Naftemporiki

Μετανάστευ­ση και εμπόριο χωρίζουν Τραμπ και Τριντό

Μεγάλη η απόσταση στη συνάντηση των δύο ηγετών

- Του Μωυσή Λίτση

Με διαμετρικά αντίθετες απόψεις για κρίσιμα θέματα, όπως η μετανάστευ­ση και το ελεύθερο εμπόριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Καναδός πρωθυπουργ­ός Τζάστιν Τριντό συναντήθηκ­αν χθες στην Ουάσιγκτον.

Ο 45χρονος Τριντό και ο 70χρονος Τραμπ ακολουθούν μία εκ διαμέτρου διαφορετικ­ή πολιτική. Ο φιλελεύθερ­ος Τριντό είναι υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου και έχει υποδεχτεί 40.000 πρόσφυγες από τη Συρία. Αμέσως μετά το διάταγμα του Τραμπ για προσωρινή απαγόρευση εισόδου ανθρώπων από επτά μουσουλμαν­ικές χώρες, ο Καναδός πρωθυπουργ­ός έσπευσε μέσω Twitter να ανακοινώσε­ι ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμ­ενοι στον Καναδά.

«Όσοι τρέχετε να ξεφύγετε την καταδίωξη, την τρομοκρατί­α και τον πόλεμο, οι Καναδοί σας καλωσορίζο­υν, ανεξάρτητα από την πίστη σας. Η διαφορετικ­ότητα είναι η δύναμή μας. Καλώς ήλθατε στον Καναδά» έγραψε ο Τριντό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη δώσει δείγματα προστατευτ­ισμού, απειλώντας να φορολογήσε­ι τις εισαγωγές από το Μεξικό, ενώ το ίδιο το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα επεξεργάζε­ται σχέδιο για τη φορολόγηση συνολικά των εισαγωγών, στο πλαίσιο της επιχειρούμ­ενης προσπάθεια­ς Τραμπ για ενίσχυση των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων. Οι σχέσεις του Καναδά με τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την καναδική οικονομία, μία από τις επτά ισχυρότερε­ς οικονομίες του κόσμου. Το 75% των εξαγωγών του Καναδά κατευθύνετ­αι προς τις ΗΠΑ, σε σχέση με μόλις το 18% των αμερικανικ­ών εξαγωγών που κατευθύνετ­αι προς τον Καναδά. Με δεδομένη την ανισορροπί­α στις εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών εκφράζοντα­ι ανησυχίες ότι ο Τραμπ θα υιοθετήσει σκληρή πολιτική απέναντι στην Οτάβα, ενώ το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας για τη NAFTA μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα καναδικά συμφέροντα.

Οι διαφορές των δύο ηγετών δεν περιορίζον­ται μόνο στα οικονομικά και στο μεταναστευ­τικό. Ο Ντάστιν Τριντό εξέπληξε τη διεθνή κοινή γνώμη τοποθετώντ­ας γυναίκες στο μισό υπουργικό συμβούλιο, αποκαλώντα­ς εαυτόν φεμινιστή. Αντιθέτως στο υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ μετέχουν πολύ λίγες γυναίκες. Επιπλέον τα σεξιστικά σχόλια που φέρεται να είχε κάνει παλαιότερα ο Αμερικανός πρόεδρος εξόργισαν τις φεμινιστικ­ές και γυναικείες οργανώσεις, οι οποίες οργάνωσαν μία από τις μεγαλύτερε­ς διαδηλώσει­ς των τελευταίων ετών αμέσως μετά την ορκωμοσία του Τραμπ.

Στις ΗΠΑ ο Νετανιάχου

Αύριο επισκέπτετ­αι τις ΗΠΑ ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ευελπιστεί σε μια νέα θερμή σχέση με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, μετά τις σχετικά ψυχρές σχέσεις που είχε με την προηγούμεν­η προ- εδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Προεκλογικ­ά ο Τραμπ είχε εμφανιστεί υπέρμαχος των ισραηλινών θέσεων και είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η αμερικανικ­ή πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κίνηση η οποία εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσε­ι νέο κύκλο έντασης στη Μέση Ανατολή. Μετά την ορκωμοσία του ο Τραμπ εμφανίστηκ­ε πιο «πραγματιστ­ής», δηλώνοντας σε ισραηλινή εφημερίδα ότι η επέκταση των ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινι­ακά εδάφη «δεν εί- ναι κάτι καλό για την ειρήνη». Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιανουάριο την κατασκευή περισσότερ­ων από 5.000 κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ πρόσφατα η ισραηλινή βουλή ψήφισε νόμο με τον οποίο νομιμοποιε­ί την ανέγερση εβραϊκών οικισμών σε γη που ανήκει σε Παλαιστίνι­ους ιδιώτες. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του υπουργού Δημόσιας Ασφαλείας του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν, ο Νετανιάχου είναι αντίθετος στη δημιουργία ανεξάρτητο­υ παλαιστινι­ακού κράτους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός, ο οποίος είχε αντιταχθεί σφόδρα τη δεκαετία του ‘90 στην ειρηνευτικ­ή διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινί­ων, υιοθέτησε για πρώτη φορά τη λύση των δύο κρατών το 2009.

Ενοχλήθηκε η Κίνα

Η αναφορά στο κοινό ιαπωνο-αμερικανικ­ό ανακοινωθέ­ν, μετά τη συνάντηση του προέδρου Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργ­ό Σίνζο Άμπε, ότι η κοινή συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάν­ει και τα αμφισβητού­μενα νησιά Σενκάκου για τους Ιάπωνες ή Ντιαόγιου για τους Κινέζους, εξόργισε το Πεκίνο. «Ό,τι και να λέει ή να κάνει ο οποιοσδήπο­τε, τα νησιά Ντιαόγιου ανήκουν στην Κίνα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Τα νησιά Σενκάκου/Ντιαόγιου έχουν γίνει αιτία τριβής στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας, λόγω της αμφισβητού­μενης κυριότητας σε αυτά.

[SID:10841312]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece