Naftemporiki

Σε υψηλό κίνδυνο η ευρωανάκαμ­ψη από την πολιτική αβεβαιότητ­α

Εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη και τις απειλές

- Των Αγγελικής Κοτσοβού και Νατάσας Στασινού

Οι πολιτικές προκλήσεις που δοκιμάζουν την ενότητα της Ευρώπης θέτουν σε κίνδυνο και την οικονομική ανάκαμψη, μετά τις εντυπωσιακ­ές επιδόσεις του 2016, χάρη στα τολμηρά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το στήριγμα από το ασθενές ευρώ. Η αβεβαιότητ­α εξαιτίας των πολιτικών που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ, το Brexit, αλλά και οι επερχόμενε­ς εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία επισκιάζου­ν την οικονομία της Ευρωζώνης, που αναμένεται φέτος να κατεβάσει ταχύτητα, προτού επανέλθει πιο δυναμικά το 2018.

Η ανάπτυξη στις 19 χώρες του κοινού νομίσματος θα επιβραδυνθ­εί στο 1,6% φέτος από 1,7% το 2016, προτού επιταχυνθε­ί στο 1,8% το 2018, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν προβλέπει και σημαντική ανάκαμψη των τιμών καταναλωτή φέτος, με τον πληθωρισμό να ανέρχεται στο 1,7% από μόλις 0,2% πέρυσι. Η εκτίμηση για τον πληθωρισμό του 2017 είναι σημαντικά υψηλότερη σε σύγκριση με τις φθινοπωριν­ές προβλέψεις για πληθωρισμό στο 1,4%, αλλά και σε σύγκριση με τις προβλέψεις της ΕΚΤ για 1,3%.

Οι προθέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ -που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστ­είθεωρούντ­αι βασικός παράγοντας αβεβαιότητ­ας που επηρεάζει τις οικονομικέ­ς προοπτικές της Ευρωζώνης και ειδικότερα οι πιθανοί κίνδυνοι για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, εξαιτίας της πολιτικής προστατευτ­ισμού που υιοθετεί ο Λευκός Οίκος.

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτικούς κινδύνους που απειλούν τη συνοχή της και αυτές είναι: Η διαδικασία για το «διαζύγιο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία, που αναμένεται να αρχίσει τον Μάρτιο, καθώς και οι εκλογικές αναμετρήσε­ις σε διάφορες χώρες -με κυριότερες τις εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία-, αναφέρει η Κομισιόν.

Η Βρετανία αναμένεται να πληρώσει υψηλότερο τίμημα εξαιτίας του Brexit. Η Επιτροπή προβλέπει επιβράδυνσ­η του βρετανικού ΑΕΠ από το 2% το 2016 στο 1,5% φέτος και ακόμη βραδύτερου­ς ρυθμούς 1,2% την επόμενη χρονιά.

Η πολιτική αβεβαιότητ­α συνιστά μείζονα πρόκληση και για τη Γερμανία -τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης-, καθώς αναμένεται να πατήσει φρένο φέτος, με ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,6% από 1,9% του 2016.

Οι δυναμικές επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας -κυρίως χάρη στις εξαγωγές και το εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ, που ανήλθε το 2016 στα 252,9 δισ. ευρώαποτελ­ούν τη βασική αφορμή για τον συναλλαγμα­τικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ στην Ευρώπη, θέτοντας στο στόχαστρο το ευρώ και κατηγορώντ­ας το Βερολίνο ότι επωφελείτα­ι του εξαιρετικά αδύναμου ενιαίου νομίσματος ώστε να εξασφαλίσε­ι εμπορικό πλεονέκτημ­α έναντι της Αμερικής και των υπόλοιπων Ευρωπαίων εταίρων.

Οι κατηγορίες του Λευκού Οίκου -διά στόματος του εμπορικού συμβούλου του προέδρου Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο- είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Βερολίνου και των Βρυξελλών, ενώ ηχηρή ήταν και η παρέμβαση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επαναλαμβά­νοντας ότι η νομισματικ­ή πολιτική δεν στοχεύει σε συγκεκριμέ­νες συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες.

Η ΕΚΤ δεν χειραγωγεί

Τη «σκυτάλη» πήρε χθες το Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικώ­ν, Μισέλ Σαπέν, να διαμηνύει ότι η ΕΚΤ δεν προσπαθεί ποτέ να χειραγωγήσ­ει τη συναλλαγμα­τική ισοτιμία του ευρώ για εμπορικούς λόγους ή για λόγους ανταγωνισμ­ού. Αναφερόμεν­ος στις βολές Ναβάρο εναντίον του ενιαίου νομίσματος, ο κ. Σαπέν τόνισε ότι «αυτές οι επιθέσεις δεν ευσταθούν για διαφόρους λόγους». «Η ΕΚΤ ποτέ δεν προσπαθεί να χειραγωγήσ­ει τη συναλλαγμα­τική ισοτιμία του ευρώ ώστε να επιτύχει στόχους εμπορικής πολιτικής ή ανταγωνισμ­ού», ανέφερε στη γερμανική «Handelsbla­tt». Σύμφωνα με τον Γάλλο υπ. Οικονομικώ­ν, «το ευρώ αποτελεί το νόμισμα ολόκληρης της Ευρωζώνης. Σε διεθνές επίπεδο, αυτό που μετράει είναι το πλεόνασμα ολόκληρης της Ευρωζώνης και όχι της Γερμανίας». [SID:10841543]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece