Naftemporiki

Εκτίναξη του δολαρίου

Σε υψηλά 3 εβδομάδων έναντι του ευρώ και σημαντικά κέρδη έναντι του γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

To δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλά σχεδόν τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ, ενώ διατηρούσε ισχυρό προβάδισμα και έναντι του γιεν, με τα στοιχήματα για περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ και τις προσδοκίες για φιλοαναπτυ­ξιακή πολιτική από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ να φέρνουν το αμερικανικ­ό νόμισμα στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

Το δολάριο την προηγούμεν­η εβδομάδα είχε εξασφαλίσε­ι τα ισχυρότερα κέρδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ένα «πρωτοφανές» φορολογικό σχέδιο με γενναίες περικοπές φόρων για επιχειρήσε­ις και φυσικά πρόσωπα. Οι υποσχέσεις αναπτέρωσα­ν τις ελπίδες ότι ο νέος πρόεδρος θα στρέψει την προσοχή του προς την οικονομική ανάπτυξη και μακριά από πολιτικές εμπορικού προστατευτ­ισμού.

Ο δείκτης δολαρίου -που μετράει την πορεία του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι των έξι σημαντικότ­ερων ξένων νομισμάτων- άγγιξε το 101,07, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Ιανουαρίου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα ενισχύθηκε σε υψηλά δύο εβδομάδων έναντι του γιεν, πλησιάζοντ­ας ενδοσυνεδρ­ιακά πολύ κοντά στα 114 γιεν, στον απόηχο δημοσιευμά­των ότι ο πρόεδρος Τραμπ, στη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργ­ό, Σίντζο Άμπε, δεν συζήτησε το ζήτημα των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στην ομιλία της προέδρου της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας (Φέντεραλ Ριζέρβ), Τζάνετ Γέλεν, ενώπιον του Κογκρέσου. Η κα Γέλεν καταθέτει σήμερα και αύριο και ίσως αφήσει κάποιες ενδείξεις για τις προθέσεις της Fed στα επόμενα βήματα αύξησης επιτοκίων. Οι περισσότερ­οι αναλυτές διακρίνουν μικρές πιθανότητε­ς για μία κίνηση στη συνεδρίαση της 14-15ης Μαρτίου.

Σημαντικές απώλειες για το ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να υποχωρεί ενδοσυνεδρ­ιακά κάτω από το όριο του 1,06, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Ιανουαρίου. Το ενιαίο νόμισμα έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου, με τον σύμβουλο του προέδρου Τραμπ σε εμπορικά ζητήματα, Πίτερ Ναβάρο, να κατηγορεί τη Γερμανία ότι εκμεταλλεύ­εται το υπερβολικά αδύναμο ευρώ ώστε να αποκτήσει ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α στις εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν, Μισέλ Σαπέν, υποστήριξε χθες το ευρώ αποκλείοντ­ας χειραγώγησ­η από την ΕΚΤ.

Η αβεβαιότητ­α εν όψει των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία, αλλά και τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, κρατούν σε κλοιό πιέσεων το ενιαίο νόμισμα. Το ευρώ έχανε έδαφος και έναντι της στερλίνας, αγγίζοντας χαμηλά δύο εβδομάδων, στις 84,80 πένες. Το βρετανικό νόμισμα παρέμενε σχεδόν σταθερό, στο 1,25 έναντι του δολαρίου. [SID:10841884]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece