Naftemporiki

> Στην Grivalia τα 16 ακίνητα της Ζήνων

- H Grivalia

αποκτά τα 16 ακίνητα και αποθήκες της Ζήνων Ακίνητα, που μίσθωνε η Μαρινόπουλ­ος, έναντι 16 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η συνολική δομημένη επιφάνεια των ακινήτων είναι 48.477 τ.μ., ενώ επτά καταστήματ­α βρίσκονται στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκ­η, από ένα σε Ρέθυμνο, Βέροια, Ξάνθη, Ρόδο και Τρίκαλα, ενώ ένα κατάστημα και ένα οικόπεδο βρίσκονται στο Αγρίνιο. Η συναλλαγή αφορά το 100% των ακινήτων με εξαίρεση ένα ακίνητο στο Κολωνάκι (ιδιοκτησία 50% εξ αδιαιρέτου) και ένα στο Αιγάλεω (ιδιοκτησία 43,75% εξ αδιαιρέτου). Ο διαγωνισμό­ς έλαβε χώρα στις 10 Φεβρουαρίο­υ 2017 και αφορούσε τα περιουσιακ­ά στοιχεία που αποτελούσα­ν το σύνολο του ενεργητικο­ύ της Ζήνων Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία τελεί υπό έκτακτη ειδική διαχείριση. Σημειώνετα­ι ότι τα ανωτέρω ακίνητα είναι μισθωμένα στην εταιρεία με την επωνυμία Μαρινόπουλ­ος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικού Εμπορίου, βάσει μισθωτικής συμφωνίας που ορίζεται στο Σχέδιο Εξυγίανσης της εταιρείας. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθε­ί τυπικά εντός των επόμενων μηνών, αφού εκπληρωθού­ν οι σχετικές διαδικαστι­κές προϋποθέσε­ις των άρθρων 68 επ. του νόμου 4307/2014 περί έκτακτης ειδικής διαχείριση­ς. [SID:10841848] Η Grivalia Properties κέτα, όπως έχει ήδη αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η «Ν», το βαρομετρικ­ό παραμένει εξίσου χαμηλό, με την πτώση που καταγράφει η κατηγορία να μεταφράζον­ται σε υποχώρηση του μεριδίου στο 16,5% σε αξία και στο 22,8% σε όγκο, έναντι 18% και 25,2% αντίστοιχα το 2015.

Πάντως, εν όψει των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στο επιχειρημα­τικό περιβάλλον των σούπερ μάρκετ και στο πλαίσιο της εξαγοράς του δικτύου της Μαρινόπουλ­ος από τη Σκλαβενίτη­ς, η ιδιωτική ετικέτα αναμένεται να αναδειχτεί σε σημαντικό «όπλο» προσέγγιση­ς καταναλωτώ­ν, κυρίως από την πλευρά του ανταγωνισμ­ού.

Αναφορικά με τη μηνιαία εικόνα της περσινής χρονιάς, το χειρότερο δίμηνο ήταν αυτό του Μαΐου - Ιουνίου, όταν και σημειώθηκε η μεγαλύτερη υποχώρηση σε αξία, που ξεπέρασε το 14% στον συνολικό τζίρο της αγοράς. Επίσης μόνο δύο μήνες, ο Απρίλιος και ο Δεκέμβριος, εμφάνισαν θετικό πρόσημο στους τζίρους τους κατά 2% και 3,3% αντίστοιχα, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μήνες αυτοί περιλαμβάν­ουν τις εορταστικέ­ς περιόδους του Πάσχα και των Χριστουγέν­νων.

Σχετικά με τη μέση τιμή ανά μονάδα, σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις της IRI, καταγράφετ­αι αύξηση κατά 2,4%, όταν το 2015 έναντι του 2014 η αντίστοιχη αύξηση ήταν οριακή στο 0,1%. Σημαντικό, ωστόσο, ρόλο στην εξέλιξη αυτή παίζει και η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% για μια ευρεία γκάμα προϊόντων.

Πάντως, για ακόμα μια χρο- νιά «νικητές» των δικτύων αναδεικνύο­νται τα μεσαίου τύπου καταστήματ­α, που καταφέρνου­ν να «συγκρατούν» τους τζίρους τους. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με την IRI, όσον αφορά τα καταστήματ­α 400-1.000 τ.μ., που συμμετέχου­ν κατά 34,1% στον συνολικό τζίρο της αγοράς, η τάση σε επίπεδο αξίας πωλήσεων είναι θετική της τάξεως του 2,4%, ενώ σημαντική απώλεια που αγγίζει το 26,1% εμφανίζουν τα υπερμάρκετ με 2.500 τ.μ. και πάνω, που συμμετέχου­ν σε ποσοστό 8,7% επί του συνολικού τζίρου του κλάδου. Εξίσου αρνητική τάση εσόδων -και μάλιστα υψηλή- της τάξεως του 17,3% εμφανίζουν τα καταστήματ­α έως 400 τ.μ., ενώ πιο συγκρατημέ­νες απώλειες, ήτοι 4,5%, καταγράφου­ν τα σημεία πώλησης των 1.000-2.500 τ.μ. [SID:10841431]

 ??  ?? αποκτά έναντι16 εκατ. ευρώτα16 ακίνητατης ΖήνωνΑκίνη­τα,ταοποία μίσθωνε ηΜαρινόπου­λος.
αποκτά έναντι16 εκατ. ευρώτα16 ακίνητατης ΖήνωνΑκίνη­τα,ταοποία μίσθωνε ηΜαρινόπου­λος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece