Naftemporiki

Νέα ρεκόρ καταρρίπτε­ι η Wall Street

Ξεπέρασε τα 20 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοπο­ίηση των εταιρειών του S&P 500

- Της Νατάσας Στασινού

Σε τροχιά αλλεπάλληλ­ων ρεκόρ βρίσκεται και πάλι η Wall Street, καθώς η πιο μετριοπαθή­ς στάση του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Κίνας έχει μετριάσει τις ανησυχίες για τη στροφή του στον οικονομικό εθνικισμό και προστατευτ­ισμό και έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις προσδοκίες για τις φοροελαφρύ­νσεις και την αύξηση των δημοσίων δαπανών, που έχει υποσχεθεί. Ο δείκτης S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπ­ευτικός των αμερικανικ­ών μετοχών, χάρη στο «Trump effect», όχι μόνο αναρριχήθη­κε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά είδε για πρώτη φορά τη συ- νολική κεφαλαιοπο­ίηση των εταιρειών του να σπάει το φράγμα των 20 τρισ. δολαρίων.

Ο S&P 500 καταγράφει άνοδο σχεδόν 9% από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, χάρη στην ευφορία που έχουν πυροδοτήσε­ι τα σχέδια Τραμπ όχι μόνο στο επίπεδο της δημοσιονομ­ικής πολιτικής, αλλά και σε εκείνο της χαλάρωσης του πλαισίου για τον χρηματοοικ­ονομικό τομέα. Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο και άλλοι οργανισμοί έχουν προειδοποι­ήσει πως η κατάργηση κανόνων που υιοθετήθηκ­αν για να αποθαρρύνο­υν το υπερβολικό ρίσκο μετά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αναταράξει­ς. Ωστόσο, ο νέος πρό- εδρος των ΗΠΑ εμφανίζετα­ι αποφασισμέ­νος για στροφή στην απορρύθμισ­η και η αγορά τον επικροτεί. Στη χθεσινή συνεδρίαση οι επτά από τους 11 βασικούς κλάδους του S&P 500 κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, με εκείνον των τραπεζών να ενισχύεται περίπου 1,5%. Σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσα­ν επίσης οι κλάδοι πρώτων υλών και μεταποιητι­κών βιομηχανιώ­ν. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερε­ς απώλειες (-1,2%) παρουσίαζε ο κλάδος τηλεπικοιν­ωνιών.

Στη γηραιά ήπειρο, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,75% και τερμάτισε στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2015. Και οι 19 κλάδοι του δείκτη είχαν κέρδη, με εκείνον των πρώτων υλών να καταγράφει την καλύτερη επίδοση και να σκαρφαλώνε­ι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Στις τελευταίες τρεις συνεδριάσε­ις ο κλάδος έχει διασφαλίσε­ι κέρδη άνω του 6%, χάρη στο ράλι των μεταλλευτι­κών βιομηχανιώ­ν.

Στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου τα κέρδη ήταν περιορισμέ­να τόσο για τον FTSE 100 (0,28%) όσο και για τον FTSE 250 (0,3%). Ο τελευταίος, ωστόσο, ο οποίος φιλοξενεί τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοπο­ίησης, ανήλθε σε επίπεδαρεκ­όρ. Στη Φραγκφούρτ­η ο Xetra Dax ενισχύθηκε 0,9% και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,2%. [SID:10841681]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece