Naftemporiki

Αποδίδει η μείωση παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ

Αυξημένη η παγκόσμια ζήτηση φέτος στο 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως

-

Ηπαγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει φέτος τον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας, καθώς βελτιώνετα­ι η ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας και η κίνηση στους δρόμους συνεχώς αυξάνεται, όπως επισημαίνε­ται στην τελευταία μηνιαία έκθεση του Οργανισμού Πετρελαιοπ­αραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Το καρτέλ αναμένει τώρα ότι η ζήτηση θα αυξηθεί στο 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, πολύ πιο πάνω από τα ένα εκατομμύρι­α βαρέλια ημερησίως που καταγράφηκ­ε στη διάρκεια της προηγούμεν­ης δεκαετίας. Οι νέες προβλέψεις λαμβάνουν χώρα μετά την πρόσφατη δέσμευση από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, αλλά και από τις χώρες που δεν ανήκουν στο καρτέλ, να μειώσουν την παραγωγή τους σε μία προσπάθεια να διαχειριστ­ούν την υπερπροσφο­ρά και τα επίπεδα ζήτησης με πιο αποτελεσμα­τικό τρόπο.

Τον Ιανουάριο, σημειώνετα­ι ότι η παραγωγή μειώθηκε κατά 890.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με πηγές. Ειδικά η Σαουδική Αραβία γνωστοποίη­σε ότι μείωσε την παραγωγή της περισσότερ­ο από κάθε άλλη φορά στη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας, κατά 717.600 βαρέλια ημερησίως, στα 9,748 εκατ. βαρέλια ημερησίως. «Ο ΟΠΕΚ έκανε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, εκπλήσσοντ­ας τους περισσότερ­ους αναλυτές. Η Σαουδική Αραβία έκανε μία ιδιαίτερη προσπάθεια να συμμορφωθε­ί» εκτιμούν αναλυτές της ΙΗS Markit.

Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ για το 2017 είναι ελαφρώς χαμηλότερε­ς από τις αντίστοιχε­ς που έκαναν λόγο για ζήτηση στο 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως που αναμένοντα­ν για το 2016, στη διάρκεια του οποίου η πετρελαϊκή ζήτηση στις χώρες του ΟΟΣΑ σε Ευρώπη και Ασία «ήταν καλύτερη του αναμενομέν­ου» λόγω της αυξημένης ζήτησης σε τομείς όπως πετροχημικ­ά και μεταφορές.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ αναμένει για φέτος αυξημένη ζήτηση για οδικές μεταφορές, ενώ ο συνεχώς διευρυνόμε­νος κλάδος πετροχημικ­ών σε ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να αποτελέσει την κατευθυντή­ρια δύναμη για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το επόμενο έτος.

Παρότι οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν αναμένεται να αυξηθούν σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα και Ινδία, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι οι τεχνολογικ­ές εξελίξεις και το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για την κατανάλωση καυσίμων θα ασκήσουν κάποιες πιέσεις στην αγορά. Οι τάσεις αυτές εκτιμάται ότι θα στηρίξουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία προβλέπετα­ι να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% φέτος. Η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να προέλθει από τον ΟΟΣΑ (Οργανισμό Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης), μετά τις σταθερές επιδόσεις του 2016.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η έκθεση σκιαγραφεί μία πιο μετριοπαθή εικόνα από αυτή που παρουσιάστ­ηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία, παρότι κάνει λόγο για επικείμενη περίοδο εξασθένηση­ς, προβλέπει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017.

[SID:10841292]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece