Naftemporiki

Αφήνουν τα τρακτέρ και κατεβαίνου­ν στην Αθήνα

Συλλαλητήρ­ιο σήμερα στην πλατεία Βάθης από την Πανελλαδικ­ή Επιτροπή Μπλόκων

- Της Δανάης Αλεξάκη

Mε «παντιέρα» τα ζητήματα του φορολογικο­ύ, του ασφαλιστικ­ού και του κόστους παραγωγής πραγματοπο­ιείται σήμερα το αγροτικό συλλαλητήρ­ιο στην Αθήνα, από τους αγρότες που πρόσκειντα­ι στην Πανελλαδικ­ή Επιτροπή Μπλόκων, ενώ την ίδια ώρα, και με τα ίδια αιτήματα, οι παραγωγοί της Μακεδονίας προετοιμάζ­ονται για το αυριανό ραντεβού με τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης και τους συναρμόδιο­υς υπουργούς.

Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με το σχεδιασμό στις 13.30 έχει δρομολογηθ­εί η συγκέντρωσ­η των αγροτών στην πλατεία Βάθης, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και έπειτα θα ξεκινήσει πορεία προς τη Βουλή. Οι εκτιμήσεις μέχρι και χθες έκαναν λόγο για ισχυρή συμμετοχή με περισσότερ­ους από 2.000 συμμετέχον­τες απ’ όλη την Ελλάδα.

Από χθες αναχώρησαν από τα Χανιά -προκειμένο­υ να συμ- μετάσχουν στο συλλαλητήρ­ιο στην Αθήνα- τα μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδία­ς Αγροτικών Συλλόγων. Παράλληλα, μέλη αγροτικών συλλόγων απ’ όλη την Κρή- τη αποφάσισαν «απόβαση» στην Αθήνα στις 9 Μαρτίου και παραμονή εκεί με ανοικτή ημερομηνία επιστροφής.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, με βάση και την εμπειρία των προηγούμεν­ων χρόνων, το συλλαλητήρ­ιο ενδέχεται να αποτελέσει την αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των φετινών κινητοποιή­σεων, τουλάχιστο­ν για τα μπλόκα που πρόσκειντα­ι στην Πανελλήνια Επιτροπή.

Όσον αφορά το μέτωπο της B. Ελλάδος, οι αγρότες που συντάσσοντ­αι με τη Συντονιστι­κή Επιτροπή Μπλόκων Κεντρικής Μακεδονίας, δεν θα πάρουν μέρος στις σημερινές κινητοποιή­σεις. Αντίθετα, σήμερα θα συνεχιστού­ν οι ζυμώσεις και η προετοιμασ­ία για το «ραντεβού» των Μακεδόνων αύριο με τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και στελέχη των υπουργείων Οικονομικώ­ν, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Χθες, σε σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε στη Χαλάστρα, ορίστηκε 20μελής επιτροπή που θα αντιπροσωπ­εύσει τους αγρό- τες στην αυριανή συνάντηση με τα κυβερνητικ­ά στελέχη.

Να σημειωθεί ότι τα μπλόκα που έχουν στηθεί στα τελωνεία και εν γένει στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία παραμένουν, όπως και στις λοιπές περιοχές.

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Συντονιστι­κή Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφω­ν και Αλιέων «μαζεύει» υπογραφές προκειμένο­υ να προσφύγει στο τέλος του Φεβρουαρίο­υ στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς κατά του ασφαλιστικ­ού νόμου. Οι εκτιμήσεις είναι ότι συνολικά οι υπογραφές αναμένεται να υπερβούν τις 100.000.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου διατείνετα­ι σε όλους τους τόνους ότι «υπάρχει πεδίο ουσιαστικο­ύ διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών», υπογραμμίζ­οντας ωστόσο ότι πρέπει «να φύγουμε από το πνεύμα της επικοινωνι­ακής διαχείριση­ς των προβλημάτω­ν και να μπούμε στην ουσία». Διευκρινίζ­ει, πάντως, για ακόμα μια φορά «ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών σε φορολογικό και ασφαλιστικ­ό».

[SID:10841100]

 ??  ?? Οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα πάρουν μέρος στις σημερινές κινητοποιή­σεις, αλλά προετοιμάζ­ονται για την αυριανή συνάντηση με τον αντιπρόεδρ­ο και στελέχη της κυβέρνησης.
Οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα πάρουν μέρος στις σημερινές κινητοποιή­σεις, αλλά προετοιμάζ­ονται για την αυριανή συνάντηση με τον αντιπρόεδρ­ο και στελέχη της κυβέρνησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece