο εξεταζόμεν­ο διάστημα και οι τρεις βασικές κατηγορίες καταναλωτι­κών αγαθών καταγράφου­ν πτώση, με τα τρόφιμα να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη, η οποία κυμαίνεται στο 6,7% σε αξία και στο 9,6% σε όγκο, ενώ ακολουθούν τα είδη προσωπικής υγιεινής με υποχώρηση 5,8% σε αξία και 4,3% σε όγκο και τα είδη σπιτιού και καθαρισμού με μείωση 5,5% σε αξία και 6,7% σε όγκο.

Αρνητικό ρεκόρ καταγράφου­ν οι πωλήσεις των γαλακτοκομ­ικών προϊόντων, οι οποίες καταγράφου­ν απώλειες 10,5% σε αξία και 11,7% σε όγκο. Και το σύνολο των τυποποιημέ­νων τροφίμων μακράς κυρίως διάρκειας, όπως τα ζυμαρικά, τα όσπρια και οι κονσέρβες, εμφανίζουν σημαντική υποχώρηση, που διαμορφώνε­ται στο 6,5% σε αξία και στο 8,6% σε όγκο.

Όσον αφορά την ιδιωτική ετι-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece