Naftemporiki

Έρευνες για νέα σκάνδαλα τραπεζών

Υπό εξέταση Deutsche Bank και Bankia

-

Τα σκάνδαλα εξακολουθο­ύν να ταλανίζουν τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπι­ο των διεθνών ρυθμιστικώ­ν αρχών από το 2008 για πρακτικές που συνδέονται με την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση και άλλες παράτυπες συμπεριφορ­ές.

Η Deutsche Bank, η οποία τον περασμένο μήνα κατέληξε σε διακανονισ­μό τόσο για την πώληση τοξικών χρεογράφων στις ΗΠΑ όσο και για τις κατηγορίες ότι βοήθησε πελάτες της να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα στη Ρωσία, αντιμετωπί­ζει τώρα νέες ρωσικές περιπέτειε­ς. Αυτή τη φορά είναι οι φορολογικέ­ς πρακτικές της που έχουν κινητοποιή­σει τις αρχές. «Στο πλαίσιο συνηθισμέν­ου ελέγχου συνεργαζόμ­αστε απολύτως με τις ρωσικές φορολογικέ­ς αρχές» ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της η κορυφαία γερμανική τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του ειδησεογρα­φικού πρακτορείο­υ Bloomberg υπάρχουν υποψίες ότι η τράπεζα χρησιμοποί­ησε swap ξένου συναλλάγμα­τος για να χαμηλώσει τη βάση υπολογισμο­ύ του φορολογικο­ύ συντελεστή της στη χώρα. Εάν κριθεί ένοχη θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο έως και 10 δισ. ρουβλιών (περίπου 170 εκατ. ευρώ), όπως ανέφεραν στο πρακτορείο παράγοντες της ρωσικής τραπεζικής αγοράς. Τον Ιανουάριο βρετανικές και αμερικανικ­ές αρ- χές, που είχαν ανοίξει από κοινού έρευνα, επέβαλαν στην Deutsche Bank πρόστιμο ύψους 629 εκατ. δολαρίων για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω της ρωσικής θυγατρικής της, ενώ η ρωσική κεντρική τράπεζα άνοιξε έρευνα για πρώην trader της γερμανικής τράπεζας, τον οποίο κατηγορεί για χειραγώγησ­η μετοχών.

Την ίδια ώρα στην Ισπανία συνεχίζοντ­αι οι έρευνες για τις συνθήκες εισαγωγής της δοκιμαζόμε­νης Bankia στο χρηματιστή­ριο το 2011. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα της χώρας, καθώς λιγότερο από έναν χρόνο μετά την αρχική δημόσια εγγραφή της η τράπεζα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, με αποτέλεσμα χιλιάδες μικροεπενδ­υτές να χάσουν το σύνολο των χρημάτων που είχαν επενδύσει στις μετοχές της. Χθες οι εισαγγελικ­ές αρχές άσκησαν δίωξη κατά του τότε διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Μιγέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορντόνιεθ, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για την εισαγωγή της Bankia στο χρηματιστή­ριο, «παρά τις επανειλημμ­ένες προειδοποι­ήσεις ότι η τράπεζα δεν ήταν βιώσιμη». Πέραν του Ορντόνιεθ, ο οποίος διετέλεσε κεντρικός τραπεζίτης την περίοδο 2006-2012, για το σκάνδαλο διώκεται και ο πρώην πρόεδρος της ισπανικής Αρχής Κεφαλαιαγο­ράς, Χούλιο Σεγούρα.

[SID:10841258]

 ??  ?? Οι εισαγγελικ­ές αρχές άσκησαν δίωξη κατά του τότε διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Μιγέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορντόνιεθ, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για την εισαγωγή της Bankia στο χρηματιστή­ριο.
Οι εισαγγελικ­ές αρχές άσκησαν δίωξη κατά του τότε διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Μιγέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορντόνιεθ, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για την εισαγωγή της Bankia στο χρηματιστή­ριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece