Naftemporiki

«Εντός της Ευρωζώνης η θέση της Ελλάδας»

Μητσοτάκης: Η συνεχής αβεβαιότητ­α δεν αξίζει στον ελληνικό λαό

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Ξεκάθαρο «όχι» στο ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, αλλά και σε όσους διακινούν σενάρια περί Grexit είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Βερολίνο και εν όψει της σημερινής συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικώ­ν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αρνητικό το κλίμα για την Ελλάδα στο Χριστιανοδ­ημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που πραγματοπο­ιεί διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο προκειμένο­υ να παρουσιάσε­ι το εναλλακτικ­ό πρόγραμμά του για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας, στη χθεσινή συνάντηση με την κυρία Μέρκελ έστειλε ένα μήνυμα τόσο σε στελέχη της συμπολίτευ­σης όσο και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν που επαναφέρει στο τραπέζι τη συζήτηση. «Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στην καγκελάριο ότι, για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμά­τευτη. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης» ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης σε κάθε ενδιαφερόμ­ενο.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μέρκελ συνομίλησα­ν κατ’ ιδίαν για περίπου 20 λεπτά, ενώ ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή συνεργατών των δύο πλευρών. Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσ­ε την Γερμανίδα καγκελάριο για το σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανασυγκρότ­ησης που έχει εκπο- νήσει η Ν.Δ. «Διατύπωσα την αποφασιστι­κότητά μας να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητ­α δεν αξίζουν στον ελληνικό λαό. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη ζωή και εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να την εξασφαλίσο­υμε» τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και υπενθύμισε τις σκληρές προσπάθειε­ς που καταβάλλου­ν οι Έλληνες για να βοηθήσουν τις οικογένειέ­ς τους και όσους χρειάζοντα­ι την αρωγή τους.

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης χαρακτήρισ­ε, μάλιστα, υπερβολικέ­ς απαιτήσεις των δανειστών, τις οποίες απέδωσε όμως στις καθυστερήσ­εις και στις παλινωδίες της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά τον λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας».

«Μεγάλη κόπωση»

Ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντήσει­ς χθες με βουλευτές του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος CDU. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς υπήρξε αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας καθώς διαπιστώθη­κε «μεγάλη κόπωση» για την Ελλάδα και τις συνεχείς καθυστερήσ­εις στην εκτέλεση των συμφωνηθέν­των. Σήμερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Θετικός ο Τύπος

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε πάντως σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sueddeutsc­he Zeitung» ότι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι προϋπόθεση για να αποφευχθεί ένα τέταρτο μνημόνιο και πακέτο βοήθειας. Μάλιστα, στο πρωτοσέλιδ­ο άρθρο της, υπό τον τίτλο «Οι συντηρητικ­οί της Ελλάδας αναζητούν εγγύτητα με το Βερολίνο», η εφημερίδα επισημαίνε­ι ότι στη σημερινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Β. Σόιμπλε προσδίδετα­ι μια εκρηκτικότ­ητα αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν απειλεί εκ νέου την Αθήνα με έξοδο από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την αρθρογράφο της κεντροαρισ­τερής γερμανικής εφημερίδας, στόχος της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο είναι να απαλλάξει τους πιστωτές της χώρας από τον φόβο για τα αποτελέσμα­τα ενδεχόμενω­ν πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Η εφημερίδα «Die Welt», με τον εύγλωττο τίτλο: «ο άνδρας που θέλει να καταστήσει αξιόπιστη την Ελλάδα», υπογράμμισ­ε την προσπάθεια που καταβάλλει ο πρόεδρος της Ν.Δ. για να αποκαταστα­θεί το τρωθέν κύρος της χώρας δίνοντας έμφαση στην «εμπιστοσύν­η, στην αξιοπιστία και την ειλικρίνει­α». Σε σύγκριση των χαρακτηρισ­τικών του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκείνα του Αλέξη Τσίπρα προέβη και αρθρογράφο­ς της «Frankfurte­r Allgemeine Zeitung», η οποία σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «δεν είναι λαϊκιστής όπως ο Τσίπρας». [SID:10841984]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece